MISTERIJA JEDNE OD NAJKRVAVIJIH FUDBALSKIH UTAKMICA IKADA: Ko je kriv za tragediju koju svet ne zaboravlja? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 21:02

MISTERIJA JEDNE OD NAJKRVAVIJIH FUDBALSKIH UTAKMICA IKADA: Ko je kriv za tragediju koju svet ne zaboravlja? (VIDEO)

Kontroverzan događaj.

Tragedija na Hilsborou i dalje je duboko urezana u istoriju engleskog fudbala. Utakmica polufinala  FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta iz 1989. godine pamtiće se samo po lošem, a i nakon 34. godine još uvek nisu poznati svi detalji ovog nemilog događaja.

U Šefildu je poginulo 96 navijača Liverpula, a u prvom navratu je za tragediju bila odgovorna publika, da bi pre nekoliko godina sud preinačio odluku posle žalbe, u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pravcu odgovornosti policije i organizatora. Ipak, nova žalba je sve vratila na postojeće pozicije.

Tada se javio svojevrsni pokret navijača - Justice for 96 (JFT 96), odnosno Pravda za 96 je praktično u prethodnom periodu postao pokret koji podržavaju svi navijači u Engleskoj, Britaniji (izuzetak je Mančester Junajted) uz zahtev da se jasno utvrdi odgovornost organizatora. U navijačkim šopovima velike većine klubova moguće je naći rekvizite obeležja tog kluba, njegovih boja, ali i natpisa JFT 96.

Ko je kriv, još uvek se pravno ne zna, ali se zna da je veliki broj navijača bez karata ušao na tribinu namenjenu pristalicama Liverpula i to je dovelo do potpune katastrofe.

Kada su primetili da ima previše ljudi i da će doći do ozbiljnog problema, najsrećniji navijači su uspeli da preskoče ogradu, a skandalozna je odluka da se meč ne prekine odmah, nego tek nakon nekoliko minuta kada je već bilo jasno šta će da se dogodi.

Navijači su bili pribijeni uz ogradu bez mogućnosti da se pomere, mnogi su spas pronašli u penjanju na drugi nivo stadiona, dok su navijači neprestano ulazili na tribinu neznajući šta se na njoj dešava.

Krivac za najveću tragediju u istoriji engleskog fudbala još uvek nije poznat...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.