MARADONA TRAŽIO PRAVOSLAVNI BLAGOSLOV: Argentinac celivao panagiju Presvete Bogorodice Irineja Bulovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2020, 00:26

MARADONA TRAŽIO PRAVOSLAVNI BLAGOSLOV: Argentinac celivao panagiju Presvete Bogorodice Irineja Bulovića

Dijego je bio veliki vernik.

Veze Dijega Maradone sa Srbijom su poznate. Znamo kakvo je prijateljstvo gajio sa Emirom Kusturicom i kako je igrao protiv Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije. Videli smo i daje znao da zapeva srpske pesme, ali sada se ispostavilo da je jednom prilikom u Rusiji imao susret sa zvaničnicima Srpske pravoslavne crkve.

Naime, u decembru 2017. godine su vladika Irinej Bulović sa episkopom mohačkim Isihijem i svitom otišao na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proslavu stogodišnjie obnove Patrijaršije u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi. U to vreme dešavao se žreb za Svetsko prvenstvo 2018. godine, a u liftu hotela desio se neverovatan susret.

- U atmosferi globalnog velegrada, u hotelu kroz čiji hol, kao na pokretnoj traci, defiluju najznačajnije i najpoznatije svetske ličnosti, u lift je, potpuno iznenada, zajedno sa nama, ušao i oniži crnpurasti čovek, kovrdžave kose i sa upadljivim osmehom na licu. Odmah sam prepoznao da se radi o fudbalskom čarobnjaku, koji je gotovo sâm pobedio favorizovanu reprezentaciju Engleske na Svetskom prvenstvu 1986. godine - podseća se epikop Isihije.

Maradonu je ovaj susret zbunio, a Isihije i Irinej su odmah u Maradoni prepoznali dobrotu i hriščanske vrednosti.

- I on je, rekao bih, bio iznenađen, videvši dvojicu visokih, od njega skoro dvostruko viših ljudi, u crnim mantijama, sa dugim bradama i kamilavkama na glavama. Već na prvi pogled, u njemu smo prepoznali dobrog čoveka, skromnog hrišćanina i bogobojažljivog vernika jer je odmah pokazao izuzetno poštovanje - prosto se "ukipio" pred vladikom Irinejem - i upitao vladiku da li može da celiva ikonu Presvete Bogorodice na njegovim grudima (panagiju) i zamolio da ga vladika Irinej blagoslovi - priča episkop Isihije na koga je Dijego Armando Maradona ostavio neverovatan utisak.

- Preosvećenom episkopu Irineju, za koga je opštepoznato da ne prati sport, brzo sam objasnio ko je naš saputnik u liftu moskovskog hotela. Naravno, on je dostojanstveno i sa osmehom, pozvao našeg brata Dijega Armanda, kao iskrenog i bogoljubivog hrišćanina, da celiva panagiju na vladičinim grudima, blagoslovio ga na naš pravoslavni način i poželeo mu da ga Presveta Bogorodica prati u svakom dobrom delu koje preduzima.

- Eto, takav je bio Maradona, Dijego Armando. Bog neka mu podari Carstvo nebesko! - završava svoju priču Isihije!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.