Kokoškov: Ja sam timski igrač

Izvor: RTS, 23.Nov.2019, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kokoškov: Ja sam timski igrač

Novi selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov, trenutno na mestu pomoćnika trenera NBA tima Sakramento Kings, bio je na utakmici u Njujorku, a dopisnik RTS-a Aleksandar Žigić je iskoristio priliku za ekskluzivan razgovor sa njim.
Selektor Srbije se osvrnuo na usklađivanje specifičnosti termina i rada u NBA ligi i selekciji državnog tima, a posebno je istakao da je on timski igrač koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuje veliki odziv igrača kako bi se napravila što bolja selekcija.  

Evo nekoliko zanimljivih izjava koje su o njemu dale kolege iz sveta košarke i nekoliko zanimljivih činjenica o njegovoj karijeri. 
Kada je dobio ponudu da ostane da radi u Americi, neimenovani čelnici KSJ-a 1999. godine odgovorili su mu otprilike ovako.
"Vidi ovog malog koji nas igra sada, on nama prodaje NBA. Ako imaš ponudu tog tvog NBA, možda bi bilo bolje da ostaneš".
Sadašnji trener Juta Džeza Kvin Snajder o početku saradnje sa mladim Igorom rekao je sledeće:
"Kada je došao u posetu Djuku ostao je prvo nedelju dana. Onda je produžio ostanak na još nedelju. Znao sam od kada sam ga upoznao da imamo identične poglede, da nam se razmišljanja o košarci poklapaju. Da smo vezani", rekao je prvi Igorov mentor.
Najtrofejniji evropski trener Željko Obradović imao je samo reči hvale za Igora nakon osvajanja titule prvaka Evrope sa Slovenijom 2017.
"Iskrene čestitke Igoru Kokoškovu za sve što je napravio sa slovenačkom reprezentacijom. Za mnoge je to možda iznenađujuće, ali ne i za mene, bio mi je pomoćnik dok sam bio selektor Srbije i Crne Gore i u kontatku smo stalno. Izabrao je svoj put, otišao je kao potpuni anonimus u NBA i došao je do toga da bude prvi asistent u timu kao što je Juta. Sa Slovenijom je napravio čudo, vidi se njegov trenerski rukopis. Na parketu deluje mirno i ima velike zasluge za uspeh Slovenije zajedno sa igračima i stručnim štabom", rekao je tada Obradović.
NBA skaut Marin Sedlaček dan nakon što je Igor maja 2018. glavni postao trener Finksa rekao je za magazin "Produžetak" između ostalog i ovo:
"Ovo nije modni trend. Igor Kokoškov je dovoljno dugo tamo da je postao deo te njihove priče. To što je njegovo poreklo odavde, što je odavde otišao kada je imao 28 godina, on osim rodbine i prijatelja, i što prati evropsku košarku, nema nikakve dodirne tačke sa srpskom košarkom, nažalost".
Miško Ražnatović, verovatno najpoznatiji evropski košarkaški menadžer, o šansama da Igor postane selektor Srbije sredinom septembra izjavio je:
"Mislim da Kokoškov nije kandidat, 99% sam siguran i verujem da NBA liga ne dozvoljava da treneri, prvi ili pomoćni, odsustvuju iz tih razloga poput FIBA kvalifikacija".
Reprezentativac Srbije i član Memfisa Marko Gudurić nije krio zadovoljstvo kada je čuo vest o Igorovom imenovanju.
"To je sjajno. Čuo sam samo dobre stvari o njemu kao treneru i kao osobi. Sviđa mi se ovaj izbor Saveza".
Nekoliko zanimljivih činjenica o karijeri Igora Kokoškova:
Karijeru je prekinuo zbog teške povrede skočnog zgloba i kolena u saobraćajnoj nesreći tokom služenja vojske u Nišu (1990). Četiri operacije i 11 meseci fizikalne terapije uticale su na prerani kraj igračke i početak trenerske karijere.
Igrao za mlađe kategorije Crvene zvezde sa dve godine starijom generacijom u kojoj su bili Neša Ilić i Saša Obradović, a trenirao mlađe kategorije Partizana pre nego što je otišao u Ameriku na usavršavanje.
Nakon isteka jednogodišnjeg programa usavršavanja, trebalo je da se vrati u Srbiju. Ipak, odlučio je da pita svoje rođake iz Amerike da jedno vreme živi kod njih dok se ne snađe.
Ubrzo je upoznao Kvina Snajdera, koji ga je doveo na Univerzitet Mizuiri i dao mu prvi posao.
Prvi je trener neamerikanac u En-Si-Ej-Ej, odnosno koledž ligi. Prvi neamerikanac koji je postao asistent u NBA ligi i prvi Evropljanin u istoriji koji je dobio posao glavnog trenera u NBA ligi.
Zbog svega što je učinio za košarku u Gruziji kao selektor dobio je "Orden časti" od predsednika Sakašvilija, dok mu je na dobijanju američkog državljanstva lično čestitao bivši predsednik Amerike Barak Obama. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.