Izvor: MozzartSport.com, 31.Jul.2021, 22:40

Kraljevski dvoboj: Krespov Sao Paulo ruši Palmeiras sa trona

Šampion Brazila je pred duel 14. kola Serije A (subota, 23.55) ostao bez levog beka Matijasa Vinje, koji je pojačao Romu

U pokušaju da produže niz bez poraza na desetu utakmicu u svim takmičenjima zaredom, lider brazilskog šampionta Palmeiras, u noći između subote i nedelje (23.55) gostuje na Morumbiju u domu lokalnog rivala Sao Paula.

Popularni Trikolori proteklog vikenda doživeli su jedan od najtežih poraza u Seriji A, kada ih je na najpoznatijem stadionu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u Brazilu, ali i šire, sa 5:1 tukao prošlogodišnji šampion Flamengo. Velikan sa Morumbija trenutno se, sa tek 11 osvojenih bodova iz 13 odigranih utakmica, nalazi na 17. poziciji, inače jednom od četiri mesta koja vode u niži rang. Pritisci na glavnog trenera Ernana Krespa sve su veći, i čini se da Argentinca na mestu kormilara još uvek održavaju rezultati koje postiže u Kupu Brazila, kao i na međunarodnoj sceni u Kopa Libertadores, gde je sa Sao Paulom dospeo do četvrtfinala. U naredne dve nedelje tim sa Morumbija očekuju susreti sa istim gradskim rivalom sa kojim će odmeriti snage u noćašnjem okršaju.

,23.55: (3,30) Sao Paulo (2,95) Palmeiras (2,45)

Samo nekoliko dana pošto je protekle nedelje, četvrtu godinu zaredom izborio mesto u četvrtfinalu prestižnog klupskog takmičenja, eliminisavši čileansku Universidad Katoliku, Palmeiras je zabeležio i sedmu uzastopnu pobedu u Seriji A, minimalnim rezultatom na svom terenu protiv Fluminensea. Sa poslednjim uspehom, Verdao se nalazi na čelnoj poziciji u brazilskoj Seriji A, i tri boda je od najbližeg izazivača Atletiko Mineira. Poslednji poraz od 3:2 protiv Bragantina, klub sa Palestra Italije pretrpeo je još krajem juna.

Tim trenera Abela Fereire bori za dvostruki trofej, prvenstveno nastoji uspešno odbraniti svoju južnoameričku titulu, nešto što nijedan klub nije učinio još od sezone 2002.godine. Tada je legendarni tim Boke Juniors dve godine za redom prisvajao titulu kontinentalnog šampiona.

Iako su tri od poslednje četiri pobede postignute rezultatom 1:0, Fereirina ekipa je u 13 utakmica na domaćem terenu postigla 25 golova u ligi. Sa druge strane, pokazali su se podjednako impresivno i u odbrani, koja je na poslednjih sedam utakmica samo na jednoj kapitulirala sa dva pogotka u svojoj mreži, i to na meču protiv Santosa, koji je na kraju ipak savladan sa 3:2.

Sa drue strane, katastrofalni početak sezone za Sao Paulo, bacio ga je zonu ispadanja. Činilo se da Trikolori polako izlaze iz problema posle dve uzastopne pobede početkom ovog meseca, ali tim Ernana Krespa ponovo je zašao u seriju loših rezultata. Ipak, nije sve tako crno za Velikana s Morumbija, koji je ove srede napravio ozbiljan korak ka narednoj rundi Kupa Brazila, kada je u prvom meču osmine finala savladao Vasko da Gamu. Ni na međunarodnoj sceni im ne ide loše, gde je dospeo među najboljih osam na kontinentu.

Međutim, uprkos tome što su se prošle nedelje pridružilo Palmeirasu u četvrtfinalu Kopa Libertadores, pobedivši argentinski Rasing u revanšu susretu na El Silindru sa 3:1, ostvarivši ukupan rezultat od 4:2, Trikolori su u nedelju brzo spušteni na zemlju, brutalnim porazom na Marakani od Flamenga koji je, i pored deficita na početku drugog dela igre, do kraja meča uspeo da im "spakuje" čak pet golova, za konačnih 5:1.

Sao Paulo je osvojio šampionat Paulista, što je bio prvi trofej u tom takmičenju u poslednjih osam godina, ali očajne igre u Seriji A najavili su da će nekadšanji šampion Južne Amerike da se bori za titulu.

Što se tiče gostujućeg sastava za noćašnji dvoboj, Palmeiras je izgubio levog beka Matijasa Vinju. Reprezentativac Urugvaja prešao je u redove Rome. On se pridružio trening kamp italijanskog kluba koji se trenutno nalazi u Portugaliji. Od kada je postalo jasno da će Vinja napustiti klub sa Palestre, Abelo Fereire je počeo sa prilagođavanjem mladog Viktoras Renana (19) i koji bi trebalo da se nađe u startnoj postavi ove noći na Morumbiju. Ipak, Verdao je najavio potpisivanje beka Žorgea, koji trenutno nastupa u francuskoj Ligi 1 u sastavu Monaka, i on bi se, kako čelnici kluba tvrde, mogao pojaviti već naredne nedelje.

Pošto se nedavno oporavio od povrede mišića leve butine, očekuje se da će Roni Barbosa ipak ostati van protokola, kao i Luan Silva i Luiz Adriano, zbog povrede skočnog zgloba, odnosno kolena. Desni bek Gabriel Menino takođe nije dostupan zbog učešća za nacionalni tim koji se nalazi na Olimpijskim igrama u Tokiju, pa će Markos Roča, strelac pobedničkog gola protiv Katolike prošle nedelje, pokriti njegovu poziciju.

Drugi golman ekipe Žailson, započeo je pet od poslednjih sedam ligaških utakmica, ali je Veverton započeo većinu mečeva Kopa Libertadores , pa se stoga može očekivati da će treći reprezentativni golman Brazila ovoga puta zauzeti mesto među stativama.

Domaćini bi u međuvremenu ponovo mogli biti bez iskusnog napadača Edera zbog povrede butine, dok su Lusiano i Valse zbog povreda, takođe nedostupni. Svestrani veteran Dani Alves i dalje je sa reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Japanu. U napadu, Pablo i Emiliano Rigoni spremni su da zadrže svoja mesta u timu pošto su postigli pogotke u Kupu Brazila, a od Krespa se očekuje da igra u formaciji 3-1-4-2. Otkako je Rigoni stigao u klub, Argentinac je postizao golove na svakoj utakmici koju je odigrao u Morumbiju, u pet mečeva postignuta su tri gola i četiri asistencije

Iako su se Trikolori poslednjih dana možda i poboljšali u igri, stvari bi se na kraju ipak mogle pogoršati, jer je ekipa i dalje zarobljena u užasnoj formi, a ovo im je prvi od predstojeća tri duela sa Palmeirasom, koji ih očekuju u naredne dve nedelje.

Palmeiras i Sao Paulo čine jedan od najtradicionalnijih klasika u zemlji fudbala, sambe i kafe. Obeleženi istorijskim igrama, Verdao i Trikolori su poslednjih godina imali zanimljive duele, a takav bi mogao da bude i noćašnji "Kraljevski dvoboj", 328. po redu. Dosadašnji bilans je gotovo ujednačen, ali ipak sa blagom prednošću Sao Paula koji borji 110 pobeda u odnosu na dve manje za Palmeiras, uz 107 remija.

BRAZIL 1 – 14. KOLO

Subota

23.55: (3,30) Sao Paulo (2,95) Palmeiras (2,45)

Nedelja

01.00: (1,77) Internasional (3,40) Kujaba (5,20)

02.00: (2,05) Bragantino (3,35) Gremio (3,80)

21.00: (1,75) Atletiko Mineiro (3,50) Atletiko Paranense (5,10)

21.00: (5,30) Korintijans (3,60) Flamengo (1,70)

23.15: (1,95) Bahija (3,40) Sport Resife (4,10)

23.15: (3,70) Šapekoense (3,40) Santos (2,05)

Ponedeljak

01.30: (2,55) Atletiko Gojanense (2,95) Amerika (3,05)

01.30: (2,90) Keara (3,00) Fortaleza (2,65)

***Kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.