Korejci se ne smeju potceniti, oni lete kao zmajevi

Izvor: Blic, 17.Nov.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korejci se ne smeju potceniti, oni lete kao zmajevi

Srbija će u utakmici u Londonu imati ravnopravnog protivnika, a o snazi Južne Koreje najbolje govori podatak da nisu izgubili poslednjih 28 utakmica, kaže Ilija Petković za „Blic" bivši selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore, a sada trener južnokorejskog Inčona.

I naš sutrašnji rival je, baš kao i „orlovi", učesnik Mondijala u Južnoj Africi iduće godine.

- Južna Koreja je bila prva u Aziji u kvalifikacionom ciklusu i to nije slučanost. Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je o vrlo ozbiljnom timu, koji je dosta dugo na okupu – prenosi Ilija Petković.



Gde leži najveća snaga Južne Koreje?

- Igrači su veoma brzi, pokretni, jaki na sredini terena. Igraju u visokom tempu čitavih 90 minuta, brzo se transformišu iz faze napada u odbranu i obratno, a dobri su i u skoku. Kompletna reprezentacija, apsolutno. Kao narod, krasi ih izrazita disciplina, ne popuštaju ni jednog trenutka, bore se do iznemoglosti.



Kakva očekivanja imaju od meča sa Srbijom?

- Napravili su evropsku mini-turneju, kako bi se upoznali sa rivalima iz Evrope, a sve u sklopu priprema za Mondijal.

Koliko reprezentativaca dolazi iz K-lige, njihovog elitnog ranga?

- Odnos je na strani internacionalaca, mada ima igrača i iz njihovog prvenstva. Ima ih u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, a što se tiče domaće scene, dolaze, praktično, iz svakog kluba. Primera radi, Džejdžu, koji se ne kotira naročito, daje dva reprezentativca, kao i šampion Azije, Pohang stilers.



Kako bi se Zvezda i Partizan kotirali u toj ligi?

- Takmičenje je sigurno jače od naše Superlige, uslovi za igru su fantastični. Smatram da se večiti ne bi dobro snašli u K-ligi. Ne bi se borili za titulu.

Na koga treba obratiti najveću pažnju?

- Prva zvezda je Park Ji-Sung iz Mančestera, a za njim ide napadač Park Ču Jung, koji nastupa za Monako. Nedavno je Li Čung-Jong prešao iz Seula u Bolton, i on je opasan takođe, igra po desnoj strani. Predvodi ih domaći stručnjak, ali veoma iskusan, Huh Jung-Mo.

Da li ste dali neki savet selektoru Antiću?

- Nije me zvao selektor, ali bismo se verovatno čuli da je reč o takmičarskoj utakmici. Nema potrebe, ipak je prijateljska - zaključio je Petković.

Četiri igrača iz Srbije u K-ligi

U Južnoj Koreji, pored trenera Petkovića, trenutno nastupa četiri igrača iz Srbije. Za Inčeon igraju Ognjen Koroman i Borko Veselinović, u Čunam dragonsima je Aleksandar Petrović (igrao u Smederevu, Voždovcu), a boje Dažon sitizena brani bivši igrač Javora, Stevan Račić.

Bez petorice na Srbiju

Južnokorejci za meč sa Srbijom neće moći da računaju na petoricu reprezentativaca, koji su se vratili kući zbog predstojećeg plej-ofa u nacionalnom prvenstvu.

- U nedelju počinje plej-of i traje do 6. decembra. I Inčon je ušao u taj krug, prvi put od osnivanja. Smatramo da imamo ravnopravne šanse da se umešamo u borbu za titulu. Suvišno je isticati kakva su očekivanja naših vernih navijača pred start završnice šampionata. Naša je obaveza da budemo na nivou njihovih očekivanja - tvrdi Petković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.