Kćerka Anđeline i Breda hoće da bude dječak

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kćerka Anđeline i Breda hoće da bude dječak

Osmogodišnja kćerka Anđeline Džoli i Breda Pita, Šajlo, više ne želi da je oslovljavaju tim imenom, već želi da je zovu Džon.

Na nedavno održanoj premijeri Anđelininog filma "Unbroken", djevojčica se pojavila u društvu oca i starije braće Paksa i Medoksa, piše Press.

Jedno je odmah bilo primjetno, svi su nosili odijela.

Još 2010. Anđelina je  izjavila za Veniti Fer: "Ona želi da bude dječak, pa smo morali da joj skratimo kosu. Voli da nosi dječačku >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << odjeću i misli da je jedna od braće."

Stručnjaci smatraju da to ne mora da bude poremećaj identiteta, pola ili nešto slično i da je najbitnije ne pretjerivati sa reakcijama.

Za dijete kao što je Šajlo, njena želja da bude dječak je blisko povezana sa činjenicom da ima trojicu braće (iako ima i dvije sestre), prenosi britanski Telegraph.

"Često djeca sa starijom braćom i sestrama koja su suprotnog pola od njih samih žele da ih kopiraju i da budu kao oni. To je normalna faza kroz koju prolaze mnogi mališani", objašnjava klinički psiholog Linda Bler, autorka knjige "Srećno dijete".

Ovakvo Šajlino ponašanje može da ukazuje i na njenu želju za pažnjom.

"Često djeca srednjeg uzrasta u velikoj porodici očajnički pokušavaju da nađu načine da privuku pažnju. Zbog toga su spremni na sve kako bi je dobili", dodaje Bler.

Ona savetuje roditelje čije ćerke nose mušku garderobu i igraju se sa igračkama za dječake, kao i one čiji sinovi se igraju uglavnom sa lutkama da ne prenagljuju, nego da posmatraju, prihvate situaciju i pogledaju šta će se onda desiti.

Linda dodaje da prije puberteta nema potrebe da roditelji traže stručnu pomoć za svoje dijete.

"Sačekajte i vidite gdje će to da odvede. Ništa ne mora pod obavezno da bude urađeno što prije. Ne treba ničega da se bojite, jer je to postepen proces", kaže Linda i dodaje da je najgora stvar koju roditelji mogu da urade jeste da brzaju sa svojim odlukama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.