Liga šampiona: Real u Mančesteru, Ajaks u Milanu

Izvor: B92, 22.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liga šampiona: Real u Mančesteru, Ajaks u Milanu

Fudbaleri engleskog Mančester Junajteda dočekaće u sredu uveče ekipu španskog Real Madrida, dok će italijanski Milan biti domaćin timu holandskog Ajaksa, u utakmicama četvrtfinala Lige šampiona Evrope.

Ekipa Real Madrida je favorit za plasman u polufinele, s obzirom da je u prvom meču, pre dve nedelje, pobedio sa 3:1. Gol u gostima održao je nadu engleskog tima za revanš. Pobednika tog duela čekaće bolji iz sureta Barselone i Juventusa. Ajaks i Milan igrali su prošle nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 0:0, što je rezultat koji prednost daje italijanskom timu. U polufinalu, boljeg rivala čekaće Valensija ili Inter iz Milana.

Mančester Junajted - Real Madrid

Trener Junajteda Aleks Ferguson ocenio je da njegov tim može da eliminiše Real Madrid iz Lige šampiona.

U prvoj utakmici, Real je stekao veliku prednost, vodio je sa 3:0 i bio na trenutke potpuno dominatan tim. Taj meč izgledao je kao završen već pet minuta posle početka drugog poluvremena. Nadu u plasman u polufinale, Mančester Junajtedu je, ipak, uspeo da pruži Rud Van Nistelroj, koji je postigao svoj 13 pogodak u Ligi šampiona.

Po povratku u Englesku, Mančester je ubedljivo pobedio Njukasl sa 6:2, sa Arsenalom odigrao 2:2, i pobedio Blekburn sa 3:1.

Sada, posle takvog moralnog podstreka za tim, sve priče su usmerene ka tome kako bi gol na početku meča mogao da promeni sve, i donese potpuni preokret. Niko u Engleskoj ne razmišlja o superiornosti preskupog tima Real Madrida.

"To je vraški tezak zadatak, ali mi smo sposobni za to... Nadam se da ćemo do poluvremena biti u vođstvu od najmanje 1:0. Ako to uspemo, sve može da se promeni", rekao je Ferguson. "Međutim, znajući kako igramo u finišu, neću se baojati ni ako 20 minuta pre kraja bude 0:0".

Mančester će biti bez defanzivca Garija Nevila kao i bez Pola Skolsa, koji će propustiti meč zbog kazni. Odsustvo Skolsa je posebno jak udarac za Mančester, s obzirom da je taj engelski reprezentativac poslednjih nedelja igrao u životnoj formi, a bio i dvostruki strelac protiv Blekburna.

Sa druge strane, Real može zažaliti što posao nije dokrajčio još u Madridu, kada su kontrolisali situaciju. Ipak, oni znaju da gol mogu da postignu i u gostima. Ono što znatno uvećava šanse Mančestera je činjenica da će meč u Engleskoj propustiti napadač Reala Raul, koji je hitno operisao slepo crevo.

Španskog napadača Raula, Ferguson vidi kao najboljeg igrača na svetu. Raul je u Madridu bio dvostruki strelac, a postigao je dva gola I na prethodnom gostovanju Reala u Mančesteru, 2000. godine. Uprkos skupim pojačanjima jedino je on izgledao sposoban da sm prelomi meč u korist madridskog kluba.

Trener Reala Visente del Boske, međutim, ne brine da će mu odustvo Raula smanjiti ubojitost napada, s obzirom da uz Ronalda ima na raspolaganju igrače kao što su Fernado Morijentes, Guti i Havijer Portiljo. Ono što za Del Boskea može da bude problem je što Raul u igru unosi i nešto više od klasičnog napadača i izvršitelja. On je neumoran takmičar, koji se uvek bori i traži od svojih saigrača da to isto čine. Takođe, njega se Mančester najvise plašio.

AC Milan - Ajaks Amsterdam

Osvajanje titule šampiona Italije za Milan je sada prilično daleko, trener ne može da računa na većinu startera u veznom redu. Sezona Milana praktično zavisi od meča sa Ajaksom.

Ponižavajući poraz od Empolija u subotu u Seriji A, ostavio je Milan sa devet bodova zaostatka za vodećim Juventusom, pet kola pre kraja sezone.

Poraz je takođe bio upozorenje posle meča bez postignutog gola pre dve nedelje u Amsterdamu. Milan zaista ništa ne može da uzme zdravo za gotovo, uprkos tome što će sutra imati prednost domaćeg terena i ulogu blagog favorita.

U veznom redu Milana neće biti povređenih Klarensa Sedorfa i Andree Pirla, dok će zbog kazne odsustvovati Đenaro Gatuzo.

Brazilac Rivaldo će tako morati da bude na sredini terena, iako je u poslednje vreme u veoma lošoj formi.

"Pred nama je veliki izazov ove sezone. U Ligi šampiona, protiv velikih timova, do sada smo bili uspešni kada je to bilo zaista važno. Ajaks je veoma dobar mlad tim, ali mi moramo dalje", rekao je napadač Milana Filipo Inzagi.

Trener Karlo Anćeloti tim je zadržao u trening kampu posle subotnjeg poraza, u pokušaju da igračima povrati samopuzdanje i obnovi pobednički duh.

Brazilac Seržinjo je pod znakom pitanja za meč sa Ajaksom, zbog povrede u meču sa Empolijom. Kapiten Paolo Maldini trebalo bi da igra, iako se još oporavlja posle preloma nosa.

U timu Ajaksa takođe imaju problema sa povredama. Listi povređenih igrača u nedelju su pridodati Rafael van der Vart, Brazilac Maksvel i Finac Jari Litmanen.

Najveću brigu za holandski tim svakako predstavlja Van der Vart, koji je još pod znakom pitanja jer je pretrpeo potres mozga.

U Ajaksu se nadaju da će većina povređenih igrača ipak moći da igra u četvrtfinalnoj utakmici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.