Led probijen sa svih strana

Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Led probijen sa svih strana

Početak Međunarodnog prvenstva Australije u tenisu podseća na prošlogodišnji Vimbldon. Naše najveće uzdanice Novak Đoković (treći na svetskoj rang-listi), Ana Ivanović (3) i Jelena Janković (4) probili su led. S njima u korak krenuo je i Janko Tipsarević (49) koji je baš na najvećem teniskom turniru bio izašao iz njihove senke, umalo, s tri uzastopne pobede u pet setova, izjednačivši rekord Čehoslovaka Jana Kodeša iz 1974 (četiri).

I učešće u Melburnu je počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << maratonskim mečom. Sa 7:5, 6:2, 6:7 (6:8), 0:6, 6:0, posle 222 minuta, savladao je u njegovom rodnom gradu Džozefa Sirijanija (146), koji sutra puni 33 godine. Tipsarević je i lane igrao peti set u prvom kolu i to protiv Argentinca Davida Nalbandijana, tada osmog na rang-listi, a danas, posle vaskrsa u finišu prošle sezone, desetog. Vodio je s 2:0 u setovima. Utrećem je imao dve meč-lopte, ali je poklekao u taj-breku (7:2). U četvrtom je izgubio sa 6:0, a nešto kasnije je predao meč zbog iscrpljenosti na 40 stepeni.

Ivanovićeva je s mukom pobedila 17-godišnju Rumunku Soranu Kirsteu (106) sa 7:5, 6:3, a Đoković je zapao u krizu protiv Nemca Benjamina Bekera (81) u poslednjem setu – 6:0, 6:2, 7:6 (7:5).

Sledeći Tipsarevićev protivnik je 25. nosilac Španac Fernando Verdasko (28) s kojim se sastaje prvi put. On mu je prepreka do najboljeg tenisera današnjice Švajcarca Rožea Federera, branioca trofeja, koji je potpuni favorit protiv Francuza Fabrisa Santoroa (36), mada je ovaj 35-godišnjak čudnovata teniska voćka.

Ivanovićeva se sastaje s 29-godišnjom Italijankom Tatjanom Garbin (40) od koje je bila uspešnija u jedinom duelu, pre tri godine u prvom kolu u Torontu, sa 6:2, 7:6 (7:3). Druga pobeda je vodi na bolju iz meča Anastasije Rodionove (79), koja je nedavno ruski pasoš zamenila australijskim, i 28. nosioca Slovenkinje Katarine Srebotnik (27), koju je savladala prošle nedelje u četvrtfinalu u Sidneju (6:3, 3:6, 6:2).

Đokovićev protivnik je Italijan Simone Boleli (70) s kojim se sastaje prvi put. Iščekuje ishod meča 32. nosioca Rusa Dmitrija Tursunova (32) i Amerikanca s ubojitim servisom Sema Kverija (62).

Pobede troje naših najboljih tenisera ne bi smelo da dođu u pitanje. S Tipsarevićem je drugačije. Verdasko je blagi favorit, ali eto našem igraču lepe prilike da se još jednom proslavi, dođe u centar pažnje i izađe na megdan verovatno Federeru s kojim je jedini put odmerio snage u doigravanju za Svetsku grupu Dejvisovog kupa između Švajcarske i Srbije i Crne Gore u Ženevi pretprošle godine (poraz sa 6:3, 6:2, 6:2).

Borba u pet setova sa Sirijanijem, u kojoj je trebalo obnoviti mentalnu snagu posle vođstva od 2:0, pokazala je i da su otklonjene posledice bolesti koja je Tipsarevića zadesila u Dohi, te u drugom kolu nije izašao na megdan Hrvatu Ivanu Ljubičiću. Naš teniser je zadovoljan i kratkotrajnim priprema u Melburnu i četvoronedeljnim treninzima u novoj bazi Barseloni pod nadzorom novog trenera Španca Perlasa. Sirijani nije bio autsajder, kako to pokazuje plasman na rang-listi, jer je njegova forma bila u usponu. U Adelaidi je Francuz Mišel Lodra jedva slomio njegov otpor u polufinalu, a Australijanac se potom kroz doigravanje izborio da mu organizatori dodele takozvani poseban poziv da igra na glavnom turniru na kojem je prethodni put bio 2003. Sve su to, uz razvoj događaja na terenu, pokazatelji da Tipsarevićev suparnik nije bio mačji kašalj, ali i ohrabrenje našem teniseru uoči dvoboja s Verdaskom. Ako s njega ode uzdignuta čela, ostvariće najbolji plasman u karijeri, koji je za sada 47. mesto, baš posle Vimbldona.

Ivanovićeva je dospela u situaciju da spasava prvi set, pošto je mlada Rumunka na svoj servis imala set-loptu.

– Priznajem da sam se u prvom setu bila uspaničila. Kirstea je mlada teniserka, ali je neugodan protivnik. Pred njom je lepa budućnost. Na sreću, pronašla sam pobednički ritam, ali moram da popravim igru za sledeći meč, – kazala je Ivanovićeva koja je u drugom setu osigurala pobedu vođstvom od 5:0, ali je ipak prepustila još tri gema.

Đoković je pobedio Bekera, upamćenog kao igrača koji je pobedio slavnog Agasija u njegovom poslednjem meču u karijeri i to na Međunarodnom prvenstvu SAD, u trećem kolu pretprošle godine – 7:5, 6:7 (4:7), 6:4, 7:5. Posle meča je izjavio:

– Iskreno, bio sam nervozan pre duela, pošto me je opteretilo breme favorita. Beker je dobar igrač, dobro servira, a nije imao šta da izgubi. Usredsredio sam se na što bolji početak. To je dalo rezultat. U trećem setu sam imao padove. Nemac je počeo bolje da servira i postao je borbeniji. Ipak, obavio sam posao u tri seta, ne osetivši vrućinu koja je sada veliki problem u Australiji. Smatram da sam i fizički i mentalno spreman. Motivisan sam da doguram što dalje.

Po završetku, gledaoci, među kojima je veliki broj naših iseljenika, zamolili su ga da imitira nekoga, po čemu je takođe omiljen. Izbor je veliki, ali se opredelio za Šarapovu.

– Nije mi bilo prijatno, jer se o mojim imitacijama mnogo priča u različitim kontekstima. Ponavljam, nikada nisam imao nameru da tako nekog ismejem ili uvredim. Zbog toga sam se premišljao, ali, ljudi su me naterali. Nisam želeo da imitiram nikog drugog već Šarapovu. Njoj to ne smeta, – kazao je Đoković.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.