Izvor: MozzartSport.com, 28.Apr.2021, 10:31

Kazahstan: Jovančić i Nikolić pokretačka snaga Tobola, Rukavina i Astana brane prvo mesto

Čeka se debitanstki nastup Zorana Tošića za sastav koji sa klupe predvodi Grigorij Babajan

Došao je kraj Astanine vladavine u Kazahstanu. Prekinuo je Kairat šestogodišnju dominaciju tima iz Nur Sultana, ali po svemu sudeći ekipa iz Almatija ove sezone neće biti najveći konkurent Astani. Na fudbalskoj mapi Kazahstana ucrtava se novo ime – Tobol.

Tim predvođen Dušanom Jovančićem, Nemanjom Nikolićem i Zoranom Tošićem preti da pokvari planove >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Astani, koja je sve podredila osvajanju šampionske titule i povratku na tron. Preplavili su fudbaleri iz Srbije bivšu državu SSSR-a. Čak 13 igrača iz naše zemlje pronašlo je uhlebljenje u Kazahstanu, a takođe i veliki broj igrača iz našeg regiona. Gotovo da nema tima iz vrha koji nema nekog igrača iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore ili Makedonije.

Kazahstansko prvenstvo doživelo je proširenje uoči početka sezone, pa se umesto 11 za titulu bori 14 ekipa. Šampion će izboriti izlazak u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će još tri ekipe ići u UEFA Ligu konfederacija. A, već na startu sezone videlo se da Astani neće biti lako da izađe na kraj sa Tobolom.

11.00: (4.40) Kaspij Aktau (3.40) Tobol (1.78)

Početkom marta Tobol je posle boljeg izvođenja jedanaesteraca savladao Astanu u Superkupu Kazahstana i obogatio klupske vitrine. Ušao je Tobol u novu sezonu sa visokim ambicijama, sklopio je kvalitetan tim, ali nije jedini koji preti da spreči Astanin povratak na tron. Ordabasi, Kairat i Taraz pokazali su da će biti u stanju da vode ravnopravnu borbu sa timom iz Nur Sultana.

Astana i Tobol su jedine dve ekipe koje nisu iskusile poraz u tekućoj sezoni. Predvodnik karavana je ekipa Astane, za koju nastupa Antonio Rukavina. Usidrio se srpski desni bek u Nur Sultanu još 2018. godine, kada je u Astanu stigao iz Viljareala.

U okviru 8. Kola kazahstanog šampionata, Astana i Tobol nemaju težak zadatak na papiru. Tobol gostuje Kaspiju, koji sa klupe predvodi Srđan Blagojević, a u timu se nalazi nekoliko srpskih igrača. Stefan Bukorac, Nikola Cuckić i golman Marko Milošević standardni su prvotimci, nisu propustili nijedan meč do sada, a tu je i ukrajinski defanzivac Taras Bondarenko kojeg ljubitelji Superlige Srbije pamte iz perioda kada je branio boje niškog Radničkog i Metalca iz Gornjeg Milanovca.

13.00: (1.25) Astana (5.20) Akžajik (11.0)

Dušan Jovančić i Nemanja Nikolić nametnuli su se od samog dolaska u Tobol, a još se čeka debitantski nastup Zorana Tošića. Najbolji strelac Tobola je bivši napadač Partizana Nemanja Nikolić, koji je postigao tri gola, kao i iskusni Azat Nurgaliev.

Odlično je Astana otvorila novu sezonu, i ako se izuzme podela plena sa Tobolom, jedini kiks tima iz Nur Sultana je remi na gostovanju Arisu. U poslednjoj liniji tima su uz Antonija Rukavinu standardni Crnogorac Žarko Tomašević, Hrvat Luka Šimunović i starosedelac Abzal Bejsebekov, a najveća pretnja po protivnike su Marin Tomasov i Abat Ajmbetov. Njih dvojica zaslužni su za osam golova Astane. Bivši igrač splitskog Hajduka i Rijeke, Marin Tomasov, već petu sezonu je jedno od glavnih napadačkih oružja Astane. Akžajik sa druge strane igra sa dosta oscilacija, zabeležio je tri pobede i četiri poraza, a na poslednjih pet međusobnih susreta Astana je četiri puta izašla kao pobednik.

KAZAHSTAN 1 – 8. KOLO

Sreda

11.00: (4.40) Kaspij Aktau (3.40) Tobol (1.78)

13.00: (1.25) Astana (5.20) Akžajik (11.0)

14.00: (1.88) Taraz (3.30) Aktobe (3.90)

16.00: (3.00) Turan (3.10) Atirau (2.35)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.