Kralj kod nas ne bi prošao

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jan.2015, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kralj kod nas ne bi prošao

Zaludjevši milione svojim jedinstvenim stilom, glasom, pjevanjem, plesom i izvedbom uopšte, Elvis Prisli je još tokom života postao legenda, a njegove pjesme nadživjeće sve generacije.

Osam decenija od rođenja kralja rokenrola navršava se 8. januara, a tim povodom neki od domaćih muzičara osvrnuli su se na značaj koji je ovaj čovjek ostavio u muzici. Dok pojedini tvrde da bi da je rođen u našoj zemlji morao pjevati u lokalnim kafanama, drugi na pitanje šta misle o njemu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kažu "Koji Elvis?", ali se svi slažu da je bio i ostao istinska muzička ikona!

"Taj čovjek je bio poseban po stajlingu, frizuri, plesu - jedna fascinantna ličnost. Živio je brzo, ali, kako treba, brzo je i otišao", kaže Dragan Moconja, gitarista sastava "Tupas mene".

Za Tibora Tišmu, pjevača sastava "Alexandria", možda je i najimpresivnije to što je Prisli otvorio vrata za potpuno novu ciljnu grupu slušalaca koja dotad jednostavno nije imala "teenage idola".

"Popularna muzika prije Elvisa je bila nešto u čemu uživaju odrasle osobe i nije imala velik značaj u pop kulturi. Elvis, to jest ono što je on predstavljao, je postao kamen temeljac za sve popularne umjetnike koji su došli poslije njega", kaže on.

S njim se slaže i operska pjevačica i vokalni pedagog Maja Manojlović-Dobrijević, koja ističe da je muzika koju je Prisli svirao bila drugačija od svega što se tada moglo čuti.

Međutim, pojedini su se više osvrnuli na ovdašnji odnos prema muzičarima, pa smatraju da se nijedan Elvis Prisli kod nas ne bi dobro proveo.

"Da je danas živ ne bi prošao na domaćim audicijama zbog lošeg stajlinga, manjka energije i jakog vibrata u glasu. Iz tog razloga morao bi raditi u lokalnim kafanama gdje bi mu gosti govorili: 'Može li nešto malo brže?'", kaže Lazar Rajak iz "Moderato Banda".

I muzičar i producent Mario Marquez Zlatinić dodaje da je sreća da Prisli nije rođen u Banjaluci jer se u tom slučaju sigurno ne bi čulo za njega.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.