Ko je Stiv Holand i zašto će Čelsi mnogo izgubiti

Izvor: Mondo, 21.Dec.2016, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je Stiv Holand i zašto će Čelsi mnogo izgubiti

Zovu ga "tihi taktičar" i Sautgejtu je ispunjena želja - sarađivaće sa čovekom kojeg niko nije želeo, ili smeo, da promeni u Čelsiju. Holand je jedan od najtrofejnijih trenera u poslednjih desetak godina.

Uprkos tome što se Totenhem pobunio i ukazao na "sukob interesa", s obzirom na to da će kao asistent selektora Gareta Sautgejta imati uvid u poverljive podatke o reprezentativcima Engleske, Stiv Holand radiće uporedo na "Bridžu" i u FA do kraja sezone.

A, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << onda će, posle osam trofejnih godina u Čelsiju, napustiti taj klub i trajno preći "u" seniorsku reprezentaciju Engleske.

Govorimo o Stivu Holandu, čoveku čije se ime u javnosti pominjalo uglavnom kada je Žoze Murinjo bio ljut, pa je slao pomoćnike na konferencije za medije.

Međutim, Holand je daleko, daleko više od "portparola" i njegova uloga u Čelsiju bila je – i jeste – toliko značajna da već sada možemo da konstatujemo da je pred Antonijom Konteom veoma teška i važna odluka – ko će zameniti "tihog taktičara" narednog leta, kada bude ispraznio svoju kancelariju u koju je tiho ušao 2009. godine.

Ko je Holand i otkud nam ideja da konstatujemo kako će Čelsi biti toliko oslabljen njegovim odlaskom?

Foto: Laurence Griffiths/Guliver/Getty Images

Stiv Holand, rođen 1970. u Stokportu, prepoznao je da neće biti ništa više od ispodprosečnog fudbalera, tako da je u 22. godini odlučio da se posveti trenerskom poslu i odmah je dobio šansu u mlađim kategorijama nižerazrednog kluba Kru Aleksandra, u kojem je radio od 1992. do 2008. kada je uveliko bio trener prvog tima.

O čoveku koji se uporedo usavršava na raznim katedrama za fudbal, ali i koji je 2007. dobio UEFA pro licencu, brzo se pročulo u engleskim fudbalskim klubovima, tako da ga je na leto 2009. godine pozvao Roman Abramovič i ubedio ga da se priključi moćnom sistemu, što je Holand i prihvatio – postao je trener Čelsijevih rezervi i već u prvoj sezoni osvojio titulu prvaka Engleske pobedom u finalu nad Blekburnom (rezerve posle lige igraju i plej-of), što je bila prva titula Čelsijevih "drugopozivaca" od 1994. godine.

Želeći čoveka koji poznaje stvari, kojeg poštuju u klubu i koji je, koliko i on sam, rano ušao u trenerski posao, mladi Andre Viljaš-Boaš postavio je 29. juna 2011. Holanda za asistenta trenera prvog tima, što je bio zvanični "ulazak" ovog staloženog i mirnog Engleza u svlačionicu prvog tima. To što AVB nije uspeo i što je smenjen već u martu 2012, nije značilo i neuspeh za Holanda.

Naprotiv.

Privremeni menadžer, inače "stari" Čelsijevac, Roberto Di Mateo, unapredio je Holanda i promovisao ga u drugog čoveka stručnog štaba, asistenta menadžera. Ispostaviće se da će ovaj tandem doneti Čelsiju najveći uspeh u istoriji, titulu prvaka Evrope, no... Di Mateo je brzo otišao, a Holand ostao – do danas!

Nijedan od Viljaš-Boašovih naslednika nije želeo (mada ima i verzija prema kojoj "nije smeo") da skloni Holanda sa mesta asistenta menadžera, iako je većina onih koji su dolazili i odlazili sa "Bridža" imala kompletan i masovan stručni štab.

Holand je ostao asistent menadžera i kod Rafaela Beniteza i kod Žozea Murinja i kod još jednog privremenog menadžera, Gusa Hidinka, a ništa se nije promenilo u tom smislu dolaskom Antonija Kontea ovog leta.

Foto: Matthew Lewis/Guliver/Getty Images

Prema jednoj verziji, svaki od menadžera koje je dovodio vlasnik Abramovič čuo je priču o "tihom taktičaru", koji je lojalan nadređenima, ali opet slobodan da kaže mišljenje i suprotstavi se, o čoveku koji nije slepi mahač glavom podržavajući sve zamisli menadžera, o treneru koji je prethodnicima "mali milion puta" donosio velike pobede određenim rešenjima kojih se "glavni" nije setio.

Prema drugoj verziji, u klubu koji ima zaista glomazan Bord, veliki broj savetnika i konsultanata koji se pitaju, organizaciji koja ima "šefa" za sve i svašta, Holand se nametnuo kao Abramovičev čovek od poverenja "na terenu". Pričali su da je Holand jedini umeo realno i bez ustezanja da prenese bogatom Rusu šta se ZAISTA dogodilo, za razliku od zaraćenih strana u brojnim neprijatnim situacijama u klubu. Te je, zbog toga, svaki novi menadžer Čelsija morao da uvrsti i Holanda u sastav stručnog štaba.

Bez obzira koja je od ove dve verzije tačna, a možda bi mogle da budu i obe, Čelsi će na kraju sezone ostati bez jednog od najtrofejnijih fudbalskih radnika na svetu u poslednjih desetak godina, s obzirom na to da je od ulaska u prvi tim "plavaca" Holand učestvovao u osvajanju Lige šampiona, Lige Evrope, Premijer lige, FA kupa i Liga kupa.

Holand je jedan od trojice asistenata u Konteovom štabu i, pogađate, jedini koji nije Italijan, ujedno i jedini koji je ostao iz Hidinkovog tima. Ostala dvojica su Anđelo Alesio i Đanluka Konte.

"Stiv je veliki profesionalac i moj asistent u Čelsiju. Srećan sam što ga imam zbog njegove posvećenosti poslu i fudbalu, ali zbog toga kakav je čovek", prokomentarisao je Konte kada su ga pitali za Holandov "prelazak" u stručni štab Gareta Sautgejta, s kojim je sarađivao i u mladoj reprezentaciji Engleske, ali na toj dužnosti nije morao da bude stalno zaposlen u Fudbalskoj asocijaciji.

"Ipak, Stiv ostaje s nama do kraja sezone i, rekao mi je, razmišlja samo o Čelsiju".

Foto: Laurence Griffiths/Getty Images

Ovakav epilog, zapravo je kompromis, s obzirom na to da je bio potreban Čelsiju, s kojim je imao čvrst ugovor, pa bi Fudbalska asocijacija morala da plati veliko obeštećenje za njega, da bi ga odmah dobila. Ipak, s obzirom na to da je Holand želeo trajno da pređe na novu funkciju, na "Bridžu" su mu dozvolili da radi paralelno i zvanično napusti klub kada sezona bude završena.

Već smo pomenuli da je Holand u javnosti najčešće eksponiran tokom Murinjove krize u sezoni 2015/16, kada je preuzeo na sebe konferencije za medije i izjave posle utakmice.

Međutim, tamo gde su kamere bile ugašene, njegova uloga bila je konkretnija – svedoci govore o tome da je jedini govorio Murinju gde greši i šta bi trebalo da promeni, za razliku od Ruija Farije, Silvina Loura i Žoeza Moraiša, koji su se retko i nevoljno suprotstavljali šefu, a nikad u prisustvu igrača.

Kada je Murinjo drugi put smenjen, Holand je vodio ekipu u meču sa Stouk sitijem i potom je predao u Hidinkove ruke, a u periodu godine kada su svi likovali nad sudbinom "Specijalnog", on je govorio...

"Žoze nije čovek kojeg vidite kada se uključe kamere. On je izvanredna osoba sa kojom je uživanje raditi. Žozeov stručni štab je bio fantastičan prema meni, čak su me pozvali i na ručak kada se sve završilo", rekao je tada Holand.

Nije ni čudo što je Sautgejt, kada je ubedio čelnike FA da je on pravi čovek za posao selektora Engleske, imao samo jedan uslov – ili Holand ili niko.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.