Letonska bajka je francuski horor

Izvor: B92, 27.Avg.2023, 18:37

Letonska bajka je francuski horor

Košarkaška reprezentacija Letonije napravila je veliki uspeh na ovogodišnjem Mundobasketu.

Košarkaši Letonije savladali su Francusku rezultatom 88:86 u 2. kolu grupe H Svetskog prvenstva i ostvarili plasman u drugu fazu Mundobasketa.

I ne samo to, nego su Francusku poslali kući već u prvoj nedelji turnira!

Letonci su, definitivno, košarkaški heroji dana i uspeli su da naprave senzaciju i eliminišu evropskog vice-šampiona i da ceo svet priča o njihovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << velikom uspehu.

Arturs Žagars je imao 22 poena, a fantastičan je bio i Rolands Šmits sa 20 poena. Treba spomenuti još Davisa Bertansa sa 15 poena, kao i Kristersa Zoriksa sa 13, dok je Rodions Kuruc imao 2 poena, 5 skokova i 4 asistencije.

Francuzi su slobodna bacanja šutirali odlično, 20/24, a procentualno su bili lošiji u šutu za dva (12/18) i bolji u šutu za tri (14/28), naspram letonskih 10/16 sa linije za slobodna bacanja, 18/24 za dva i 14/34 za tri.

Ukupno su Francuzi bolje šutirali, 57 posto naspram 55 posto, a imali su sedam skokova više, tri asistencije više i čak sedam izgubljenih lopti više. dok su Letonci u vođstvu proveli tek 36 sekundi, ali u najvažnijim momentima meča.

Možemo slobodno reći da je ključni momenat za preokret bio 6:46 pre kraja utakmice kada je Nando de Kolo zaradio drugu nesportsku ličnu grešku i automatski bio isključen.

Letonci su napravili seriju 10:3 i poveli 77:76 na 4:42 do kraja susreta. Žagars i Šmits su bili ključni igrači, a beleže se i sjajni defanzivni momenti Rodionsa Kuruca, pa je Letonija stigla do 87:86 na 37,7 sekundi pre kraja.

Francuzi nisu postigli koš nakon poslednjeg tajm-auta koji je zvao Vensan Kole, a šut za pobedu je kasnije imao Silvan Fransisko i promašio.

Nekako se Žagars ističe kao glavni igrač i heroj Letonije koji je takođe bio aktivan u odbrani, ali i na skoku što je značilo Letoncima da naprave najveću senzaciju u dosadašnjem delu turnira.

Setimo se samo da je ovoga leta Letonija dobila loše vesti i da se povredio njihov najbolji igrač Kristaps Porzingis i da zbog toga nije mogao da igra za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu.

Povreda nije sprečila Porzingisa da bude uz timske kolege u Džakarti i on je uz odobrenje Boston Seltiksa stigao sa nacionalnim timom, pružio im podršku i nastavio svoj oporavak.

"Rekao sam da mi je važno da budem tu iako ne igram. Podržali su moju odluku. Takođe, pred nama je duga sezona. Važno mi je da provodim vreme sa saigračima, porodicom, a Boston je tu moju želju poštovao“, rekao je Letonac u intervjuu za Sporta Studija.

Deluje kao da je ovo pomoglo Letoniji u smislu timske hemije, deluje da im je značila podrška najboljeg igrača na ovako važnom turniru. Imali su Letonci sreće i sa rasporedom, ako može tako da se kaže uopšte.

U prvom kolu su "pregazili" Liban rezultatom 109:70 dok su Francuzi izgubili od Kanade. Francuska je generalno bila poljuljana veliki brojem povreda i nesigurnih nastupa, ali su svakako bili veći favorit od Letonaca.

Drugo kolo je donelo senzacionalnu pobedu Letonije i najlepšu priču dana...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.