MOKA SLAVNIĆ Legendo, srećan ti rođendan

Izvor: Blic, 26.Okt.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOKA SLAVNIĆ Legendo, srećan ti rođendan

Naš legendarni košarkaš Zoran Moka Slavnić ovog ponedeljka slavi 66. rođendan.

Jedan od najboljih igrača koje smo imali, rođen je 26. oktobra 1949. u Beogradu.

Prijatelj naše kuće, proslavio se najpre u dresu Crvene zvezde, za koju je od 1963. do 1977. osvojio dve titule, tri Kupa i Kup kupova. Sa Huventudom je, potom, prvi put istoriji tog kluba postao prvak Španije. Igrao je i za Šibenku, godinu dana proveo i u Partizanu, a igračku karijeru završio je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Juvekazerti.

Sa reprezentacijom je činio prava čuda. Osvojio je zlato i na Olimpijskim igrama (1980, Moskva), i na Svetskom prvenstvu (1978, Manila), a i na prvenstvima Evrope (u Baresloni 1973, u Beogradu 1975. i dve godine kasnije u Liježu).

Trenersku karijeru počeo je u Šibenki, potom radio u Partizanu, Jugoplastici, Malagi, Crvenoj zvezdi u dva navrata, a u međuvremenu kratko u atinskom Dafniju, te Huventudu, Iraklisu i Atlasu.

Jednoglasnom odlukom uprave našeg Saveza postavljen je za prvog selektora Srbije u maju 2007. Na prvenstvu Evrope te godine nije ostvario pobedu u tri meča, bolji su bili potonji šampioni Rusi, branioci titule Grci i to posle produžetka, te Izraelci, ali je u tim hrabro uvrstio devetoricu debitanata, koji su u godinama koje su usledile postali i nosioci igre "orlova".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.