(MVP BLOG) Lojalni vođa

Izvor: MVP.rs, 07.Apr.2016, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(MVP BLOG) Lojalni vođa

Mladi plejmejker je potpuno neočekivano uveo Blejzerse u plej-of.

Rođen je u jednom od najopasnijih gradova za život u Americi. Umesto putem kriminala ta činjenica ga je dovela do krema NBA lige. Video je svašta, delić opasnosti koja vreba na ulicama osetio i na svojoj koži. Ali, uz sebe je imao porodicu, koja mu je uvek, a i danas je, bila utočište. Stekao je mentalnu čvrstinu, shvatio značenje reči tim i sada ubira plodove teških treninga, dobrih odluka i borbe sa >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << potcenjivanjem od strane drugih. Svoj dosadašnji život je sublimirao brojem na dresu. Od Oklenda preko Ogdena do Oregona. "0" je bila logičan izbor.

Dejmian Lilard je rođen u Oklendu, gde je proveo detinjstvo i napravio prve košarkaške korake. Kao mali dečak koristio je vreme u ranim jutarnjim časovima da se ušunja u lokalnu dvoranu, ukrade košarkašku lopti i igra se sa njom. Bio je sitan, ali je već u ranom detinjtsvu pokazivao da se nikoga ne boji, kada je mnogo krupnijeg starijeg brata, Hjustona Lilarda Džuniora, rvačkim zahvatima pokušavao da zaustavi samo da ga ne bio pobedio u basketu "jedan na jedan".

Lična karta Ime i prezime: Dejmian Lamont Oli Lilard Datum i mesto rođenja: 15. jul 1990. (Oklend, Kalifornija) Visina: 191 centimetar Pozicija: Plejmejker Koledž: Viber Stejt (2008-2012) Draft: 6. pik 2012. (Portland) Klubovi: Portland (2012-) Dostignuća: Najbolji ruki u NBA (2013), dva puta Ol-star (2014, 2015), treća petorka NBA lige (2014)

Jedan od najboljih plejmejkera koji trenutno igraju u NBA ligi svoju drugu sredšnjoškolsku godinu je počeo u privatnoj školi koju je pohađao Džejson Kid, gde nije igrao i prebacio se u Oklend Haj Skul. Pružao je dobre partije, ali njegova škola je bila jedna od onih koje skauti ne obilaze baš često. Nakon četvrte godine bio je rangiran kao 48. plejmejker u zemlji, pa nije mogao da se nada stipendiji koledža koji su na glasu. Otišao je u Ogden, na maleni Viber Stejt.

Brzo se snašao među Vajldketsima. Kao frešmen je beležio 11.5 poena po meču. Tokom sezone trener Rendi Rej je pomerio seniora Kelena MekKoja na poziciju "dva", kako bi Lilardu dao veću slobodu. To je bio mač sa dve oštrice. Dobre igre novajlije mogle su da znače i ponude boljih koledža. Ali...

"Ne idem nigde", prisetio se Rej razgovora koji je vodio sa Dejmianom pred letnji raspust. Trener je i dalje bio zabrinut i tek kasnije je postao svestan sa kakvim momkom ima posla.

"Nije postajala mogućnost da odem. Lojalnost mi je mnogo važna. Tako sam vaspitan. Nikada to ne bih uradio treneru Reju", istakao je nekoliko godina kasnije Lilard.

Već u drugoj godini je imao prosek od 19.9 poena. Kada se očekivao još jedan iskorak Lilard je, nakon samo 10 utakmica u svojoj juniorskoj sezoni, doživeo prelom stopala. Ispostaviće se da je to bio jedan od najvažnijih događaja u njegovom životu.

"Prvi put mi se dogodila povreda. Nisam znao šta da radim. Onda sam uzeo snimke utakmica iz prve dve sezone. Gledao sam ih i analizirao do najsitnijih detalja, a u teretani sam jačao gornji deo tela. Mislim da mi je taj period života pomogao da mentalno očvrsnem. Kada shvatite da sve može da se sruši u trenutku i da je zdravlje najbitnije onda vam postane jasno da samo sami sebe možete da sputate", jedno je od sećanja koje Lilarda veže za najtežu povredu u dosadašnjem toku karijere.

Pored perioda u kome je odsustvovao sa terena, dva događaja iz detinjstva su mu takođe pomogla da sazri malo brže od svojih vršnjaka. Jedan je "lep razvod" njegovih roditelja, koji njihovo troje dece praktično nisu osetili, a drugi je neprijatnost koju je doživeo u poslednjoj godini srednje škole. Vraćao se kući kada su ga presrela trojica momaka. Tužna svakodnevica Oklenda. Tražili su mu da isprazni džepove, ali je bio krupniji od njih i mislio je da može da ih savlada. Shvatio je u kakvoj je opasnosti tek kada je jedan od njih potegao pištolj.

"Zahvalan sam Bogu jer me nisu ubili. Uzeli su 10 dolara i otišli. Ja sam uleteo u prvi "MekDonalds" i počeo da zovem sve redom. Devojka moga brata je došla da me pokupi. Sećam se da je moj otac bio besan. Odrastao je u kraju, znao je šta je moglo da mi se dogodi. Gledao je smrti u oči svakodnevno", svedoči Lilard o ovom događaju.

Hip-hopLilard pokazuje veliko interesovanje za hip-hop muziku, pa je u julu 2015. godine objavio svoj prvi singl "Soldier in the Game". Pored toga, pokrenuo je još nekoliko projekata vezanih za ovaj muzički pravac.

Nakon razvoda Hjustona Seniora i Đine, Dejmian je živeo sa ocem, ali su kuće roditelja bile veoma blizu i njihov odnos normalan, pa praktično nije bilo velike razlike u odnosu na ono na šta su njihova deca navikla.

Posle red shirt sezone, iz povrede se vratio kao junior i prosečno beležio 24.5 poena po meču i završio kao drugi strelac u zemlji, iza Redžija Hemiltona sa Oklenda. To ga je dovelo na vrh liste najboljih plejmejkera i odlučio je da se prijavi na Draft 2012. godine.

"Kao mali je išao po kući i govorio: "Mama, nemoj da brineš. ja ću ići na koledž. Imaću dobre ocene i diplomiraću. Posle toga ću u NBA. Biću najbolji ruki. Posle toga ću postati Ol-star. Biću kao Majkl Džordan"", prenela je majka Đina razmišljanja mladog Lilarda.

"Nikada nisam rekao da ću biti najbolji ruki", dodao je Dejmian, uz smeh, u istom intervjuu.

Ali, bio je. Portland ga je birao sa šeste pozicije na Draftu, a jedini razlog da ga propuste Nju Orleans, Šarlot, Vašington, Klivlend i Sakramento bio je taj što je došao sa malog koledža. Pre njega su izabrani Entoni Dejvis (Kentaki), Majkl Kid-Gilkrist (Kentaki), Bredli Bil (Florida), Dion Vejters (Sirakjuz) i Tomas Robinson (Kanzas). Dobro se uklopio u ekipu Blejzersa i pokupio priznanje za najboljeg novajliju sa 19 poena, 6.5 asistencija i 3.1 skokova po meču.

Njegove brojke iz sezone u sezonu su sve bolje, a u tekućoj je, van svih očekivanja, uveo Portland u plej-of. Ovde ne možemo da ne pomenemo da su Blejzersi tokom prethodnog leta ostali bez četiri startera i da su ovaj tim svi videli na dnu Zapada i na vrhu narednog Drafta. Ali, Lilardu se priključio Si Džej MekKalum i ovaj dvojac je tim iz Oregona uveo u doigravanje, gde bi mogli da pomrse račune favoritima.

Lilard u sezoni 2015/16 beležio 25.3 poena, 6.8 asistencija i 4.1 uhvaćenih lopti. U svoje prve tri sezone nije propustio nijedan meč, ali u tekućoj jeste sedam. Njegovu mentalu i fizičku čvrstinu možda najbolje opisuju reči čuvara lokalne dvorane u Oklendu u koju je Lilard krišom ulazio:

"Kada se budete pitali kako može da igra svaki meč gotovo bez izmene imajte na umu da je u petom razredu trenirao onoliko vremena koliko mi provodimo na poslu".

Svoja dečija obećanja majci je ispunio, za sada. Stigao je do NBA, a u maju 2015. se vratio na Viber Stejt i diplomirao. Bio je najbolji ruki, a dva puta je igrao i na Ol-staru. Ono što sledi u godinama koje dolaze je skidanje "crne magije" sa franšize iz Oregona. Imajući u vidu dosadašnji tok karijere i Lilardov karakter, dres Portlanda sa brojem "0" neće menjati vlasnika do kraja Dejmianove karijere, a nakon toga će biti podignut pod svodove "Moda Centra".

(foto: Getty Images)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.