Kikinda se priprema za državno prvenstvo u golbalu - stigla specijalna oprema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2021, 13:38

Kikinda se priprema za državno prvenstvo u golbalu - stigla specijalna oprema

Kikindski klub za sport i rekreaciju slepih i slabovidih ''Budućnost'' dobio je vrednu opremu za organizaciju državnog prvenstva u golbalu, veoma popularnom paraolimpijskom sportu. Opremu su obezbedili Paraolimpijski komitet i Golbal savez Srbije.

U Kikindi će se 23. januara održati Prvenstvo Srbije u golbalu, veoma popularnom paraolimpijskom sportu, u kom je i nekadašnja Jugoslavija imala odlične predstavnike sa nizom osvojenih medalja. Kako bi se sve odvijalo na moderan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << način i na visokom nivou, Paraolimpijski komitet i Golbal savez Srbije uručili su opremu članovima kluba za sport i rekreaciju slepih i slabovidih ''Budućnost'' kako bi time započeli novu eru u paraolimpijskom sportu, a Kikinda postala baza reprezentaciji Srbije u golbalu.

''Uspeli smo da nabavimo opremu u vrednosti oko 14.000 evra koja može da se kupi samo u Engleskoj ili u Kanadi. Dobili smo golove koji su moderni i postavljaju se na paraolimpijskim igrama i svetskim prvenstvima, lopte koje se takođe teško kupuju i specijalne naočare bez kojih ovaj sport ne može da se odvija'' – kaže Zoran Stefanović, koordinator kluba ''Budućnost'', Kikinda.

Golbal je sve popularniji, pogotovo među mladima koji kroz sport imaju priliku da se lakše prilagode procesu inkluzije. Cilj je da se na terenu kotrljanjem lopte sa praporcima postigne pogodak, neophodna je tišina, nose se specijalne naočare, a golovi su široki kao teren. U Gradskoj upravi Kikinda ovo vide i kao lepu priliku za sportski turizam.

''Samim tim što je ovo veoma atraktivna grana u paraolimpijskom sportu, sportski turizam, pripreme, dolazak sportista, svakako su od velikog značaja za Grad i sam Sportski centar'' – smatra Dragan Pecarski, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu.

Novim projektom, predviđeno je da Sportski centar ''Jezero'' u Kikindi postane baza golbala u našoj zemlji.

''Mislim da je ovo vrlo važan momenat za kikindski sport i golbal za koji priznajem da nisam čuo do pre mesec dana, ali zaista se nadam da ćemo u narednom periodu uspeti da privučemo veliki broj gledalaca i veliki broj takmičara iz naše zemlje, regiona i drugih zemalja'' – dodaje Dejan Pudar, direktor SC ''Jezero'', Kikinda.

Klub ''Budućnost'' u Kikindi postoji 18 godina i okuplja aktivne sportiste i rekreativce, koji treniraju sedam paraolimpijskih sportova, među kojima je i golbal. Ove godine će, prvi put, na državnom prvenstvu, nastupiti i dve ženske selekcije iz Kikinde i Čačka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.