Laku noć, Prinče

Izvor: MozzartSport.com, 03.Jan.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laku noć, Prinče

Na današnji dan preminuo je najbolji po Stenliju Metjuzu...

Jedan od najboljih velških fudbalera svih vremena i legenda Evertona Tomi Džons preminuo je 3. januara 2004. godine. Zbog prefinjenog načina na koji je igrao dobio je nadimak Princ svih centarhalfova. Oni koji su kasnije gledali Franca Bekenbauera pisali su da je ovaj Velšanin bio preteča velikog Kajzera. 

Džons je rođen u Konahsu 1917. Seniorsku karijeru počeo je u Reksamu ’34, a na >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Gudison park stigao je dve godine kasnije kao 19-godišnjak za sumu od 3.000 funti. Samo tri godine kasnije osvojio je svoju jedinu titulu i poslednju predratnu za Karamele. Drugi svetski rat prekinuo mu je karijeru na skoro pet godina, pa je zbog toga ubeležio samo 178 utakmica u dresu Evertona (1936-1950).

U prvim poratnim mesecima Roma je poslala rekordnu ponudu za Tomija Džonsa tešku 15.500 funti. Klub se složio, igrač takođe, ali zbog određenih papiroloških zavrzlama transfer je propao. Evertonu je novac bio prekopotreban i zbog toga je prodao Loutona u Čelsi i Mersera u Arsenal. Šampionski tim tako se raspao, što je posebno razljutilo Džonsa. Želeo je i on da ode, ali mu nisu dali. Predsednik ga je optužio da simulira povrede kako ne bi igrao. Kada su ga konačno pustili (1950) otišao je kući u Vels, gde je na krajnjem severu zemlje igrao za jedan amaterski klub i držao piljaru. U tom klubu završio je karijeru 1956.

Trenerskim poslom Džons se bavio samo u domovini. Najduže je vodio Bangor Siti. Najveći uspeh ostvario je pobedivši Napoli u Kupu pobednika kupova 1962. S fudbalom je definitivno “raskrstio“ ’68. kada je napustio klupu Rila, a penzionisao se kao šef jednog hotela u rodnom Konahsu.

Ser Stenli Metjuz rekao je za Tomija Džonsa da je najbolji fudbaler kog je gledao u životu.

PIŠU: Slavko Đorđević, Marko Protić, Predrag Dučić

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Sandžaklija jedan od najbolji igrača dartsa (pikada) na svijetu

Izvor: SandzakPress.net, 03.Jan.2017

Mensur Suljović, momak iz Tutina, trenutno je jedan od najboljih igrača dartsa na svijetu. On je 1993. godine iz Tutina otišao put Austrije i Beča. Nekoliko godina je igrao amaterski pikado, da bi na nagovor brata i svojih prijatelja, počeo igrati i profesionalno. Danas je trenutno drugi igrač...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.