Lav u ogledalu

Izvor: B92, 02.Sep.2023, 11:40

Lav u ogledalu

Ne budi lava dok spava. Ili zmaja, svejedno.

U kojoj god poziciji bio na kraju, Novak Đoković se strašno razbesneo, na sebe. A imao je i zašto.

Treće kolo, srpski derbi, svemirski brod od stadiona, neobična slika i za Lasla i za Novaka, koji se znaju tolike godine, koji toliko druguju, krvare na teniskom terenu.

I tek drugi susret?! Ali kakav!

Pa ni onaj prvi iz 2022. u Beogradu, nije bio ništa slabiji, a na neki način bio je predznak ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čuda od meča koji smo gledali u trećoj rundi US Opena.

Tako je to, malo srpske čarolije na Kvinsu, čisto da se američkoj gospodi pokaže kakav se tenis igra na ovim prostorima i kakve silne momke od igrača imamo. Do sitnih pola dva ujutro! Spektakularno. Kao na Brodveju.

Da li su želeli još da ostanu? Sigurno, jer je imalo šta da se vidi, triler u režiji dvojice kolega iz Dejvis kup tima Srbije. Jedina nepravda - jedan je morao da ispadne.

To je ta sudbina žreba, kako se sve namesti...A ovakav Laslo, da je bio gurnut samo negde malo dalje od Novaka, mogao je mnogo, zaista mnogo.

Jer kada je iz Novaka, sa šampionskim apsiracijama u Njujorku, uspeo da izvuče takvu vatru, šta je mogao da uradi tek nekim drugima?

Zato veliko bravo, Laslo, i glavu gore. Jer je napredak u svim parametrima igre, kako smo već konstatovali u ranijim tekstovima, evidentan.

Momak iz Sente je tukao ka Novakovoj polovini kao iz katapulta. Nimalo nije štedeo Novakove 36 godina stare noge, pritiskao je, diktirao tempo, zato se igralo duboko u četvrtom satu.

To što se kazaljka zaustavila na tri sata i 45 minuta je i do Novaka, koji je ako se na računaju ta dva, za njega uspavljujuća prva dva seta, izgubio samo pet gemova u preostala tri.

A utisak je da se sve nekako prelomilo kada je Novak uspeo da napravi taj prvi brejk u trećem setu.

I to su te šampionske lekcije - Laslo je Novaka bukvalno kroz ključaonicu pustio u meč, a Novak je kao duh iz Aladinove lampe počeo da se širi po terenu, malo po malo, ulazio je u glavu Đerea, koji je obarao glavu, govor tela mu je bio takav da je shvatio da se upliće u Novakovu paukovu mrežu. I da, tako je i bilo na kraju.

Ne znam da li je Rodžer Fededer u svojim penzionerskim danima na Alpima možda bio budan, jer ako jeste... Morao je da se priseti šta je njega snašlo u onom čuvenom polufinalu 2011. Kada su svi na stadionu otpisali Novaka.

Još jednom se pokazalo da se Novak ne sme otpisati kada je u pitanju meč na tri dobijena seta. Laslo je to iskusio - dobio je dva, ali uzeti tri, protiv asa takvog kalibra, uh, koliko je to teško.

Šta god da je sebi rekao Novak u svlačionici, na 0:2 u setovima, kao onomad u finalu Rolan Garosa protiv Cicipasa, vredelo je.

Da li se ispljuskao vodom, da li je sebi opalio koji šamar, nebitno, jer je probudio u sebi onu tenisku zver koju ima i rekao - "e nije kraj, tek sad ćete da me vidite".

I videli smo, nema šta. Ceo svet je video. I Alkaras je verovatno video, mada on već sada dovoljno dobro zna koliko je pakleno teško igrati sa Novakom.

Šta Novaku sledi u prvoj polovini druge nedelje?

Nije teško videti šta se valja iza brda - verovatan je serijal duela sa Amerikancima, do polufinala, ali pre svega čeka ga Borna Gojo.

Divan momak iz Splita, neko koga Novak dobro poznaje, a još više Goran Ivanišević, jer su iz istog grada, gotovo ulice. Pa će da padne verovatno i dobar savet.

Borna ne samo da dobro servira, već i inspirativno igra, još nije izgubio ni set, sve je uverljivo dobio, pa je on zaslužan što Novak neće morati s druge strane mreže da gleda za njega dva puta neugodnog Jiržija Veselog.

Čeh se izduvao u prva dva kola, kada je igrao pet setova, a momak iz Splita to iskoristio i svež ide na megdan Novaku.

A posle? Najverovatnije Fric, Pol/Šelton i Tijafo? Ako je publika do sada stajala iza Novaka, naredne nedelje sigurno neće. A to će dodatno podići temperaturu i vratiti Novaka u okvire onog na šta je navikao, da igra protiv protivnika i svih sa tribina.

Laslo je Novaku svakako podigao tonus, posle laka dva kola, Novak je naišao na "tvrdo", na jak zid, ali skršio ga je. Pokazalo se da u njemu sa 36 godina još ima one žestoke, takmičarske vatre.

Taj krik u trećem setu zaparao je nebo da su zadrhtali i soliteri u Bruklinu, ali moralo je da zadrhti, da bi se džin probudio. Teniska seizmologija po Novakovoj skali.

Dok Novak ide na "američki blok", Alkarasa očekuje "britanski", prvo u vidu Dana Evansa, a potom verovatno Kamerona Norija.

Nesumnjivo nešto teži put za Španca, jer su tamo "u životu" i dalje Zverev, Siner, Medvedev...

U pravu je Aleksander Zverev, ne treba prejudicirati finaliste, jer je to znak nepoštovanja prema ostalima, a to je posebno nezahvalna igra u Njujorku, pokazalo se mnogo puta.

To što misteriozan (stomačni) virus hara i obara pojedine tenisere i teniserke (Tim, Žaber, Jubenks, Hurkač), zabrinulo je i organizatore, pa se mora biti jako oprezan do kraja. U svim segmentima.

Tužan prizor Matea Beretinija i njegove povrede, opominje – jedan loš korak i sve može da padne u vodu.

Kako god bilo, nema sigurne pobede na US Openu.

Krv, znoj, poslednji atom snage. I vera u sebe. Jedino tako se stiže do kraja.

Novak zna kako. Malo njih je otkrilo tu tajnu...

Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.