Loš rad sa mladima

Izvor: Politika, 01.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loš rad sa mladima

Bivši selektor Gane Ratomir Dujković ističe da naš fudbal treba da se ugleda na velesile, što već čini Kina

Ratomir Dujković, bivši selektor reprezentacije Gane, jednog od najprijatnijih iznenađenja na minulom Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, dugo je odsutan iz našeg fudbala. Ipak, zbog svog bogatog iskustva stečenog u inostranstvu, pre svega na južnoameričkom i afričkom kontinentu, više je nego kompetentan sagovornik za sve fudbalske teme, pa tako i seriju našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lista: Zašto nam je klupski fudbal sve slabiji.

Nekadašnji sjajni čuvar mreže Crvene zvezde, Galenike (sadašnjeg Zemuna) i državne reprezentacije, prvo je opisao kakvo je stanje u afričkom fudbalu:

– Afrikanci imaju odlične fizičke predispozicije. Oni se rađaju brzi. Zbog toga su kondicione, ili kako stručnjaci vole da kažu bazične pripreme, znatno olakšane. Oni i kada se vrate sa godišnjih odmora, onako nespremni, mogu bez problema da odigraju utakmicu i lako podnesu napore tokom svih 90 mniuta. To je velika prednost. Problem je to što nisu tehnički dovoljno obučeni i što na Crnom kontinentu nema kvalitetne infrastrukture. Zbog toga igrači odlaze u Evropu, gde se usavršavaju tehnički i taktički.

Na pitanje kako je kod nas, Dujković je odgovorio:

– U Srbiji ima mnogo talentovane dece. Moj utisak je da se u mlađim kategorijama s njima ne radi na najbolji način. Kod nas je prvi uslov da trener napravi dobar rezultat, a ne da stvara fudbalere. Ekonomski momenat je veoma bitan. Zato se i događa da mnogo menadžera i skauta "krstari" i odvodi decu u inostranstvo. Oni odvode dečake od 14 godina, koja se fudbalski obučavaju u nekom inostranom klubu. Preuzimaju na sebe rizik, ali se on isplati. U fudbalu je veliki novac, pa ako od desetorice dečaka stvorite dva fudbalera, zarađuje se velika suma, mnogo veća nego što je koštalo osmogodišnje školovanje svih njih. Danas u Evropi nema vrhunskog igrača koji ne vredi bar pet miliona evra. Osim toga, kod nas su treneri koji stvaraju igrače malo plaćeni.

Iskusni stručnjak napominje da je sve manje i fudbalskih idola:

– Ostali sportovi postižu zapažene rezultate. Tu pre svega mislim na vaterpolo, odbojku... Oni prave vrhunske rezultate i njihovi igrači postaju idoli mladih. U našem fudbalu više nema igrača koji bi deci bio uzor. Zbog toga i roditelji više vole da mališane daju na košarku, odbojku, ili rukomet, dakle u toplu halu, nego da im se oni mrznu na zaleđenim fudbalskim terenima.

Upitan da li ima nade za naš fudbal i kako izaći iz krize, Dujković je rekao:

– Treba sesti i sagledati sve probleme. Moramo se organizovati po ugledu na fudbalske velesile. Pogledajte recimo Kinu koja veoma brzo ekonomski napreduje. Iskopirala je sve što je dobro u svetu i napredak je očigledan. Nije sramota kopirati.

--------------------------------------------------------------------------

Tužan zbog Zvezde

Nekadašnji as, a danas cenjeni fudbalski stručnjak nije mogao da se ne osvrne na neuspeh kluba svoje mladosti u mečevima s češkim prvakom:

– Bio sam na utakmici i bio sam vrlo tužan. To više nije Crvena zvezda kakva je nekad bila, ni kao klub, a ni kao tim. Danas se ona bori kako da preživi. Ima veliki dug, a treba finansirati i održavanje stadiona, zaposlene u radnoj zajednici i igrački kadar. Nema sponzora. Takođe, neshvatljivo mi je da neki igrači neće da isprljaju gaćice i dres, da se ne zalažu, nemaju agresivnosti. Žao mi je i Dušana Bajevića. Počeo je na pripremama da stvara tim, a protiv Slovana je igrao s devet nodih igrača.

Đ. Smiljanić

[objavljeno: 01.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.