Izvor: MozzartSport.com, 30.Nov.2020, 21:07

Lakše se diše: Srbija dobila Finsku, izbegli smo dramu

Orlovi sada imaju skor 2-2 pred završne dve utakmice u februaru

Pobeda se piše, gotovo sve ostalo može slobodno da se zaboravi. Nismo se proslavili u finskom Espu, ali smo uspeli delimično da iskoristimo poklone Gruzije u obliku pobeda nad Finskom i Švajcarskom, te savladamo domaćina ove pilot verzije FiBA "balona" rezultatom 75:66 (17:7, 18:18, 20:20, 20:21).

Srbija posle četiri utakmice ima skor 2-2, Gruzija je neprikosnovena na vrhu sa 4-0, dok Švajcarska >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i Finska imaju po 1-3. Orlovi u poslednje dve runde igraju protiv Švajcarske i Gruzije, gde će praktično biti kovači svoje sudbine i sami odlučiti da li idu na Evrobasket ili ne. Podsetimo, na Evrobasket plasman će iz Grupe E da obezbede još dve najbolje plasirane reprezentacije uz Gruziju, koja je kao jedan od domaćina već učesnik završnice takmičenja.

Da ne trčimo pred rudu i ne gledamo toliko u budućnost, možemo da kažemo da smo preživeli Finsku i uspeli da se dokopamo zlata vredne pobede. Istom smo otpisali jednog direktnog takmaca, za slučaj da dođe do formiranja krugova gde bi se za prolaz dalje gledali rezultati međusobnih okršaja.

Umalo da od dobijenog napravimo veresiju u Espu! Posle 65:54 na četiri minuta do kraja, Finska je krenula na sve ili ništa i ozbiljno nas preznojila. Raspoloženi Aleks Madsen nam je ubacio trojku za 65:57, da bi nam onda i Šon Haf ubrzo spakovao još jedan dalekometni hitac za 67:62! Važne poene, čisto da preseče taj nalet domaćina, postigao je Danilo Anđušić, pa je Srbija u poslednja dva minuta ušla sa rezultatom 69:62. Imali smo tada mnogo sreće jer su dva otvorena šuta Finske završila na obruču, gde se kao spasilac našao Nemanja Dangubić sa dve uzastopne realizacije i definitivnu pobedu.

--------------------------------------

SRBIJA – FINSKA 75:66

/17:7, 18:18, 20:20, 20:21/

Dvorana u Espu, Finska;

SRBIJA: Anđušić 19, Avramović 17, Radanov 4 (4sk, 3as), Simanić 4, Simonović 6 (6sk), Apić 12 (5sk, 3as), Dangubić 8 (7sk), Jeremić -, Kravić -, Peno -, Pot 5, Zagorac -.

FINSKA: Haf 9, Kantonen 2, Madsen 9, Mahuni 15 (6as), Salin 10 (4sk), Alanen 2, Dolenc 3, Koivisto -, Lindbom -, Nutinen 2, Valtonen 8 (6sk), Vilson 6.

--------------------------------------

Srbiju su u napadu opet predvodili Anđušić sa 19 (5/8 iz igre, 2/5 za tri) i Aleksa Avramović sa 17 poena (7/11 iz igre, 0/2 za tri). Dragan Apić je bio noćna mora za odbranu Finske, izvukao je dosta faulova pod košem i meč završio sa 12 poena (3/6 iz igre, 6/8 sa penala), te pet skokova i tri asistencije. Dangubić je dopisao osam poena i sedam skokova. Zanimljivo, samo Rade Zagorac nije odigrao ni sekund u večerašnjoj utakmici.

Orlovi su na iskustvo izvukli važan trijumf nad Finskom. Ponovo je bilo dosta grešaka i propusta, počev od neobjašnjivo loše realizacije slobodnih bacanja (21/35), pa do slabog procenta šuta za tri poena (2/16), ali smo iskoristili fizičku komponentnu našeg sastava da sa visokim igračima u polju opteretimo nisku petorku Finske, navučemo veliki broj faulova i iz neposredne blizine koša lagano izgradimo razliku dovoljno komfornu da uknjižimo drugu recku u dosadašnjim kvalifikacijama. Veliku pomoć mlada selekcija Srbije dobila je od Marka SImonovića, koji je večeras zamenio Jovana Novaka i njegovo prisustvo, samim tim iskustvo bilo je od velikog značaja u ovakvom meču. Imao je po šest poena i skokova, ali je njegov učinak u odbrani

Mogli smo ceo posao verovatno da odradimo mnogo lakše i jednostavnije, odnosno da već u prvom poluvremenu zadržimo i uvećamo razliku koja je u jednom trenutku dostigla maksimalnih 17 poena (29:12). Promašaji sa linije slobodnih bacanja koštali su nas takvog raspleta. Tačnije, svaki naš kiks sa penala kao da je ulivalo pomalo nade domaćinu i opuštao stegnute ruke, pa su se posle serijskih promašaja sa distance otvorile dizne i lopta je počela da prolazi kroz obruč. Pre svega kroz neke solidne realizacije Edona Mahunija, koji je meč završio sa 15 poena, te Aleksa Madsena i iskusnog Sasua Salina, koji nam je sručio trojku pravo u lice uz zvuk sirene na kraju druge četvrtine za 35:25. Džamar Vilson je rano ušao u problem sa faulovima, mu je učinak bio slabiji nego inače...

Za razliku od meča sa Švajcarskom, Srbija je dobar deo meča držala dvocifrenu razliku. Ali, opet smo ušli u jurnjavu i dozvolili neke otvorene šuteve rivalu, što nam je malo pokvarilo raniju koncepciju igre, kada smo pametnim rešenjima i opterećivanjem protivnikove unutrašnje linije došli smo do nekih lakih poena. Utisak bi bio mnogo bolji da smo koristili sve poklon pokušaje sa linije slobodnih bacanja, kada nas već šut za tri poena nije išao. Imali smo na momente problema da odgovorimo na suženu odbranu Finske, koja nas je puštala da šutiramo sa distance, ali smo i tu prepreku znali da premostimo. Jednostavno, kvalitetom smo ponovo bili bolji od rivala, samo tu razliku nismo umeli bolje da kanališemo. Srećom, imali smo dovoljno koncentracije da izbegnemo nepotrebnu histeriju i da se nađemo u dramatičnoj završnici.

Prema sadašnjem rasporedu Srbija 19. februara gostuje Gruziji, dok će dva dana kasnije da dočeka Švajcarsku, mada je unapred poznato da će i ovaj krug kvalifikacija ponovo da se igra u FIBA “balonu“, samo još ne znamo gde... Finska je najjači otpor pružila u trećem kvartalu, kada je uspela da se spusti na jednocifreni minus, ali nijednom nije išla dalje od sedam poena.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET - 4. kolo

Grupa E

Švajcarska – Gruzija 84:91

/M. Mlađan 19 – Mekfaden 24/

Srbija - Finska 75:66

/Anđušić 19 - Mahuni 15/

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.