Kreće novo ludilo

Izvor: MVP.rs, 14.Mar.2017, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće novo ludilo

Mart mesec nam ponovo nudi jedan od najboljih košarkaških provoda tokom godine - završnicu NCAA šampionata.

Decenijama je "martovsko ludilo" bio izraz poznat isključivo Amerikancima i ljubiteljima košarke preko bare, ali godine globalizacije i pojačane razmene informacija dovele su do toga da ovaj pojam postane univerzalno poznat kao jedan od najvećih košarkaških festivala na svetu. Stvar je jasna, najveća košarkaška sila na svetu kao glavnu osnovu svog razvoja ima >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << NCAA, udruženje košarkaških sekcija svih američkih univerziteta, a druga polovina meseca marta predstavlja kulminaciju petomesečne sezone. U noći između utorka i srede počinje preliminarna runda od četiri utakmice čiji će pobednici formirati konačni "kostur" (bracket) od 64 najbolja košarkaška programa Sjedinjenih Američkih Država.

Sezona 2016/17 nije imala većih promena. Osnove su jasne. Studenti košarkaši i dalje igraju na principu amaterizma, odnosno zabranjen im je svaki vid zarade ili dolaska do materijalne koristi (ponekad zabrane idu do bizarnih granica). Na drugoj strani, uprave univerziteta i sama organizacija zarađuju nadrealne sume novca na osnovu TV prava i marketinga, što sve zajedno čini potpuno konfuznu sliku. Ipak, bar mi sa ove strane Atlatntika ne bi trebalo da se sekiramo oko moralnih dilema učesnika NCAA košarke. To je jedan od retkih svetskih problema koji nas ne dotiče, pa nam ostaje samo da uživamo u samoj igri.

Zlobnici bi rekli da nema baš u čemu da se uživa. NCAA je jedini preostali košarkaški rezervat u kome napad traje 30 sekundi, što je i napredak s obzirom da je do pre dve godine trajao nesnosnih 35 sekundi! Utakmica nije podeljena na četvrtine već na dva poluvremena, a ni sam kvalitet organizovane košarke u konvencionalnom smislu često nije na visokom nivou. Međutim, NCAA košarka je specifična po tome što regrutuje poseban tip fanova. Ako vas interesuje posmatranje mladih i nezrelih atleta koje će kroz dve ili tri godine nositi igru NBA timova, Evroligaša i ostalih klubova širom sveta onda ste na pravom mestu. Sirovi talenti na nekoj vrsti bazara, uglavnom u poslednjim mečevima svoje mladosti pred potpise profesionalnih ugovora, uz gomilu neizvesnih utakmica i bizarnih završnica... Iako u teoriji možda ne zvuči toliko privlačno, praksa govori da je NCAA turnir, popularno Martovsko ludilo, jedan od najgledanijih sportskih događaja u SAD, a sve više i širom sveta.

Mednes 2017 nema nekih velikih promena u odnosu na prethodne. Ekipe, njih 64, su podeljene na četiri regiona gde se igra po klasičnom kup sistemu, a pobednici će se plasirati na završni vikend - Fajnal for koji će ove godine biti održan u Glendejlu u Arizoni, na stadionu NFL ligaša Kardinalsa, od 1. do 3. aprila.

REGION ISTOK

Prvi nosilac su Vilanova Vajldketsi, aktuelni šampioni koji su prošle godine došli do titule u jednoj od najspektakularnijih završnica u istoriji ovog takmičenja, kada je Kris Dženkins pogotkom u poslednjoj sekundi doneo pobedu protiv Severne Karoline. Najveća snaga ovog tima je u iskustvu. Ostavili su gotovo celokupan prošlogodišnji tim i tradicionalno igraju čvrstu i disciplinovanu košarku.

Najveća pretnja za Divlje mačke stiže od drugog nosioca, legendarnog koledža Djuk pod vođstvom još legendarnijeg trenera Majka Šaševskog. Blu Devilsi ponovo imaju jak tim. Pobedom nad Notr Dejmom su još jednom osvojili svoju konferenciju (ACC) i juriće novu titulu nakon 2015. godine, kada su do kraja došli predvođeni današnjim NBA igračima Džalilom Okaforom, Džastisom Vinzlouom i Rodnijem Hudom. Djuk je već godinama jedan od najomraženijih timova NCAA košarke zbog velikog uticaja svog trenera i sposobnosti da regrutuje najbolje srednjoškolce za svoj program, a ove godine to su mladi fizički potentni Džejson Tejtum i Heri Džajls. Pored njih, najveći napadački doprinos daje tandem belih bekova, Luk Kenard - Grejson Alen. Mnogi smatraju da su Plavi đavoli glavni favoriti ovog regiona, uprkos pobedničkom mentalitetu Vilanove.

Od ostalih ekipa koje prete trebalo bi izdvojiti godinama tradicionalno opasne Floridu i Virdžiniju, zatim Viskonsin koji u svom timu ima nekoliko igrača koji su igrali veliko finale pre dve godine, pre svih Najdžela Hejsa.

REGION ZAPAD

Najbolje rangirani tim je Gonzaga trenera Marka Fjua, koji već nekoliko godina radi vrhunski posao sa Buldozima. Iz njegovog programa je poslednjih godina izašlo nekoliko jako zanimljivih igrača kao što su Keli Olinik, Kevin Pengos ili Domantas Sabonis, pa nema sumnje će i ove godine biti opasni. Ipak, Gonzagu već godinama prati loš glas da dobre rezultate tokom sezone beleže jer igraju u slabijoj konfenrenciji, a kad god dođe do bitnih mečaeva na Mednesu oni podbace. Ove sezone glavne poluge tima su Najdžel Vilijams-Gos, član USA tima koji je dobio Srbiju u finalu Svetskog prvenstva za juniore 2013. godine u Pragu i student treće godine, odnosno Pržemek Karnovski, 216 centimetara visoki poljski "medved" koji troši čak petu sezonu koledž košarke.

Iskusnoj i disciplinovanoj ekipi Gonzage najveća pretnja će biti Arizona, tim za koji će verovatno navijati najveći ljubitelja košarke na ovim prostorima. Razlog je Dušan Ristić, nekadašnji junior Crvene zvezde koji je na trećoj godini ovog prestižnog univerziteta. Mladi Novosađanin je ove godine imao značajnu ulogu u svome timu. Tokom većeg dela sezone je bio starter sa prosekom od 10.6 poena i 5.6 skokova po meču. Arizona je izuzetno jak tim koji otvoreno napada titulu, a pored srpskog centra udarne napadačke opcije Vajldketsa su turbo brzi bek Alonzo Trir i najbolji igrač ekipe, krilni centar, Lauri Markanen. Reč je o izuzetno talentovanom Fincu, koji će vrlo verovatno naredne jeseni zadužiti uniformu neke od NBA ekipa.

Od ostalih timova sa šansama za nešto više u ovom regionu izdvajaju se Florida Stejt i Zapadna Virdžinija, iako među slabije rangiranim timovima ima nekoliko njih sa velikom istorijom uspeha na Mednesu (Virdžinija Komonvelt, Zavijer...).

REGION SREDNJI ZAPAD

U ovom delu kostura najveće šanse se taju Kanzasu. Džejhoksi trenera Bila Selfa su poslednje decenije izrasli u top četiri NCAA programa. Bili su šampioni 2008. godine i konstantno regrutuju dobre srednjoškolce i buduće NBA igrače. Gledajući poslednje sezone njihov dres su nosili, između ostalih, Endru Vigins i Džoel Embid, a njihovim putem iz ovog tima će Džoš Džekson - moderno, ateltski dominantno krilo. On ćecveć ovog leta put NBA Drafta, a uz njegovu energiju najveću snagu Džejhoksima daje veteran Frenk Mejson III koji nema NBA domete, ali će u Evropi verovatno napraviti vrhunsku karijeru. Radi se o sjajnom, tehnički i taktički, obučenom igraču.

Najveća pretnja Kanzasu stiže od Lujvila, ekipe trenera Rika Pitina koji je 2013. doneo svom programu titulu NCAA prvaka. Prekaljeni stručnjak je poznat kao odličan strateg za buduće NBA igrače, a njegove ekipe su prepoznatljive po jakoj odbrani i agresivnom presingu. Iz tima Kardinalsa trebalo bi obratiti pažnju na sjajnog Donovana Mičela kojem se takođe predviđa prva runda NBA Drafta kroz par meseci. Interesatno je pomenuti da su u ovom delu kostura i Mičigen i Mičigen Stejt, slavne škole koje imaju bogatu istoriju na NCAA turnirima i sigurno će imati čime da namuče pomenute favorite. Slično važi i za Oregon trenera Dejne Altmana čiju postavu predvodi Dilon Bruks, jedan od najčistijih i najubojitijih strelaca na predstojećem turniru.

REGION JUG

Po skromnom mišljenju potpisnika ovih redova, na Jugu će biti najjača konkurencija u borbi za palsman na Fajnal for. Prvorangirani tim je Severna Karolina, prošlogodišnji finalista koji u novu borbu za titulu kreće na krilima mladog Džastina Džeksona. Student treće godine je sjajno napredovao tokom sezone i neplanirano je postao prvo ime tima. Ipak, uz dužno poštovanje ovom momku, najveća snaga Tar Hilsa je trofejni trener Roj Vilijams, kao i višedecenijska tradicija ovog univerziteta koji je, pre svega preko Majkla Džordana, postao možda i najprepoznatljiviji brend koledž košarke.

Tar Hilsima za vratom diše super moćni Kentaki, gigant koledž košarke pod vođstvom trenera Džona Kaliparija. U ovom trenutku on ima čak 22 "svoja" igrača u NBA ligi, od kojih se neki vode kao najbolji na svetu na svojim pozicijama (Karl-Entoni Tauns, Demarkus Kazns, Džon Vol, Entoni Dejvis...). Kalipari je zbog svog sistema regrutovanja najboljih srednjoškolaca poslednjih godina postao omraženiji čak i od trenera Šaševskog i njegovog Djuka. I u ovom timu Kentakija sve puca od talenta i mišića, a između ostalih najveće NBA potencijale imaju šuter Malik Monk i moćni skakač Bam Adebajo.

Paklenu konkurenciju južnog regiona zaokružuje UCLA, najtrofejniji tim NCAA košarke u istoriji. Prestižnu školu iz Los Anđelesa ove godine predvodi mladi plej Lonzo Bol, koji po svim predviđanjima ide među prva tri pika na narednom Draftu. Bruinsi su specifični po tome što imaju dubinu u rosteru i ne zavise od jednog ili dva igrača. Pored Bola, sjajne partije pružaju Ti Džej Lif i Brajs Alford, tandem belih šutera, odnosno profil igrača koji su kroz istoriju nekada imali i ključne uloge na Martovskom ludilu.

Pored ove tri ekipe, suludu konkurenciju na Jugu zaokružuju Batler i Sinsinati, čvrste takmičarske ekipe koje mogu da pokvare planove svakom favoritu.

Iako je na ovaj tekst do sada utrošeno puno slovnih karaktera i opštih prognoza, najveća čar NCAA turnira je što sve ovo vrlo lako može da padne u vodu već prvog dana takmičenja. Od svih sportskih događaja na svetu Martovsko ludilo je najviše karakteristično po tome što favoriti to ostaju samo na papiru i što se zbog specifičnosti sistema takmičenja često ispisuju bajkovite priče o autsajderima. Ovo je mesto gde će budući birokrata prirpavnik i službenik poreske uprave imati priliku da dobije svoje kolege NBA Ol star profila i milionera iz moskovskog ili istanbulskog Evroligaša i da bar sada imaju svojih pet minuta slave.

Posebna čar takmičenja je u prvim rundama, kada se bukvalno igra košarka po ceo dan. Utakmice smenjuju jedna drugu i prosečan ljubitelj košarke ne stigne da sabere utiske sa jedne sulude završnice, a već stiže sledeća. Uprkos svim predrasudama i negativnim komentarima, dajte šansu ovim momcima, prošetajte kanalima Arena sporta ili onlajn strimovima narednih dana i prepustite se Ludilu! Nećete se pokajati.

(foto: Getty Images)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.