Legenda Liona napustila Olimpik posle 36 godina – prepustio ga Amerikancima

Izvor: B92, 08.Maj.2023, 12:51

Legenda Liona napustila Olimpik posle 36 godina – prepustio ga Amerikancima

Daleke 1987. godine Ola je preuzeo Lion dok je još bio drugoligaš i od njega napravio jedan od najvećih francuskih klubova

Jedan od najdugovečnijih fudbalskih funkcionera, Francuz Žan Mišel Ola (74), sišao je sa funkcije predsednika Liona posle skoro 36 godina.

Ola je od 1987. godine bio na čelu ovog fudbalskog kluba koji je sve titule prvaka Francuske, ukupno sedam, sedam uzastopnih - osvojio za vreme vladavine ovog preuzimljivog privrednika.

Ola je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio na čelu Liona od 1987. godine.

Preuzeo ga je u vreme dok je klub bio u drugoj ligi i od njega stvorio jedan od najuticajnijih francuskih klubova u protekle dve decenije. Najveće uspehe Lion je postigao u periodu od 2002. do 2008. godine kada je i osvojio sedam vezanih šampionskih trofeja u državi.

Ipak, od 2012. godine, kada je osvojen Kup, klub nije osvojio niti jedan trofej.

Kroz Lion je prodefilovao veliki broj vanserijskih igrača u to vreme, od brazilca Žunjia do tada golobradog Karima Benzema koji je direktno iz Liona lansiran u Real Madrid.

Prema prvobitnom dogoru, Ola je trebalo da ostane u klubu još tri sezone međutim zbog nesuglasica sa američkim vlasnicima koji su kupili klub u decembru, došlo je do ranijeg razlaza.

Vremešnom predsedniku pripašće 10 miliona evra od prodaje dela svojih akcija novim vlasnicima iz kompanije "Eagle Football".

Lion je prodat za ukupno 800 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.