Kubura vojvode Čupića u rumskom muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2017, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kubura vojvode Čupića u rumskom muzeju

Stojan Čupić vojvoda Prvog srpskog ustanka, poznatiji pod imenom Zmaj od Noćaja za pojasom je nosio uvek dve kubure ukrašene zlatom i dragim kamenjem. Jedna od tih kubura nalazi se u Zavičajnom muzeju u Rumi, a sticajem čudnih i nepredviđenih okolnosti došla je upravo tu i ostala u vlasništvu muzeja.

Kubura neustrašivog srpskog vojvode Prvog srpskog ustanka jedan period korišćena kao rekvizit u pozorištu.

Tadašnji glumci sigurno nisu znali da u predstavama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koriste najznačajniji eksponat iz Prvog srpskog ustanka.

Kako je istraživanje pokazalo kuburu je u pozorište sa ostalim puškama doneo oružar kako ne bi bile bačene. Ali kako je došla kubura do oružara?

Stojan Čupić je bio cenjen kod Karađorđa ne smo zbog hrabrosti nego i zbog svog govorništva i pismenosti koje u tom vremenu nije bilo često. Kubura kakvu je ovaj junak, Zmaj od Noćaja nosio dekorisana je ukrasima, a na sebi ima dragi kamen koji pamti sve borbe protiv Turaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.