Katanija: Uhapšeno 29 navijača

Izvor: B92, 04.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katanija: Uhapšeno 29 navijača



Italijanska policija uhapsila je 29 osoba posle nereda koji su se dogodili tokom i posle utakmice Katanija – Palermo.

Posle utakmice koja je prekidana zbog međusobnih sukoba dve navijačke grupe i pirotehnike nasilje je eskaliralo na ulicama sicilijanskog grada, a jedan policajac je ubijen.

Filipo Račiti (38) sahranjen je u nedelju, a rezultati autopsije pokazali su da njegova smrt nije posledica povreda nastalih eksplozivnom napravom, kako se prvobitno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mislilo.

Tužilac iz Katanije Renato Papa rekao je da je Račiti preminuo od ozbiljnih povreda jetre, zbog čega policija veruje da je uzrok njegove smrti udarac.

Tužilaštvo je navijače Katanije optužilo da su pripremali zasedu policajcima.

"Ti neredi su se dogodili kada je utikmica bila završena, i navijači Palerma više nisu bili tu. Zaseda nije bila namenjena navijačima Palerma, nego policajcima", rekao je Papa.

Svi fudbalski mečevi u Italiji ovog vikenda otkazani su, baš kao i meč reprezentacije sa Rumunijom zakazan za sredinu naredne sedmice.

Italijanski olimpijski komitet (CONI) najavio je da u sledećoj sezoni klubovi sa neadekvatnim sportskim objektima neće moći da igraju u Seriji A.

Italijanski fudbal nalazi se u velikoj krizi već godinama. Nizom sumnjivih odluka nacionale fudbalske federacije i fudbalske lige proširen je broj učesnika u dva najviša ranga sa 36 na 44 u samo nekoliko sezona.

Finansijska kriza u koju je zapao veći broj klubova doveo je do toga da se u Seriju A plasirao veliki broj klubova iz gradova bez prvoligaške tradicije.

Mnogi od njih dolaze sa juga Italije – Sicilija ima tri prvoligaša, a Sardinija i Kalabrija po jednog.

Italijanski fudbal pati zbog nepovoljnog spleta okolnosti – njihovi stadioni renovirani su za SP 1990. godine, samo nekoliko godina pre nego što se drastično promenio standard izgradnje sportskih objekata.

Zato je veliki broj stadiona u Italiji sada daleko ispod kvaliteta kakve propisuje UEFA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.