Ledeni Kimi slavio posle tri godine, Alonso i Fetel nastavljaju trku za titulu!

Izvor: Blic, 04.Nov.2012, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ledeni" Kimi slavio posle tri godine, Alonso i Fetel nastavljaju trku za titulu!

Vozač Lotusa Finac Kimi Raikonen pobednik je trke za Veliku nagradu Abu Dabija. Ovo je bio prvi trijumf "lednog Finca" posle tri godine i trke za VN Belgije. Drugo mesto osvojio je Španac Fernando Alonso, dok je trećeg mesta dokopao Sebastijan Fetel koji je startovao sa poslednje pozicije.

Trka je krenula fenomenalnim startom Kimija Raikonena. "Leteći Finac" kao da je izbačen iz katapulta lako je dospeo do druge pozicije. Hamilton je zadržao vodeću, osvojenu još na treningu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok je treći Maldonado. Veber, Alonso i Baton bore se za četvrto mesto. Fetel će gledati kako da sa 22. mesta dođe do vrha.

Inače, u prvom krugu dogodio se i prvi sudar i to između Nika Hulkenberga i Bruna Sene.

U narednim krugovima Hamilton nije uspevao da poveća razliku u odnosu na Raikonena te ima samo 2,3 sekunde prednosti.

Treći je i dalje Maldonado, dok je na četvrtom veoma agresivni Alonso. Njemu su iz štaba Ferarija rekli da je Fetel uspeo da se probije već do 13. mesta, tako da je Španac, svestan da će Nemac sigurno doći do nekih bodova, dodao gas.

U 9. krugu dogodio se i incident između Rozberga i Kartikejana, te su njih dvojica na poslednjim pozicijama.

Naredna tri kruga obeležile su frustracije Sebastijana Fetela koji je morao značajno da uspori vozeći iza Žana Erika Vernja iz Tora Rosa. Vernj je, kako bi održao potrebnu toplotu u gumama morao da usporava, te je Fetel konačno u 14. krugu otišao u boks gde je dobio meke gume.

U 17. krugu šok za navijače Meklarena i neopisivo slavlje Italijana i Finaca - Hamilton je povećavajući vođstvo iznenada zastao i parkirao se pored staze! Zar opet? Ovo nije prvi put da mehaničari zabrljaju sa Luisovim bolidom.

Kimi je oberučke prihvatio poklon i poveo je karavan u nastavku trke, dok je Alonso izbio na drugo mesto.

Trenutni poredak - Raikonen, Alonso, Maldonado, Veber, Baton, Masa, Perez, Kobajaši, Šumaher, Rikjardo, Fetel.

Čelnici Lotusa, nenaviknuti na situacije da vode u trci, silno su krenuli da prvo hvale a potom savetuju Raikonena preko timskog radija.

Fincu je u 24. krugu "pao mrak na oči" i odbrusio im je: "Ostavite me na miru, znam šta radim".

Fetel vozi "ludački", u 26. krugu je već na osmoj poziciji. Alonso je drugi, ima veliku šansu da se približi a možda i pretekne Nemca u generalnom poretku.

Neverovatno, ali Fetel je uspeo da do 31. kruga dođe do druge pozicije! Nemac zaista ima najbolji, najbrži bolid i bez konkurencije je u ovom trenutku. Veber je pre obilaska Fetela očekivano, dobio poruku na radiju da mora da propusti kolegu.

Kimi ima samo 1,4 sekunde prednosti u odnosu na Fetela. U 37. krugu Veber je po drugi put učesnik sudara, samo što je ovog puta posle kontakta sa Grožanom morao da povuče iz trke. Težak udarac za Red Bul, ali s druge strane poklon - izlaskom sigurnosnog vozila na stazu, Fetel će smanjiti zaostatak u odnosu na Raikonena i na kraju možda čak i pobediti. Kada je poslednji put neko sa poslednje pozicije došao do prve?

Biće zanimljivo videti šta će ovoga puta reći Veber za ponašanje Romana Grožana na stazi, pošto je pre mesec dana rekao da mu je "dosta tog Francuza". Grožan je već treći put koštao Australijanca plasmana u ovoj sezoni.

Nakon povlačenja "sejfti kara" sa staze, Raikonen je ubrzao, dok je iza njega velika borba između Alonsa, Batona i Fetela koji je pao na četvrto mesto posle povratka iz boksa u 38. krugu.

Iz Lotusa je "Ledenom" ponovo stigla poruka da mora da vodi računa o temperaturi guma, što je ponovo iznerviralo Kimija.

"Da, da, da, da, znam. Ne morate svaki put da me podsećate na to", uzvratio je Kimi.

Fetel je u 51. krugu iz drugog pokušaja pretekao Batona, tako da je sada na trećem mestu, Alonso mu beži četiri sekunde.

Povezane vesti: Hamiltonu pol, Alonso kreće sa šeste pozicije, Fetel startuje iz poslednjeg reda Hamilton i Fetel najbrži na treninzima u Abu Dabiju Veberu pol u Koreji, iz prvih redova kreću Fetel, Hamilton i Alonso! Fetel najbrži na treninzima u Koreji Baton: Hamilton nema šanse, titula ide Alonsu ili Fetelu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KIMI, DA ČASTIŠ! Raikonen slavio posle tri godine!

Izvor: Telegraf.rs, 04.Nov.2012

Finac slavio na trci Velike nagrade Abu Dabija, drugi je bio Fernando Alonso, dok je treći na cilj stigao Sebastijan Fetel

Nastavak na Telegraf.rs...

04.11.2012 ::: Formula 1 Abu Dhabi - Raikkönen pozlatio svoj povratak pobedom!

Izvor: AutoMagazin, 04.Nov.2012

Formula 1 se danas pokazala u svom najlepšem svetlu. U Abu Dhabiju smo videli veoma uzbudljivu trku, a prvu pobedu posle povratka u najbrži putujući cirkus na svetu, zabeležio je Kimi Raikkonen. Na podijumu su se našla i dva kandidata za titulu Fernando Alonso i Sebastian Vettel, pri čemu je Nemac...

Nastavak na AutoMagazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.