Izvor: MozzartSport.com, 21.Nov.2021, 00:35

Klub koji ima međunarodni, ali ne i domaći trofej, igra ključni meč za titulu

Independijente del Valje dočekuje Emelek (nedelja, 02.00), a pobedom bi se domogao finala šampionata Ekvadora

Vanredno stanje u Ekvadoru zbog fudbalske utakmice. Mnogo toga rešava se u noći između subote i nedelje, od 02.00 časova po srednjeevropskom vremenu, kada će se sastati Independijente del Valje i Emelek. Ovaj meč direktno bi mogao da odluči pitanje šampiona.

Ostala su dva kola do kraja druge faze. Posle 13 utakmica Independijente ima 30 bodova, a Emelek >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << tri manje. Ukoliko ostane neporažen domaćin će gotovo sigurno da bude ispred Emeleka, pošto ima drastično bolju gol-razliku (za sedam pogodaka), tako da bi u slučaju istog broja bodova imao prednost. Mora ipak da bude oprezan, pošto je i Nueve de Oktubre na tri poena zaostatka dva kola pre kraja.

02.00: (2,00) Independijente del Valje (3,35) Emelek (3,50)

Pobeda praktično Independijenteu garantuje overu prvog mesta, dok gosti moraju da idu noćas na trijumf. Ukoliko ne dođu do nje, Independijente će u finale za titulu, protiv osvajača prve faze, što je bio upravo Elemek.

Tu dolazimo do onog drugog scenarija, šta ako kroz preostala dva kola Električari izbiju na prvo mesto? U toj varijanti se finale ni ne bi igralo, Emelek bi odmah bio proglašen za šampiona. Uostalom, to bi bilo i logično.

U poslednjem kolu sledeće nedelje Independijente gostuje Deportivo Kuenki, dok će u isto vreme Emelek da dočeka Mantu. Trenutni lider bi imao znatno teži posao, zato mu je stalo da već noćas overi finale.

Zbog ogromnog značaja ove utakmice, Fudbalski savez Ekvadora je obezbedio VAR sistem. On se u ekvadorskoj Primeri uglavnom ne koristi, osim u vanrednim situacijama, kao što je ova. Zanimljivo, neće to biti prvi duel ove dve ekipe na kojem će da bude VAR. Premijeru je imao 31. maja ove godine, u pretposlednjem kolu prve faze.

Tada je posle intervencije iz VAR sobe Emeleku poništen gol, a direktan crveni karton je dobio Merlon Mehija. Tu pomoć nije iskoristio Independijente, ostalo je 0:0 i Emelek je na kraju overio prvo mesto.

Tek krajem oktobra je FS Ekvadora odobrio prisustvo navijača na tribinama na prvenstvenim utakmicama. Pre toga su one bile zaključane, naravno zbog pandemije koronavirusa. Crno-plavi su saopštili da je u prodaju pušteno 4.696 karata, a da je 3.000 rasprodato još prvog dana. Uz to, Emelek će imati podršku od 1.027 navijača.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Independijente del Valje se inače bori za svoju prvu titulu. Jedan je od retkih klubova na planeti koji može da se pohvali da ima međunarodni trofej, a da nema nijedan na domaćoj sceni. Za 58 godina koliko postoji, a 11 godina u elitnom rangu, samo je jednom bio vicešampion Ekvadora.

Zato, 2019. godine je osvojio Kopa Sudamerikanu, drugo po kvalitetu klupsko takmičenje u Južnoj Americi. U finalu je savladao argentinski Kolon sa 3:1, a prethodno je eliminisao Korintijans i argentinski Independijente.

Samo tri godine pre toga, Independijente del Valje je bio nadomak još većeg uspeha. Domogao se finala Kopa Libertadoresa, ali tamo je zaustavljen od strane kolumbijskog Atletiko Nasionala.

Sada je na klupi crno-plavih portugalski strateg Renato Paiva. On je preuzeo Independijente početkom 2021. godine, a to mu je prvi posao u Južnoj Americi. Do sada je 51-godišnji stručnjak radio isključivo u Benfici, godinama je vodio mlađe kategorije, a do kraja 2020. Benfiku B, koja se takmiči u portugalskoj drugoj ligi.

S druge strane šef stručnog štaba Emeleka je Ismael Reskalvo, koji je vodio prethodno baš Independijente del Valje. Napustio ga je u aprilu 2019. godine, kada je odveo ekipu do 2. kola Kopa Sudamerikane. Teško da je u tim momentima španski stručnjak uopšte mogao i da pomisli da njegov tim može do trofeja.

Možemo da diskutujemo o tome da li je pogrešio ili ne, pošto još nije osvojio neki pehar sa Emelekom. Poslednju, 14. titulu, Električari su osvojili 2018. godine. Od tada je Barselona iz Gvajakila uspela jednom da dođe do trona, pa im sada ponovo beži za dva trofeja.

EKVADOR, DRUGA FAZA – 14. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

Aukas – Makara 2:4 (2:3)

/Fidriševski 31, Veron 45+3 – Čampang 13, Rodrigez 32, 41, Garses 90+2/

Nedelja

02.00: (1,95) Barselona Gvajakil (3,35) Universitad Katolika (3,70)

02.00: (2,00) Independijente del Valje (3,35) Emelek (3,50)

02.00: (1,70) Nueve de Oktubre (3,50) Delfin (4,80)

21.30: (1,35) Manta (4,50) Olmedo (8,50)

21.30: (1,88) Mušuk Runa (3,40) Gvajakil siti (3,90)

21.30: (2,85) Orense (3,20) LDU Kito (2,40)

Utorak

01.00: (2,20) Tekniko (3,10) Deportivo Kuenka (3,30)

***Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.