Koroman prekinuo seriju Partizana

Izvor: Politika, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koroman prekinuo seriju Partizana

Partizan i Crvena zvezda pred 30.000 gledalaca igrali nerešeno: 2:2 (0:1). – Koroman strelac za "crveno-bele" u 32. i 76. minutu, a Jovetić u 67. i Moreira u 79. za "crno-bele". – Tri "crvena kartona", izvanredno navijanje, dobro suđenje...

U veličanstvenom ambijentu na stadionu Partizana kakav umeju da prirede u originalu samo njegove pristalice odigran je 131. "večiti derbi". U uzbudljivoj utakmici nije bilo pobednika, ali je bilo svega onoga što našu najveću fudbalsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetkovinu stavlja ispred svih ostalih fudbalskih mečeva.

Odavno jedan derbi nije privukao više gledalaca, pa je fudbalska arena u Humskoj bila okićena raznim koloritima, podsećajući tako na naše najsvetlije trenutke "večitih derbija". Crvena zvezda je na važan megdan došla osokoljena pa je u dobrom delu utakmice veliki protivnik pružao žestok otpor favorizovanom domaćinu. Blaga nadmoćnost "crno-belih" pretvarala bi se istovremeno u opštu, ali svoju predmoć iz prvog poluvremena, Partizan će pokazati tek u drugom delu utakmice. U sadržajnoj i lepoj igri publika je uživala.

Partizanovi strelci Žuka i Moreira od kojih se puno očekivalo zatajili su u prvom delu utakmice čime je Zvezdinom napadu bila omogućena šansa da preko raspoloženog Koromana i opasnog Milijaša češće dolazi do Božovićevog gola. Ipak, prvu priliku u derbiju stvorio je Partizan. Dijara je prevario Tutorića, zatim centrirao, a Jovetićev udarac završio je pored gola. Imala je Zvezda u prvih pola sata igre tri opasne prilike preko Nenada Jestrovića, ali je Jestrović sve tri šanse prokockao.

Zvezdin glavni kreator Ognjen Koroman bio je prava napast po Partizanovu odbranu. On je u 32. minutu prevario Mihajlova, a zatim majstorskim udarcem sa ivice šesnaesterca savladao nemoćnog Božovića, kome je lopta proletela ispod ruku. U tim momentima Partizan je stao, Zvezda se potpuno oslobodila pritiska, pa je Ekvadorac Kastiljo, zajedno sa raspoloženim Koromanom preuzeo dirigentsku palicu. Bili su to trenuci Zvezdine pune dominacije.

Drugi deo utakmice počeo je sa novom šansom "crno-belih". Opšti optimizam domaćeg tima rastao je iz minuta u minut. Istina, Partizanov srednji red delovao je veoma rezervisano u prvom poluvremenu, ali su se u finišu utakmice izabranici Miroslava Đukića opasno razigrali, stavljajući na teška iskušenja Zvezdinu odbranu.

Partizanova publika nijednog jedinog časa nije okrenula leđa svojim ljubimcima, bodreći ih od prvog do poslednjeg minuta. U trenucima pune Partizanove dominacije Dijara je prvo, valjda prvi put u toku utakmice, uspeo da pobegne svom zemljaku Senegalcu Gaju, zatim je usledio dobar i oštar centaršut, Portugalac Moreira je majstorski propustio loptu, a u punom naletu mladi golgeter Jovetić je snažno opalio po lopti pa je golman Ranđelović nije ni video. Lavovski pritisak na velikog gosta učinio je svoje. Onda je Partizan još više pojačao tempo u želji da osvoji čitav plen, ali je Zvezdina odbrana na čelu sa sigurnim Gajem besprekorno funkcionisala, čime je dodatno otežala posao Partizanovom napadu. Činilo se da će se sa ovim rezultatom završiti superderbi, ali je u 76. minutu posle velike greške Brazilca Žuke, lopta došla do Milijaša, koji majstorski pronalazi opasnog Koromana, usledio je precizan i oštar šut po zemlji, pa je golman Božović bio prinuđen da ponovo vadi loptu iz mreže.

Nije prošlo ni tri minuta usledilo je novo veliko uzbuđenje. Divna akcija "crno-belih" po levoj strani u kojoj su učestvovali poletarac Lazevski, zatim reprezentativac Tošić, posle čijeg centaršuta je Dijara propustio loptu, a Moreira savladao nemoćnog Ranđelovića. Onda je Partizan još za stepenik povećao pritisak na Zvezdin gol, ali je jedna i druga mreža mirovala.

U poslednjim trenucima utakmice odlični arbitar Dragomir Stanković iz Beograda koji je ovaj derbi vodio gotovo bez greške opravdano je pokazao čak tri "crvena kartona". Prvo, Ognjenu Koromanu pokazavši drugi žuti, odnosno "crveni karton" zbog prigovora, a u 90. minutu igračima koji su već bili na klupi Lukasu i rezervnom golmanu Partizana Radosavljeviću, obojici zbog grubih reči.

Opšti utisak koji je može poneti sa 131. "večitog derbija" je više nego zadovoljavajući. Posle dužeg vremena publika je uživala u istinskom majstorstvu igrača naših velikih klubova, pa će, nema sumnje ova utakmica Partizana i Zvezde još više probuditi interesovanje za i dalje sport broj jedan u Srbiji.

STADION: Partizana. GLEDALACA: 30.000. SUDIJA: Stanković (Beograd). STRELCI: 0:1 Koroman u 32. 1:1, Jovetić u 67. 1:2 Koroman u 76. i 2:2 Moreira u 79. minutu. ŽUTI KARTONI: Žuka, Jovetić (Partizan), Ranđelović, Milijaš, Koroman (C. zvezda). CRVENI KARTONI: Koroman u 87. i Lukas u 90. (C. zvezda), Radosavljević u 90. (Partizan).

Božović 7,5, Rukavina 7, Sikimić 6,5 (od 88. Rnić –), Žuka 6,5 (od 77. Mitrović 6), Moreira 7, Lazić 6 (od 83. Maletić 6), Tošić 7,5, Lazevski 7, Mihajlov 7, Dijara 7,5, Jovetić 7,5.

CRVENA ZVEZDA: Ranđelović 7, Anđelković 6,5, Milijaš 7, Koroman 8, Tutorić 6,5, Lukaš 6 (od 73. Bogdanović –), Gaj 7,5, Molina 7, Basta 7,5, Kastiljo 7, Jestrović 6 (od 83. Barkos –).

IGRAČ UTAKMICE: Ognjen Koroman (Crvena zvezda).

--------------------------------------

Minut ćutanja za gradonačelnika

Pre fudbalskog okršaja Partizana i Crvene zvezde preminulom gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću, inače osvedočenom Partizanovcu odata je pošta.

------------------------------

Umalo incident na kraju meča

Mere bezbednosti na stadionu u Humskoj bile su na visini zadatka sve do poslednjeg zvižduka sudije Stankovića kada su navijači Partizana preskočili zaštitnu ogradu u želji da od svojih ljubimaca dobiju dresove. Ovaj mali incident na kraju utakmice ipak je završen bez posledica, jer su snage javnog reda reagovale na adekvatan način, zaustavivši razularenu masu odmah pored južne tribine

D.Todorović

[objavljeno: 30.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.