Kočović: Akreditacija samo dobrim fakultetima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kočović: Akreditacija samo dobrim fakultetima

Direktorka Nacionalnog akreditacionog tela (NAT) Jelena Kočović izjavila je da cilj podizanje kvaliteta u visokom obrazovanju i da će sve visokoškolske ustanove da bi prošle akreditaciju morati da ispune sve zahtevane standarde.

"Cilj NAT je podizanje, a ne snižavanje kvaliteta u visokom obrazovanju. Treba da postoje samo one ustanove koje ispunjavaju sve uslove, da bi iza diploma stajalo znanje", rekla je Kočović za "Večernje novosti".

Ona podseća da su u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vreme prisutne velike razlike u nivou znanja stručnjaka koji se školuju na različitim fakultetima u istoj oblasti, pre svega kada je reč o društvenim naukama.

"Naš cilj je brisanje tih razlika uskraćivanjem akreditacije onima koji ne ispunjavaju standarde, što će rezultirati obezbeđenjem kvaliteta u visokom obrazovanju", kazala je Kočović.

Ona ističe da se jedino poštovanjem propisanih uslova akreditacije koji su u skladu sa evropskim, može sprečiti urušavanje sistema visokog obrazovanja u Srbiji.

U poslednih godinu dana akreditovano je 25 visokoškolskih ustanova, dok je devet dobilo akt upozorenja, podsećaju "Novosti", dodajući da je akreditovano 188 studijskih programa, 17 odbijeno, a izdato je 58 akata upozorenja.

Aktovi upozorenja predviđaju da visokoškolske ustanove koje su ih dobile imaju šansu da poprave otkrivene nedostatke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.