Kataklizmične prognoze po Barsu: Nemoguće je da vrate tolike dugove

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 09:50

Kataklizmične prognoze po Barsu: Nemoguće je da vrate tolike dugove

Barselona prolazi kroz verovatno najizazovniji trenutak u novijoj istoriji - posle svega što je preduzela ostaje da se vidi da li će biti pukovnik ili pokojnik.

Katalonci su nedavno krenuli i totalnu rekonstrukciju i modernizaciju Nou Kamp stadiona, radovi će trajati 18 meseci, a dotle će ekipa igrati na takođe dotrajalom "Monžuiku". Procena je da će renoviranje stadiona u ultra moderno zdanje koštati klub 1.5 miliona evra što je opet pozajmljen novac koji se planira vraćati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tek onda kada komercijalni sadržaj na novom stadionu bude donosio profit.

Međutim problem po Barsu je taj što je i pre ulaska u projekat gradnje stadiona već bila u ozbiljnim finansijskim problemima.

Otud direktiva da se brojnim igračima umanje primanja, a nekolicinu će morati i da prodaju kako bi ispunili finansijkse propise koje nalaže La Liga. Računali su u klubu na Mesijev povratak kao najjači adut da se ublaži finansijski udar koji je na snazi, ali Argentinac je imao druge planove.

I Leo je video da se Barsin brod opasno zaljuljao.

Ne treba zaboraviti ni slučaj koji drma klub, optužbe za davanje mita nekadašnjem visoko pozicioniranom članu Sudijske komisije, te suspenzije koja visi Kataloncima nad glavom zbog toga.

Deluje, kada se sve sagleda, da je Barsa u tolikim problemima da će biti pravo čudo ako ispliva bez težih posledica.

Reči pojedinih ekonomista dobro upućenih u situaciju u klubu dodatno brinu nafvijače mada je i laicima jasno da su Katalonci u vrlo delikatnom trenutku, moguće i prelomnom za budućnost kluba.

"Barselona je već S.A.D. (Javno sportsko društvo sa ograničenom odgovornošću). Neka imovina kluba je već prodata kompanijama i komercijalnim partnerima", kaže Haume Ljopis (71), ekonomista, čovek koji je čitavu karijeru bio uz Barsu, svojevremeno i na funkciji direktora za ekonomska pitanja u klubu.

On se nadovezao na izjave Viktora Fonta, nekadašnjeg kandidata za mesto predsednika kluba, koji je izneo neke krajnje uznemirujuće podatka o aktuelnom trenutku Barselone.

"Font je rekao da je Barselona sada u goroj finansijskoj poziciji nego pod Bartomeumom, da ima manje novca, a više troškova i manje imovine. Takođe je upozorio da su dugovi kluba tri milijarde evra i da će klub imati problem da se usoči sa tim. Toliki dug je nemoguće vratiti, moraće da uđu u reprogram, smatra Ljopis", prenose španski mediji.

Ovaj iskusni stručnjak kaže i da selidba na "Monžuik" takođe nosi probleme po Barselonu.

"Taj stadion je zastareo i to je pogrešna odluka. Potrebno je u njega uložiti 40 miliona da bi odgovorio zahtevima takmičenja, i očekivanjima navijača. Taj objekat je star 30 godina", kaže Ljopis.

On takođe misli da Nou Kamp nije trebalo raditi na ovaj način, odjednom srušiti sve, već u etapama, kako bi i sve vreme bio funkcionalan i otvoren za navijače i igranje utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.