MILION EVRA ZA IZBEGLICE

Izvor: Kurir, 22.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILION EVRA ZA IZBEGLICE

Humanitarna organizacija Divac saopštila koliko je sredstava dosad prikupljeno u akciji "Možeš i ti"

Humanitarna organizacija Divac (HOD), koja u akciji "Možeš i ti", započetoj prošlog septembra, sakuplja priloge za izgradnju kuća izbeglim i raseljenim licima na teritoriji Srbije, juče je saopštila koliko je pomoći dosad pribavljeno. HOD je u saradnji s Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i Visokim komesarijatom UN za izbeglice (UNHCR) sakupio 1.047.127 evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Predsednica HOD i supruga slavnog košarkaša Snežana Divac izrazila je zahvalnost na pomoći akciji i prenela potresna iskustva prilikom jedne od poseta izbegličkom kampu Jabuka kod Prijepolja.

- Videli smo prilično tužne ljude, koji žive u jako lošim uslovima. Na njihovim licima praktično nema emocija, kao da su autistični. Kako bismo sprečili da čitavo društvo postane autistično, apelujemo na sve da nam pomognu u akciji. Kad bi svaka opština na teritoriji Srbije izdvojila po tri kuće za izbeglice, rešili bismo problem - rekla je Snežana Divac.

Prema rečima direktorke Humanitarne organizacije Divac Ane Koešal, u okviru prvog projekta biće kupljena seoska domaćinstva za 10 izbegličkih porodica, koje bi u svoje nove domove trebalo da se usele tokom juna.

- Vrednost donacije po porodici je 8.000 evra, 7.000 za kupovinu seoske kuće i 1.000 evra za njenu adaptaciju. Porodice uključene u taj program imaju pravo da dodaju 3.500 evra na pomenuti iznos. Izbeglička porodica je vlasnik domaćinstva, ali bez prava da ga proda u narednih pet godina - navela je Ana Koešal.

Ona je najavila i da će komisija krajem aprila ili početkom maja utvrditi listu od 10 izbegličkih porodica koje će se useliti u nova seoska domaćinstva.

Vlade Divac obećao je da će on i njegova porodica na kraju akcije iz svojih sredstava uplatiti pomoć za dolar veću od najveće pojedinačne. Do danas je najveću ličnu donaciju, od 100.000 dolara, uplatio košarkaš Vladimir Radmanović.

- Čekam da vidim da li će neko nadmašiti Radmanovićevih 100.000 dolara. Moja porodica i ja daćemo za dolar veću ponudu, pa se nadam da ćemo na kraju godine pokloniti i više od ove sume - poručio je Vlade Divac.[ antrfile ]

AKCIJA JOŠ TRAJE

Brojevi na koje je oko 100.000 građana slanjem SMS doniralo akciju "Možeš i ti" i dalje su aktivni. Svi oni koji žele da se uključe u akciju i pomognu stambeno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih lica mogu do učiniti slanjem poruka na 062/6312 i 063/6312 (korisnici mreže Telenor Srbija), odnosno 064/6412 i 065/6412 (korisnici mreže Telekom Srbija).

Svojim učešćem akciju su podržali mnogi srpski i svetski sportisti: Vladimir Radmanović, Savo Milošević, Žarko Paspalj, Saša Đorđević, Peđa Stojaković, Dejan Bodiroga, Kris Veber, Skot Polard, Čak Piterson, Dejvid Štern...

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.