MUNDIJAL U SAD NAJGLEDANIJI

Izvor: Kurir, 21.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUNDIJAL U SAD NAJGLEDANIJI

Amerikanci nisu dobri samo u košarci, bejzbolu i američkom fudbalu već i u sokeru!

Komercijalizacija fudbala u SAD započela je 1994. godine kada su postavljeni za organizatora 15. svetskog prvenstva. Skeptici su potpuno zanemeli nakon završetka jer je takmičenje postavilo nove granice sa prosečnom gledanošću od 69.000 navijača, što je i dan-danas najveća poseta iako je došlo i do proširenja sa 24 na 32 tima. Dve godine posle toga konačno je osnovana profesionalna liga u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Americi - MLS.

Trinaest godina kasnije načinjen je možda i glavni potez u popularizaciji sokera u Americi kada je Dejvid Bekam potpisao multimilionski ugovor sa Los Anđeles Galaksijem i time započeo svojevrstan trend odlaska igrača koji su na zalasku karijere u MLS.

Igrači poput Tim Hauarda, Klinta Dempsija i Džonatana Spektora mogu se pohvaliti svojim evropskim karijerama, ali prva zvezda tima je definitivno Lendon Donovan, Bekamov saigrač iz Los Anđelesa. Kapiten SAD je i prvi strelac u istoriji „jenkija“, a zanimljivo je da se fudbalski afirmisao u Evropi tek ove godine nakon pozajmice u Evertonu. Pre toga najbolji mladi igrač Svetskog prvenstva 2002. godine prilično je neuspešno odradio pozajmice u Leverkuzenu i Bajernu iz Minhena.  

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.