Ko hoće na vrh, mora osvojiti Olimp

Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko hoće na vrh, mora osvojiti Olimp

U Atini će večeras (19.45) biti otvorena novo poglavlje u istoriji duela grčkog i srpskog šampiona, Panatinaikosa i Partizana. Dva velikana prošle sezone odigrala su četiri međusobna duela, od čega dva u top 16 fazi, a posebno se crno-beli rado sećaju poslednjeg duela u kome su u direktnom okršaju eliminisali tadašnjeg branioca evropskog trona i obezbedili sebi mesto u četvrtfinalu najkvalitetnijeg košarkaškog takmičenja. Bilo bi idealno ponoviti taj uspeh i tako na najbolji mogući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << način započeti drugi krug Evrolige.

Nije tajna da je Panatinaikos apsolutni favorit, međutim, Partizan je stekao imidž najnezgodnijeg protivnika upravo u mečevima sa najboljim timovima Starog kontinenta.

- Čim je obavljen žreb za drugi krug, konstatovao sam da se nalazimo u izjednačenoj i teškoj grupi. Kažem teškoj, jer je iz trećeg šešira izvučen jedan od najboljih timova u celom takmičenju – PAO. Iako nisu u vrhunskoj formi, radi se o skupu izuzetnih pojedinaca poput Batista, Pekovića, Dijamantidisa, Jasukevičijusa, predvođeni velikim trenerom Željkom Obradovićem. Znamo da je ova utakmica za njih od izuzetnog značaja, što ćemo velikim zalaganjem pokušati da pretvorimo u svoju prednost, iako ni mi nismo bez problema – rekao je trener crno-belih Duško Vujošević.

S obzirom na veliki broj međusobnih duela odigranih poslednjih godina, teško je poverovati da može biti bilo kakvih taktičkih iznenađenja.

- Takmičenje u Top 16 fazi Evrolige počinjemo protiv jedne od najjačih ekipa u Evropi. Odlično se poznajemo, a moja lična želja je da upravo ova dva tima obezbede prva dva mesta koja vode u četvrtfinale. S naše tačke gledišta biće to izuzetno težak zadatak jer smo svesni težine današnjeg i ostalih rivala u grupi. Očekujem da u Atini pružimo kvalitetnu partiju i da pariramo košarkašima poput Dijamantidisa, Jasikevičijusa, Spanulisa i ostalih – kaže uzdanica crno-belih Milenko Tepić, koji je na prethodnih 15 evroligaških utakmica pogodio barem jedan šut za tri poena.

Najtrofejniji evropski stručnjak Željko Obradović svestan je važnosti prve utakmice na domaćem terenu.

- Jasno je da moramo odbraniti domaći teren u svakoj utakmici, a da tek onda razmislimo gde možemo naći put do trijumfa na gostujućem terenu, ako želimo da prođemo u naredni krug. Više ne postoje lake utakmice i zato odmah moramo pokazati maksimalnu ozbiljnost protiv tima koji nas odlično poznaje. Partizan je veoma agresivna ekipa. Iako su pretrpeli izmene u sastavu u odnosu na prošlu godinu, trener je ostao isti kao i košarkaška filozofija. Odlično smo trenirali u poslednje vreme, primetna je pojačana želja igrača za uspehom i zato očekujem dobru partiju na startu Top 16 faze – rekao je trofejni stručnjak.

Jedan od igrača koji odlično poznaje vrline i mane srpskog šampiona, svakako, je Dušan Kecman, igrač specijalnog zadatka u redovima „zelenih" iz Atine.

- U ovom delu sezone neophodno je imati maksimalnu koncentraciju u svakoj utakmici. Drago mi je što ću se opet sresti sa svojim prijateljima, ali kao profesionalac daću sve od sebe da donesem Panatinaikosu pobedu. Mnogo je lakše pričati o pobedi nego je ostvariti jer je Partizan tim sa velikom energijom i veoma jak pod obručima. Iz dobrog skoka veoma lako ostvaruju kontranapade, na šta moramo obratiti posebnu pažnju. Ako ispunimo tih nekoliko preduslova, mislim da smo blizu prve pobede u drugoj fazi Evrolige – smatra Kecman, po opštim predviđanjima jedan od potencijalno ključnih igrača u ovoj utakmici.

Utakmica prvog kola Top 16 faze Evrolige između Panatinaikosa i Partizana igra se u atinskoj „OAKA" dvorani u 19.45.

Partizan, ipak, na vreme u Grčkoj

Košarkaški klub Partizan ipak je otputvao u Atinu u sredu uveče, iako se verovalo da će u glavnom gradu Grčke biti tek na dan utakmice. Šampion Srbije trebalo je da otputuje u sredu ujutru u 07.05 u Atinu, ali je let otkazan zbog štrajka na atinskom aerodromu. Pošto je štrajk u Atini trajao samo tri sata, crno-beli su na meč sa Panatinaikosom u prvom kolu Top 16 faze Evrolige, otputovali u sredu uveče u 19.50.



Berlin dočekuje evropski krem


Domaćin završnog turnira Evrolige, fajnal-fora, ove godine je prestonica Nemačke Berlin. Nije slučajno da je baš ovaj grad odabran da ugosti četiri najbolja tima u Evroligi, pošto su Berlinci nedavno otvorili jednu od najlepših i najfunkcionalnijih dvorana u ovom delu sveta. Naime „O2 world" dvorana ima kapacitet 17.000 mesta, prostire se na 18 hektara i nalazi se na mestu gde je nekada bila železnička stanica. Radi se o multifunkcionalnoj areni koja će pored hokejaškog tima biti dom i košarkaškog kluba Alba iz Berlina. Takođe, u danima kada se ne budu igrali hokejaški ili košarkaški mečevi, u areni će se organizovati muzički koncerti.

Četiri najbolja tima u Evropi imaće tu privilegiju da se nadmeću u ovoj spektakularnoj berlinskoj dvorani od 1. do 3. maja 2009. godine. Titulu šampiona Starog kontinenta brani ruski CSKA koji je trofej osvojio prošle godine na fajnal-foru u Madridu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.