Klementeov pogled s vrha

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klementeov pogled s vrha

Srbija sinoćnom pobedom protiv Jermenije (3:0) sačuvala prvo mesto u "A" grupi napravivši dobru zalihu za nastavak kvalifikacija. – Strelci: Stanković u 54. iz penala, Lazović u 61. i Žigić u 90. minutu. – Pantelić promašio jedanaesterac

Srpska fudbalska reprezentacija uspela je da osvoji šest bodova iz dva meča kod kuće i stekne željeni kapital pred zimsku pauzu i prolećni nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švajcarskoj dočekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u vrhu A grupe pošto je na našem najvećem stadionu savladala i selekciju Jermenije sa 3:0 (0:0). Izabranici Havijera Klementea su do nove pobede stigli ponovo zahvaljujući neuporedivo boljoj i efikasnijoj igri u drugom delu.
Španac je još jedanput iznenadio sastavom koji je izveo na teren. Ovoga puta izostao je Vidić umesto koga je zaigrao mladi Stepanov, dok je umesto "požutelog" Markovića na poziciji desnog beka bio Duljaj. To nije dovelo do formacijskih promena u timu, ali su obojica na svojim pozicijama igrali gotovo bez greške, kao uostalom i većina igrača. Posebno raspoložen za igru bio je korpulentni Žigić koji je svoju blistavu partiju zaokružio pogotkom u poslednjim trenucima meča. Odbrana je još jedanput bila na visini zadatka tako da golman Stojković nije imao prilike da se istakne. Ni ovoga puta borbenost, želja i zalaganje nisu izostali i oni iz utakmice u utakmicu i definitivno postaju deo prepoznatljivog imidža našeg nacionalnog tima.

Prema očekivanju, Jermeni su u Beograd došli sa namerom da sačuvaju svoju mrežu i eventualno retkim kontranapadima pokušaju da ostvare nešto više. Međutim, za to nisu imali ni mogućnosti, a ni previše prilike, jer im momci u crvenim dresovima to jednostavno nisu dozvolili.

Od prvog sudijskog zvižduka naši reprezentativci pokazali su kakve su im namere. Već posle petnaestak sekundi igre Nikola Žigić isprobao je golmana gostiju udarcem sa oko 25 metara koji je ovaj jedva zaustavio. Krenuli su srpski reprezentativci agresivno i tokom većeg dela prvog poluvremena imali izrazite šanse i terensku inicijativu. Gosti su samo jedanput ozbiljnije uzvratili kada je u četvrtom minutu Šahgeldjan pokušao iz slobodnog udarca sa preko 20 metara, ali je bio neprecizan. Najbliži vođstvu izabranici Havijera Klementea bili su u 13. minutu. Arzumanjan je u svom kaznenom prostoru povukao za dres Žigića koji je pao, a grčki arbitar Kasnateris bez dvoumljenja pokazao na belu tačku. Nažalost, udarac Pantelića završio je visoko preko prečke.

U periodu od 16. do 32. minuta srpski reprezentativci su stvorili desetak izvanredih prilika. Pantelić je u 16. minutu pogodio stativu, a dva puta je čak uspeo da "odbrani" gol Jermenije posle udaraca kapitena Stankovića. Krajem prvog dela u naše igrače se uvukla primetna nervoza pa su sve manje pretili čineći dosta grešaka. Zato su na putu za svlačionicu bili ispraćeni i aplauzima i zvižducima.

U nastavku selektor Klemente izvršio je dvostruku izmenu, pa su u igru umesto Trišovića i Pantelića ušli Ilić i Lazović. To kao da je bila dodatna injekcija našim igračima pa su zaigrali znatno agresivnije. Kao i u meču sa Belgijancima na prvi gol se čekalo do 54. minuta kada je Saša Ilić sjajno proigrao Žigića, ovaj utrčao u kazneni prostor, ali ga je golman Kasparov oborio, pa je Grk Kasnateris ponovo pokazao na belu tačku. Siguran realizator bio je kapiten Stanković kome je ovo 13. pogodak u reprezentativnom dresu.

Samo sedam minuta kasnije izvanredna akcija Žigića i Dragutinovića, ovaj drugi je centrirao, a Lazović lako sa pet metara matirao nemoćnog golmana gostiju. Sve do 80. minuta naši reprezentativci su diktirali tempo i stvarali prilike na oduševljenje oko 20.000 gledalaca. Najuzbudljivije bilo je u 78. minutu kada je Žigić maestralno pokušao da lobuje golmana udarcem glavom, ovaj je krajnjim naporom vrhovima prstiju izbacio loptu koja je na svom putu ka korneru zakačila prečku. U poslednjim trenucima susreta još jedna izvanredna kombinacija naših reprezentativaca. Kovačević je sjajno poslužio Lazovića, ovaj ubacio sa leve strane, a Žigić manirom rasnog golgetera zaplivao kroz vazduh i glavom poslao loptu u nebranjeni deo mreže.

-----------------------------------------------------------

Znali smo da ćemo pobediti

– kazao selektor Srbije Klemente posle pobede protiv Jermenije

Na konferenciji za štampu posle pobede protiv selekcije Jermenije selektor Havijer Klemente je rekao:

– Velika je razlika u našoj igri u prvom i drugom poluvremenu. U prvom smo previše žurili i što je promašaj bio veći, to je i žurba bila veća, pa smo zbog toga pri kraju tog dela igre bili sve nervozniji. U drugom poluvremenu brzo smo postigli pogodak pa je posle sve bilo stvar rutine, jer smo bili mnogo mirniji, opušteniji, igrali bez pritiska, komotnije.

Na pitanje da objasni promašaje u prvom delu, Klemente je odgovorio:

– Mnogo je teško da to učinim. Mogu samo da kažem da je najbolja šansa bila jedanaesterac, a mi ni njega nismo iskoristili.

Upitan da li se u poluvremenu uplašio da će posle nerešenog rezultata doći do nervoze među igračima, Španac je rekao:

– Ne, nisam se uplašio. Moj zadatak je da ekipu uigravam i treniram. Jasno je da ne može uvek sve da funkcioniše kako treba. Ova utakmica je mnogo ličila na onu sa Azerbejdžanom. Znali smo da ćemo pobediti, znali smo da ćemo postići gol, jedino nismo znali kada.

Zamoljen da objasni koje su najpozitivnije odlike Srba, kazao je: "entuzijazam i želja", a na pitanje da li će za prijateljski meč protiv Norveške pozvati nekog iz mlade selekcije, odgovorio je da će sigurno pozvati tri–četiri igrača, ali da nije dobro da sada ističe njihova imena da ostali ne bi bili razočarani i da ne bi izgubili motiv za dalje dokazivanje.

-----------------------------------------------------------

Žigić obnovio povredu

U poslednjim trenucima utakmice Nikola Žigić je dobio udarac u predelu nosa i obnovio povredu sa kojom je i došao na ove reprezentativne utakmice.

-----------------------------------------------------------

Stanković ne igra protiv Kazahstana

Kapiten Srbije Dejan Stanković juče je dobio žuti karton, tako da će zbog parnih kartona pauzirati jedan meč. Tako na njega selektor Klemente neće moći da računa 24. marta u gostima protiv Kazahstana.

-----------------------------------------------------------

Ovacije mladima

Pre utakmice i u poluvremenu burnim aplauzima pozdravljeni su mladi reprezentativci Srbije koji su najpre prošetali od "tunela" do zapadne tribine, a zatim i izašli na teren našeg najvećeg stadiona.

-----------------------------------------------------------

Srbija – Jermenija 3:0 (0:0)

Stadion Crvene Zvezde. Gledalaca: oko 20.000. Sudija: Kasnateris (Grčka). Strelci: 1:0 Stanković (54 p), 2:0 Lazović (61), 3:0 Žigić (90) Žuti kartoni: Stanković (Srbija), Arzumanjan, Kasparov (Jermenija). Crveni karton: Nazarjan u 76. minutu zbog drugog žutog kartona.

SRBIJA: Stojković – , Duljaj 8, Stepanov 7,5, Krstajić 7,5, Dragutinović 8, Kovačević 8, Stanković 7,5, Koroman 7,5 (od 72. Ergić –), Trišović 6,5 (od 46. Ilić 7,5), Pantelić 6,5 (od 46. Lazović 7,5), Žigić 8,5.

JERMENIJA: Kasparov 7, Hovsepjan 6, Arzumanjan 6,5, Dohojan 6,5, Melikjan 6, Nazarjan 6, Melkonjan 6, Hakobjan 6 (od 69. Minasjan –), Mkrtčjan 6, Manučarjan 6 (od 78. Tigranjan –), Šahgelbjan 6 (od 65. Erzrumjan 6).

Igrač utakmice: Nikola Žigić (Srbija)

Đ. Smiljanić
(Foto: Ž. Jovanović)

-----------------------------------------------------------

Portugalci izgubili u Poljskoj

"A" GRUPA – Rezultati: Belgija – Azerbejdžan 3:0 (1:0 Simons iz penala u 23, 2:0 Vandenberg u 46, 3:0 Dembele u 81), Kazahstan – Finska 0:2 (0:1 Litmanen u 27, 0:2 Hipija u 65), Srbija – Jermenija 3:0 (1:0 Stanković iz penala u 54, 2:0 Lazović u 62, 3:0 Žigić u 90), Poljska – Portugalija 2:1 (1:0 Smolarek u 9, 2:0 Smolarek u 18, 2:1 Gomes u 90).

Tabela



Srbija

4

3

1

0

6:1

10

Finska

4

2

2

0

6:2

8

Belgija

4

2

1

1

4:1

7

Poljska

4

2

1

1

5:5

7

Portugalija

3

1

1

1

5:3

4

Kazahstan

4

0

2

2

1:4

2

Jermenija

3

0

1

2

0:4

1

Azerbejdžan

4

0

1

3

1:8

1



Naredni mečevi (15. novembar): Finska – Jermenija, Portugalija – Kazahstan, Belgija – Poljska.

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.