Izvor: MozzartSport.com, 13.Apr.2021, 10:49

Liga konferencije VS Liga Evrope: Partizan u plej-ofu protiv Rozenborga, Uniona ili Rijeke! Voša i Čuka teško do grupe

U susret trećem po snazi evropskom takmičenju

Liga šampiona ostaje ideal, Ligu Evrope isprva će moći da igra samo prvak Srbije, svi ostali, bar u prvoj sezoni posle reforme kontinentalnog klupskog fudbala, moraće u – Ligu konferencije. Treće po snazi evropsko takmičenje kreće ovog leta i sva je prilika da ćemo u njemu gledati Partizan >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << , koji je izgubio realne šanse za titulu posle poraza u derbiju, Čukarički i Vojvodinu.

Samo je pitanje – protiv koga?

Teško je reći, jer iako je pristupna lista klubova poznata, mnogo toga će zavisiti od kup takmičenja. Jer, recimo, u plej-of kvalifikacija za Ligu konferencija trebalo bi da idu šestoplasirani timovi iz Španije, Engleske, Nemačke i Italije. Ali ako pehar državnog kupa uzme neko slabije plasiran, taj će klub ići u Ligu Evrope, dok će u Ligu konferencija sedmoplasirani tim iz četiri najjače evropske lige. I tako sve do 15. pozicije na Uefinoj rang-listi zemalja.

Da ipak skratimo priču, Partizan, Čuka i Voša – ili Radnik ako šokira Srbiju i osvoji Kup Srbije – kreću kvalifikacije od drugog kola i tu će svi biti nosioci, a potencijalni rivali bili bi im Klaksvik (Farska Ostrva), Servet (Švajcarska), Aris (Grčka), Ararat Jermenija, Dinamo Brest (Belorusija)...

(1,95) Čelsi (3,45) Porto (4,00)

Međutim, već od trećeg kola situacija se komplikuje, posebno za Vojvodinu i Čukarički, koji bi tu izgubili status nosilaca, pa bi mogli, recimo, na Bazel, Kopenhagen, CSKA Moskvu, Astanu, Fajenord, Makabi Tel Aviv, PAOK, AEK, BATE Borisov, Kluž, Rozernborg, Maribor, Rijeku, Apolon, Antverpen ili Molde. Poželjni rivali bili bi Zrinjski, Didelanž, CSKA Sofija, Dandok, portugalska Santa Klara, Suduva, Lugano, Fehervar.

Partizanu je znatno lakše, ali uz par ozbiljnih mina poput Rubina, Vitesea, Trabzona ili Osijeka. Nimalo naivni rivali bili bi i Spartak Trnava, Ostende, Šturm, Jablonec, Desna, Gazišehir, Unierzitatea Krajova. U grupu poželjnih protivnika spadaju Livingstgon, Vorslka, Valtens, Alaškert, Linkoln, Randers, Anorzotis, Vaduc, Domžale.

Na kraju plej-of - za Čuku i Vošu, bar sudeći prema dosadašnjim rezultatima, nemoguća misija. Jer potencijalni rivali su po trenutnoj projekciji Totenhem, Roma, Viljareal, Bazel, Kopenhagen, CSKA Moskva, Olimpik Marselj, Astana, Fejenord, Makabi Tel Aviv, PAOK, AEK, BATE, Molde i Slovacko.

Crno-beli bi već imali čemu da se nadaju zahvaljujući statusu nosioca, jer bi njihovi rivali mogli da budu: Rozenborg, Union Berlin, Maribor, Rijeka, Fehervar, Apolon, Dandolk, Pasos Fereira, Santa Klara, Lugano, Suduva Slovan Liberec, CSKA Sofija, Zrinjski i Didelanž. Objektivno, mogao bi Partizan sa svima da se porve, od većine je nesumnjivo kvalitetniji.

Uostalom, po trenutnom koeficijentu Partizan bi trebalo ne samo da se domogne grupne faze Lige konferencije, već i da na žrebu za nju bude u drugom šeširu. Prvi će biti rezervisan za timove koji bi komotno mogli da igraju i ovu novu, skraćenu Ligu Evrope sa 32 umesto 48 klubova.

Da budemo jasni, po trenutnim projekcijama – govorimo, dakle, teoretski, pod pretpostavkom da ne bude nikakvih iznenađenja u kvalifikacijama – grupna faza Lige konferencije bi mogla da izgleda ovako:

Prvi šešir: Totenhem, Roma, Viljareal, Bazel, Kopenhagen, CSKA, Marselj, Astana

Drugi šešir: Fajenord, Makabi, PAOK, AEK, Partizan, BATE, Molde, Rapid

Treći šešir: Galatasaraj, Zorja, Ferencvaroš, Škendija, Slovan Bratislava, Brendbi, Olimpija, Hiberijan

Četvrti šešir: Dinamo Tbilisi, Žalgiris, Sarajevo, Flora, Budućnost, Kairat, Arhus, Slovacko

(NAPOMENA: kvalifikacije za šampione država, Crne Gore recimo, igraju se odvojeno od ovih u kojima će učestvovati Partizan, Vojvodina i Čukarički)

Čisto poređenja radi, po trenutnim projekcijama Liga Evrope bi naredne sezone trebalo da izgleda ovako:

Prvi šešir: Liverpul, Čelsi, Borusija Dormund, Olimpik Lion, Napoli, Bajer Leverkuzen, Lacio, Monako

Drugi šešir: Jang Bojs, Braga, Seltik, Crvena zvezda, Rendžers, Lokomotiva, Genk, PSV

Treći šešir: Ludogorec, Anderleht, AZ Alkmar, LASK, Karabag, Steana, Fenerbahče, Real Sosijedad

Četvrti šešir: Betis, Malme, Spartak Moskva, Sparta Prag, Legija, Šerif, Midtjiland, Lans

Dakle, četvrti šešir pravi najveću razliku i daje Partizanu šansu ne samo da osvaja bodove, već i da značajno popravi klupski koeficijent.

(2,85) Pari Sen Žermen (3,50) Bajern Minhen (2,40)

Uz važno podsećanje: ovo je samo trenutna projekcija i situacija će se sigurno menjati u narednih mesec dana. Prvo zato što je negde lakše, negde teže predvideti ko će osvojiti kup, drugo zato što će se tek odlučivati o pozicijama na tabeli.

Čisto da razjasnimo, bar donekle, trenutni presek stanja...

ENGLESKA: Totenhem ide u Ligu konferencija ako osvoji Liga kup, u čijem će finalu igrati sa Mančester Sitijem. Osim ako ne bude u prvih pet ili čak i šest u Premijer ligi, zavisno od toga ko će osvojiti FA kup.

ŠPANIJA: Betis je trenutno šesti i po tom plasmanu bi trebalo da ide u Ligu konferencije ako Atletik Bilbao osvoji Kup kralja. Ako Baski u finalu izgube od Barselone, onda u Ligu konferencije ide sedmoplasirani na tabeli, trenutno je to Viljareal.

NEMAČKA: Verder, Lajpcig, Borusija Dortmund i Kil igraju polufinale kupa, ako ga osvoje Lajpcig ili Dortmund – što je i najrealnije – u Ligu konferencija će sedmoplasirani tim sa tabele, a to je Union Berlin, mada je bodovno poravnat sa Borusijom Menhengladbah. Šesti je Bajer Leverkuzen, sa te pozicije bi on mogao u Ligu konferencije samo ako kup uzmu Verder ili drugoligaš Kil.

ITALIJA: U finalu kupa igraju Atalanta i Juventus, što znači da će u Ligu konferencije sedmi na tabeli, trenutno je to Roma.

FRANCUSKA: Lans je trenutno peti, ali ako kup osvoje Pari Sen Žermen, Monako ili Lion – a svi su i dalje u konkurenciji – u Ligu konferencije će šesti na tabeli, odnosno Olimpik iz Marselja ako sudimo po trenutnom plasmanu.

PORTUGALIJA: Braga i Benfika su u finalu kupa, ako ga osvoji lisabonski klub, u Ligu konferencije će Braga i Pasos Fereira. Ako osvoji Braga, onda će u Ligu konferencija Pasos Fereira i Vitorija Gimarais.

I čisto da pobrojimo dalje, bez mnogo detalja, ko se još sve rve za mesto u Ligi konferencije...

RUSIJA: Lokomotiva, Rubin, CSKA

BELGIJA: Anderleht, Antverpen, Ostende

UKRAJINA: Zorja, Desna, Vorskla Poltava

HOLANDIJA: AZ Alkmar, Vitese, Fajenord

TURSKA: Galatasaraj, Trabzon, Gazijantep

AUSTRIJA: LASK, Šturm, Tirol (Austrija Beč)

DANSKA: Kopenhagen, Arhus, Nordsjiland

ŠKOTSKA: Hibernijan, Aberdin, Livingston

ČEŠKA: Slovacko, Jablonec, Liberec (Viktorija Plzenj tek šesta, može dakle i ona)

KIPAR: Ael, Apolon, Anortozis (APOEL preko kupa)

ŠVAJCARSKA: Servet, Lugano, Bazel

GRČKA: Aris, PAOK, AEK

KALENDAR:

Žreb za 1. i 2. kolo kvalifikacija 15. ili 16. juna.

Žreb za 3. kolo kvalifikacija 19. jula

Drugo kolo kvalifikacija: 22. i 29. jula

Žreb za plej of: 2. avgusta

Treće kolo kvalifikacija 5. i 12. avgusta

Plej-of 19. i 26. avgust

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.