Izvor: MozzartSport.com, 22.Jan.2021, 10:56

Lojd čeka još amin doktora za povratak, Barsa jača za Mirotića i Dejvisa! Zvezda bez opterećenja i s istim planom kao za Real

Dosta novosti uoči večerašnjeg susreta crveno-belih i katalonskog velikana

Završila je Crvena zvezda nekako "špansku turneju" uz polovičan učinak i osećaj zadovoljstva posle gostovanja u Madridu, ali to ne znači da je kraj okršajima protiv klubova sa Pirinejskog poluostrva. Naprotiv. Posle Valensije i Reala, pred Crvenom zvezdom je meč sa trećim od četiri španska učesnika Evrolige ove sezone - Barselonom (TV Sportklub, 19.00).

Kako se nezvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << može čuti, Crvena zvezda bi baš večeras protiv Barselone mogla nazad da dobije - Džordana Lojda! Najbolji strelac Crvene zvezde u prvom delu sezone čeka dozvolu klupskih doktora kako bi se vratio na teren posle više od mesec dana čekanja zbog borbe sa virusom korona i posledicama najveće pošasti modernog doba. Džordan Lojd je u poslednje vreme trenirao redovno i sada ga samo zeleno svetlo lekara deli od toga da ponovo obuče crveno-belu opremu i predstavi se novom šefu stručnog štaba Dejanu Radonjiću. Momak iz Čikaga je poslednji put igrao još 18. februara, kada je svom nekadašnjem klubu Valensiji ubacio 20 poena u onoj tesnoj Zvezdinoj pobedi. Čak i ako bude zaigrao, realnije je očekivati da to bude u limitiranoj minutaži, s obzirom na dužinu oporavka.

Dok Radonjićev stručni štab još čeka na Lojda, Šarunas Jasikevičijus je put Beograda poveo Nikolu Mirotića i Brendona Dejvisa. Obojice nije bilo u sastavu katalonskog giganta preko mesec dana zbog različitih problema, ali će upravo u dvorani Aleksandar Nikolić ponovo da se stave na raspolaganje Jasikevičijusu. Mirotića nije bilo u pogonu od El Klasika s Realom 27. decembra pošto je dobio dozvolu kluba da odsustvuje iz privatnih razloga. Vratio se treninzima prošle sedmice, a odlaganje meča protiv Estudijantesa pomerilo je i njegov povratak na parket za večeras. Dejvis je duže van takmičarskog sastava pošto je poslednji put igrao još 16. decembra, kada je Barselona savladala Himki u Blaugrani. Centar Barselone imao je problema sa povredom lista, ali je ranije ove sedmice počeo sa ekipnim treninzima i za razliku od Mirotića nešto je dalji od povratka na parket, ali će prema dostupnim informacijama iz Španije verovatno igrati. Od svih raspoloživih igrača jedino je Viktor Klaver van stroja zbog povrede plantarne fascije i na njega će se čekati još bar mesec dana.

"Povratak Brendona Dejvisa i Nikole Mirotića je jako važan za nas. Svestan sam da im nedostaje takmičarski ritam, zbog čega ćemo ih vraćati u pogon malo, pomalo", izjavio je Jasikevičijus i zatim govorio o Crvenoj zvezdi:

"Vidim tim koji se mnogo bori, koji igra fizički zahtevnu košarku, uvek na granici faula. Očekujem izuzetno tešku utakmicu i nadam se da nećemo skrenuti s našeg puta. Istina, ovo je deo sezone u kojem se bavimo oporavkom najvažnijih igrača i zato moramo da razmišljamo o tome kako ćemo da ih vratimo nazad u upotrebu".

Posle vrlo dobre igre i brejka nad Realom u Crvenoj zvezdi stoje nogama čvrsto na zemlji i ne žele da podlegnu pritisku očekivanja koja su opet počela da rastu. Ono što stručni štab Dejana Radonjića želi da vidi je izdanje što sličnije onom protiv Blankosa u ponedeljak. Jer samo tako i može da bude ravnopravan takmac Barseloni sa praktično najjačim timom na raspolaganju.

"Barselona je najteži mogući protivnik u ovom trenutku. Igraju sjajno, imaju ogroman kvalitet. Jasno je da nas očekuje fizički izuzetno zahtevan meč u kome moramo da odgovorimo velikom energijom na atleticizam koji ima Barselona. Potrebna nam je i maksimalna koncentracija kako bi odgovorili na kvalitet igre koji Barselona pokazuje cele sezone", poručio je Radonjić, dok je španski reprezentativac Kino Kolom dodao:

"Barselona je trenutno najspremniji tim Evrope. Što se nas tiče, odigrali smo tri dobre utakmice. Poraz od Barselone nas je malo usporio, ali smo u Madridu pokazali šta i koliko možemo. U Beogradu se ništa ne otpisuje unapred jer smo uvek ambiciozni".

Ono što je postalo tipično za Barselonine poraze na strani ove sezone jeste broj ubačenih poena. Od sedam dosadašnjih neuspeha u svim takmičenjima, čak pet puta katalonski gigant nije uspeo da pređe granicu od 73 poena. To je učinila samo na gostovanjima Efesu (79) i Bajernu (77). Real Madrid je u meču Superkupa Španije zadržao najvećeg protivnika na 67 poena, Zenit na 70, Baskonija na 71, Mursija na 73, dok je Asvel u Vilerbanu krajem novembra spustio Barselonin plafon najniže – na 68 ubačenih poena. Barsa je tada odigrala partiju ispod svih očekivanja i uz jako loše šuterske procente (21/47 za dva – 44,7%, 2/8 za tri – 25%, 20/26 slobodna bacanja – 76,9%), uz 12 izgubljenih lopti. Jasikevičijus je tada imao na raspolaganju gotovo najjači roster, ali je Asvel ubacio čak 11 trojki više od gostiju.

Crvena zvezda sa Lojdom u sastavu ima potencijal da ubaci 13 trojki, ali teško da će to biti Radonjićevo opredeljenje za ovaj susret. Već replika svega viđenog u Madridu - odbrana na gornjoj granici mogućnosti, kontrola igre od prvog napada, bez previše oscilacija, koncentrisano i hrabro. Nije lako planirati ništa unapred kada protivnik Barselona sa sve Mirotićem, Kalatesom, Higinsom, Dejvisom, Hangom, Abrinesom kao stubovima ekipe. Nije bilo realno ni ići na brejk u Madridu, pa se dogodio...

EVROLIGA - 21. KOLO

Četvrtak

Zenit - Efes 85:78

/Tomas 14 - Micić 23/

Panatinaikos - Himki

/Mitoglu 29, Nedović 21 - Miki 25, Jović 9/

Makabi - Real Madrid

/Dorsi 30 - Tompkins 20/

Olimpija - Bajern 75:51

/Rodirgez 14 - Rejnolds 12/

Asvel - Valensija 90:77

/Hauard 17 - Kalinić 18/

Petak:

18.00: (1,45) CSKA (15,0) Fenerbahče (3,05)

19.00: Crvena zvezda – Barselona

19.00: Žalgiris – Olimpijakos

21.00: Baskonija - Alba

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.