Košarkašice Srbije šampionke Evrope, doček večeras ispred Skupštine grada

Izvor: Politika, 28.Jun.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkašice Srbije šampionke Evrope, doček večeras ispred Skupštine grada

Prvo zlato u istoriji naše ženske igre pod obručima osvojeno u Budimpešti pobedom u finalu protiv Francuske – 76:68. – Ana Dabović najbolji igrač, u idealnoj petorci i Sonja Petrović

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je svoj najveći uspeh ikada osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu igranom u Mađarskoj i Rumuniji. Pobedom protiv Francuske u finalu u Budimpešti – 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19) prigrabljena je ne samo prva medalja za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbiju kao samostalnu državu nego i prvo zlato u čitavoj istoriji naše ženske košarke. Ujedno je obezbeđen direktan plasman na Olimpijske igre dogodine u Riju.

U neizvesnoj utakmici Srbiju su predvodile Ana Dabović sa 25 i Sonja Petrović sa 22 poena, a u završnioci je važne poene postizala i Danijel Pejdž (12). Dabovićeva je izabrana za najbolju igračicu turnira, a u idealnoj petorci društvo joj pravi i Petrovićeva.

Obe ekipe su utakmicu počele „trojkama“, za Francusku je bila precizna Čačung, a za našu ekipu Pejdž (3:3). Posle nekoliko promašaja Srbije, protivnice su napravile seriju 6:0 za prvu osetniju prednost (9:3). Igračice selektora Marine Maljković su se poenima Butulije i Milovanovićeve primakle na „minus tri” (11:8). Naša reprezentacija je imala dosta problema sa protivničkom odbranom pa su Francuskinje lakim poenima Jakubuove i Grude stekle najveću prednost (15:8). Srbiju je onda poslužio šut i poenima Milice Dabović, Petrovićeve i Pejdž pravi seriju 7:0 za izjednačenje (15:15). U brzopletoj igri tada se bolje snašla Francuska koja je iskoristila neuspešne pokušaje naše ekipe za dva poena i prvu četvrtinu završila prednošću (22:15).

Sonja Petrović je održala Srbiju sa pet „vezanih” poena na početku druge deonice. Usledio je još jedan manji pad u igri naše reprezentacije, a protivnice su koristile svaku grešku i ponovo stekle „plus sedam” (32:25). Tada je naša ekipa zaigrala zonsku odbranu i za tri minuta uspela da preokrene rezultat (33:32). Međutim, krajem druge četvrtine Srbija je ostala bez Milice Dabović koja je povredila lakat.

Slavlje na beogradskim ulicama (Foto A, Vasiljević)

U prva dva minuta treće deonice igralo se poen za poen, a zona koju je igrala naša ekipa pravila je i dalje probleme protivnicama. Poenima Pejdžove i Ane Dabović Srbija je stekla pet poena prednosti (43:38). Odlična Sonja Petrović je svojim 17. poenom na utakmici donela našoj reprezentaciji 49:42. Dobrim potezima Grude i Čačuang Francuskinje su smanjile na 53:49.

U 33. minutu Ana Dabović je donela 57:51, ali je Jakubu posle „dva plus jedan” došla na 57:54. Petrovićeva je ubrzo „trojkom“ donela našoj reprezentaciji vođstvo od 67:59. Naša reprezentacija je imala priliku da tada „prelomi“ meč, ali je Francuska ponovo smanjila (67:64). Sledila su dve uspešne solo akcije Ane Dabović za 71:64. Protivnice su do kraja uspele da zaprete, ali ne i da preokrenu rezultat.

Srbija: Radočaj, Petrović 22, Čađo, Krnjić, Jovanović 2, Milovanović 5, Butulija 4, Ajduković 3, Topuzović, M. Dabović 3, A. Dabović 25, Pejdž 12.

Francuska: Jakubu 11, Mijem 2, Čačung 15, Gruda 16, Epoupa 5, Dumerc 13, Mišel, Kata-Čitiga, Skrela 4, Ciak 2, Salagnac, Lardi.

K. I.

-----------------------------------------------------------------------------

Ana Dabović MVP šampionata

BUDIMPEŠTA – Srpska košarkašica Ana Dabović proglašena je večeras za najbolju igračicu (MVP) prvenstva Evrope u Mađarskoj i Rumuniji.

Dabovićeva je u finalu postigla 25 poena i zajedno sa Sonjom Petrović predvodila Srbiju do titule prvaka Evrope.

Njih dve ujedno su izabrane u najbolju petorku šampionata. Ostale članice idealne postave su Alba Torens iz Španije i Sandra Gruda i Selin Dumer iz Francuske. Tanjug

-----------------------------------------------------------------------------

Maljković: Postigle smo nevrovatan uspeh

BUDIMPEŠTA – Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković izjavila je posle pobede nad Francuskom (76:68) da je njen tim zahvaljujući kolektivnoj igri osvojio titulu prvaka Evrope.

„Ovo je tim, nije važnio ko izađe na teren. Večeras smo imali povređenog kapitena, međutim ostale igračice su preuzele odgovornost. Postigli smo veliki uspeh, nešto neverovatno i devojke bi trebalo da budu ponosne na sebe”, izjavila je Maljkovićeva na konferenciji za medije posle meča.

Ona je čestitala svojim igračima, ali i reprezentaciji Francuske na fer-pleju.

Za najkorisniju košarkašicu šampionata (MVP) proglašena je Ana Dabović, koja je meč protiv Francuske završila sa 25 poena.

„Ne znam šta da kažem, presrećna sam zbog devojaka i nacije. Naš glavni zadatak je bio da se borimo i predstavimo zemlju na najbolji način. Želimo da uživamo u trenutku”, rekla je mlađa od sestara Dabović.

Pored nje, odličnu partiju protiv Francuskinja pružila je Sonja Petrović.

„Mi smo grupa devojka koja želi da se zabavi i uživa na terenu. Ovo je nevrovatno dostignuće za tim, posebno želim da nalgasim da smo tim. Jelena Milovanović je naš najbolji strelac, ali je večeras odlučila da igra za ekipu kada je videla da joj ne ide”, istakla je Petrovićeva.

Doček večeras ispred Skupštine grada

BEOGRAD – Svečani doček povodm velikog uspeha ženske košarkaške reprezentacije Srbije i osvajanja prvenstva Evrope u Mađarskoj i Rumuniji biće organizovan večeras od 20 sati ispred Skupštine grada.

Kako je saopšteno iz Košarkaškog saveza Srbije, srpske košarkašice će se pre dolaska na balkon provozati u otvorenom autobusu.

Autobus će se kretati auto putem od pumpe Zmaj pored Kombank arene preko Brankovog mosta do Skupštine grada.

Muzički program dočeka na platou ispred Starog dvora počinje u 19 sati.

Izabranice Marine Maljković u nedelju uveče pobedile su Francusku sa 76:68 u finalu EP u Budimpešti i time ostvarile najveći uspeh u istoriji ženske košarke u Srbiji.

Tanjug

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRAVO, KRALJICE: Srbija je šampion Evrope! (VIDEO)

Izvor: HotSport.rs, 28.Jun.2015

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije novi je šampion Evrope, pošto je u finalu savladala Francusku 76:68 (15:22,18:10, 20:17,23:19).. . Bravo, “kraljice” lavljeg srca! Bravo, Srpkinje, pokorile ste Evropu! Izabranice čudotvorne Marine Maljković okitile su se odličijem, prvim posle 21 godine,...

Nastavak na HotSport.rs...

Kragujevčanka Jelena Milovanović među osvajačicama Evropskog prvenstva

Izvor: KGsport.info, 28.Jun.2015

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije napravila je pravi podvig i osvojila Evropsko prvenstvo, savladavši u finalu favorizovanu selekciju Francuske sa 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19). U ovom najvećem uspehu srpske ženske košarke učestvovala je i Kragujevčanka Jelena Milovanović.. Milovanovićeva...

Nastavak na KGsport.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.