Kup UEFA: U finalu Marsej i Valensija

Izvor: B92, 07.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kup UEFA: U finalu Marsej i Valensija

U finalu Kupa UEFA, 19. maja na stadionu Ulevi u Geteborgu, sastaće se Olimpik iz Marseja i Valensija.

Olimpik je na Velodromu pobedio Njukasl sa 2:0, u revanšu polufinala. Oba gola u duelu dva ovogodišnja protivnika postigao je Didije Drogba, u 18. i 81. minutu. Na Mestalji Valensija je dobila lokalni derbi protiv Viljareala sa 1:0, a jedini strelac bio je Mista iz penala u 16. minutu.

Marsej je nastavio dominaciju klubova sa francuske mediteranske obale nad Englezima. Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trijumfa Monaka nad Čelsijem, ponovo su Francuzi stigli do uverljive pobede u dva meča. Junak je bio Didije Drogba, koji je došao do jedanaestog gola u Evropi ove sezone, a u svakom krugu je bio strelac.

Njukasl je ušao u meč znatno oslabljen (Belami, Dajer, Džinas, Vudgejt), ali bez poraza u Evropi od Partizanovog momenta slave. Ipak, serija ih nije spasla ubitačnog fudbalera iz Obale Slonovače.

Prvi gol postignut je posle školske kontre, nešto pre dvadesetog minuta meča. Njukasl je imao slobodan udarac, Francuzi su se odbranili, Drogba je trčao napred, dobio dugu loptu od Merijema, utrčao pored Arona Hjuza i pogodio ugao.

Bartez je dugo bio prilično besposlen, a po njega najopasnija ituacija se zbila kada su baklje napravile mali požar iza njegovog gola, ali su vatrogasci brzo delovali. Početkom drugog poluvremena Šola Ameobi je propustio dobru šansu, a u 77. minutu Englez nigerijskog porekla asistirao je Bojeru za šansu utakmice.

AP

Bojer je nešto kasnije grubo faulirao Endiajea, a odluka je pala osam minuta pre kraja - odbrana je kod slobodnog udarca sa desne strane od svih igrača na terenu zaboravila da pokrije Drogbu. Egzekucija je bila brza, a igrač godine u Francuskoj propustio je u završnim minutima da zabeleži het trik.

Valensija je derbi svoje provincije dobila zahvaljujući pre svega norveškom sudiji Terjeu Heugeu. Domaći tim odlično je počeo meč i izvršio neverovatan pritisak na gol protivnika u prvih četvrt sata, ali je do ključne prednosti stigao posle penala, koji to jednostavno nije bio.

Mista je trčao unazad, uleteo između dva igrača protivnika i pao. Svi su mislili da je sudija pokazao faul u napadu, ali je Norvežanin uspeo da šokira stadion, optuživši Beletija za prekršaj. Mista je sjajno šutirao, sprečivši reinu da odbrani šesti penal u sezoni.

Posle sticanja prednosti Valensija je rešila da brani rezultat. Viljareal je imao inicijativu i trudio se da dođe do izjednačenja, ali nije uspeo da stvori mnogo prilika, a Valensija je umela da zapreti opasno preko kontri. Ipak, promena nije bilo, pa klub sa Mestalje nastavlja seriju evro-finala (LŠ 2000. i 2001. godine).

Prethodna dva puta trofej nije stigao u njihove vitrine, a da li će u mediteranskom obračunu na dalekom severu "narandžasti" imati više uspeha od prvaka Evrope iz 1993, znaćemo za 13 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.