Kipčogi je prvi čovek koji je istrčao maraton za manje od dva sata!

Izvor: RTS, 12.Okt.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipčogi je prvi čovek koji je istrčao maraton za manje od dva sata!

Kenijac Eliud Kipčogi postao je prvi čovek koji je istrčao maraton za manje od dva sata, prešavši trasu dugu 42 kilometra za sat, 59 minuta i 40 sekundi. Međutim ovo ostvarenje neće biti priznato kao svetski rekord.
Maraton je trčan u Beču, četiri kruga oko parka "Prater", u centru austrijske prestonice.

Da će rezultat biti veliki moglo je da se pretpostavi na polovini trke, koju je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovaj tridesetčetvorogodišnji maratonac prešao za 59 minuta i 35 sekundi.
"Ja sam najsrećniji čovek", rekao je Kipčogi nakon nezvaničnog dvočasovnog maratona, dodajući da se nada da će inspirisati mnoge da shvate da čovek nema limite. 
Ipak, Kipčogijevo dostignuće neće biti priznato kao zvanični svetski rekord.

Razlog je taj što maraton nije organizovan kao zvanično takmičenje pod okriljem Svetske atletske federacije (IAAF).
Uz to, njega je tokom trke pratio automobil podrške, koji je emitovao laserske zrake za označavanje potrebnog prolaznog vremena, kao i grupa od 30 trkača, što takođe nije dozvoljeno.
Podsetimo, Kipčogi je pre dve godine u Monci pokušao da uradi isto, ali je "ostao kratak" za 25 sekundi, u trci koju je takođe organizovala kompanija "Ineos".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.