Lažna uzbuna

Izvor: B92, 26.Avg.2023, 18:07

Lažna uzbuna

Delovalo je u Milanu da sve može da se iskomplikuje. Srećom – nije.

Let sa aerodroma "Malpensa" za Njujork bio je pomeren za tri sata, dodatnih odlaganja nije bilo, kao ni problema u putu.

Tačno osam sati putovanja iznad vazdušnog prostora "čizme", Švajcarske, Francuske, Ostrva, a onda i Atlantika.

Vreme u Boingu 767 kompanije Er Frans "ubijeno" je filmovima, serijama, muzikom, a boga mi nije izostalo ni spavanje.

Terminal 4 aerodroma "Džon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << F. Kenedi" prijatno me je iznenadio, baš kao i "Hitrouova" četvorka pre dva meseca kada je na programu bio Vimbldon.

Zamišljao sam pravi haos i dugo čekanje, međutim, sve procedure su završene ekspresno, na moju veliku radost nakon gotovo 24 sata provedenih po aerodromima i avionima.

Zapravo, na "JFK" najviše vremena je otišlo na to da se od aviona dobacim do pasoške kontrole, gde postoje dve zone, za američke i neameričke državljane.

Nekoliko minuta čekanja da se dođe na red na razgovor sa carinikom, koji je, bar u mom slučaju, jedino proverio identitet, a onda još samo upitao za adresu hotela.

Vrlo verovatno da je i do tipa vize – medijska ima bolju "prolaznost" od obične turističke. Verujem da u razgovoru sa turistima policajci pokazuju veću radoznalost.

Uglavnom, sve je zaista organizovano kako treba. Odmah nakon preuzimanja prtljaga, iza ćoška je taksi stanica, koja funkcioniše po novom principu, kako kažu dispečeri.

Stanete u red, kažete gde hoćete da idete, a onda dobijete broj stanice gde treba da sačekate kako bi vas vozač "pokupio".

Posle tako dugog puta, manje-više ni cena vas ne zanima, samo da stignete do hotela. U mom slučaju, nešto malo više od pola sata vožnje koštalo je 105 dolara.

Da li je do rute ili udaljenosti od centra, oduševljenje šljaštećim Njujorkom je izostalo. No, biće prilike.

Hotel je, inače smešten u Bronksu, jednom od pet četvrti najvećeg grada u Americi, koji broji gotovo devet miliona stanovnika.

Kasna potraga za prenoćištem uoči turnira ograničila je izbor za kolegu i mene. Odnos cene i kvaliteta uticao je da se odlučimo za "7 days" hotel u Bronksu, koji se nalazi na oko 45 minuta od centra, ali i od teniskog kompleksa na "Flešing Medouzu".

"U Bronksu ste?", pomalo začuđeno su mi ljudi postavljali pitanje ovih dana, aludirajući na činjenicu da se upravo ovaj kraj vodi kao najnebezbedniji.

"Guglanje" me je, ipak, malo umirilo. Trenutno, stopa kriminala ili čega već, u Bronksu je manje-više ista kao i u bilo kojem drugom delu Njujorka.

Pretraga je donela i neke zanimljive informacije o Bronksu, koji broji oko milion i po stanovnika prema popisu iz 2020. i kada bi se računao kao zaseban grad, bio bi u Top 10 u Sjedinjenim Državama.

Dobio je ime po Šveđaninu Jonasu Bronku, koji je bio prvi evropski doseljenik u današnji Bronks. "Kumovali" su mu kasnije pridošlice, Holanđani i Englezi, koji su ga nazvali "Bronck’s Land".

Evropska kolonizacija počela je krajem 17. veka, da bi okrug bio pripojen Njujorku dva stoleća kasnije.

Bronks, naročito onaj južniji deo, doživeo je pad tokom osamdesetih i devedesetih godina, živelo se na ivici siromaštva, a kriminal i droga su se oteli kontroli.

Danas je situacija znatno bolja, što estetski kada su u pitanju ulice i zgrade, što životno i finansijski.

Sve je veća najezda turista, koji su se malo opustili i sve ih je više, zbog raznih znamenitosti ovog dela grada. Prava pomama je, na primer, za stepenicama iz filma "Džoker", koje se nalaze ovde.

Ovo je zapravo i kolevka repa i hip hopa, a smatra se da je sve počelo 1973. kada je "DJ Kool Herc" na rođendanskoj zabavi svoje sestre zauvek promenio muziku i predstavio nešto što je prepoznato kao hip hop.

U Njujorku smo zbog tenisa, sporta, a ono čime se Bronks diči su "New York Yankees", jedan od najpoznatijih bejzbol timova u SAD.

Treba posetiti i Zoo vrt, Botaničku baštu, muzej hip-hopa, "City Island", četvrt "Mala Italija"...

Mi ćemo probati bar ono osnovno, dok ne krene US open i teniska groznica, koja neće stati naredne dve nedelje.

Brojimo sitno do početka poslednjeg Grend slema u sezoni, koji je na programu od 28. avgusta do 10. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.