Karlo Veliki i 10 zapovesti kojima je poništio Murinja

Izvor: MozzartSport.com, 30.Nov.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karlo Veliki i 10 zapovesti kojima je poništio Murinja

Četiri godine posle sramote protiv Barselone, Real izgleda kao bajka. Ko se još seća Murinja, Di Marije, Ozila, Iguaina, Alonsa?

 Pre četiri godine Real je bio posramljen i obesčaćen. Skinut do gol kože i prikucan na stub srama. Barselona je prtotunjala Santjago Bernabeuom, katalonska štampa je bila u ekstazi, a madridska u neverici. Projekat Murinjo je već na startu izgledao kao debakl.

Elitni madridizam je imao opsesiju zvanu Desima. Zato je doveden >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << najbolji trener na svetu Žoze Murinjo. Ako je mogao sa ukletim Interom da osvoji Ligu šampiona, zašto ne bi i sa Realom? Kada Florentino Perez nešto zamisli i poželi, to se na kraju i dogodi. Možemo da zamislimo koliko mu je posle svih tih uloženih miliona u pojačanja bilo neprijatno kada je na travnjaku svog Bernabeua gledao Inter i Bajern u borbi za “klempavka” i na kraju Murinja kako prima Oskara za najbolju glavnu ulogu. Koliko se puta zapitao gde je pogrešio…

Florentinu niko ne može da kaže “ne”. Nije mogao ni Murinjo koji se posle ovojene titule pozdravio sa Materacijem i ostalim sinovima iz Intera saopštivši im da je u finale u Madridu kraj jednog ciklusa i početak odrugog. Onog madridskog u kojem će ulogu imati samo on, dok će se oni vratiti u Milano.

Posebni je tu bio samo običan čovek koji nije mogao da odoli takvom izazovu i mogućnosti da postane najveći tamo gde je najteže. Debakl protiv Barse ga nije slomio, ali Murinjo posle tog poraza nije više bio isti. Zaboravio je zašto je doveden. Tri godine u Realu su se pretvorile u lični rat protiv Barselone. Real nije igrao da bude najbolji, već da bude bolji od Barselone.

Posle tri godine intezivnog rata sa Kataloncima, Realov tim je izgledao kao Staljingrad u februaru 1943. Murinjo je iscrpeo igrače, uzeo im dušu, a često i dostojanstvo u bitkama sa Barsom u kojima se sredstva nisu birala. Posle tri godine je napustio klub nezadovoljan, isfrustriran, izdan i sa mnogo više sedih u kosi.

Dva puta je Florentino potpisivao ugovor sa Murinjom i nije dobio ono što je tražio: Desimu i prekid Barsine dominacije. Ona titula u drugoj Murinjovoj sezoni je zavarala mnoge da je Barseloni isteklo vreme i da je Real pronašao čarobnu formulu. Sledeće godine se sve vratilo na staro i Portugalac je na kraju kapitulirao i vratio se u Čelsi.

Perez je posegnuo za poslednjom nadom i davnašnjom željom - Karlom Anćelotijem. Italijan koji ga je nekoliko puta odbio je konačno rekao “da” i počela je nova era u Madridu. Anćeloti je u prvoj sezoni ostvario Perezove snove, oterao duhove prošlosti i miris sagorelih miliona uloženih u Desimu.

Četiri godine posle debakla protiv Barselone, Madridisti su spokojni. Prvi put u istoriji kluba Real je vezao 16 pobeda. Real danas deluje kao bajka. Šta je Anćeloti promenio za godinu i kusur dana?

1. Prvo što je morao da uradi je da raskrsti sa Murinjovom doktrinom. Jedini način da pobegne od njegove senke je da ne ulazi u medijska prepucavanja. Da ignoriše sve što se desilo do tada.

2. Drugi veliki ispit koji je Anćelotija sačekao u Realu se desio čak i pre prve utakmice. Florentino mu je doveo 100 miliona “teškog” Gereta Bejla. Kako će Ronaldo i Bejl zajedno? Večite polemike kada klub upari dva superstara. Kod Murinja to nije uspelo sa Ronaldom i Kakom. Kod Anćelotija jeste sa Portugalcem i Velšaninom. Poput Kake, i Bejl se često povređivao, ali je ipak uspeo da postane igrač koji pravi razliku. Anćelotijeve kameleonske sposobnosti da crpi maksimum iz onoga što ima na raspolaganju su došle do izražaja.

3. Modrić i Benzema su kod Anćelotija zaigrali najbolji fudbal u životu. To više niko ne spori. Hrvat kod Murinja nije bio glavna karika u veznom redu, posle prvih šest meseci je izgledao kao promašaj. Kod Murinja su Kedira i Alonso bili pluća sredine terena, a Modrić tek opcija više. Benzema je kod novog trenera proigrao i pokazao one kvalitete koje ostale klasične “devetke” nemaju, a Italijan je iz toga izvukao maksimum.

4. Bejl i Isko umesto Iguaina i Ozila? Hames Rodrigez umesto Di Marije? Anćeloti je prihvatio veliki rizik ovim odlukama. Pogotovo kada je Ozil eksplodirao u Asenalu u prvih nekoliko utakmica. Pipita Iguain je po mnogima bio bolje rešenje od Benzeme, ali Anćeloti je rešio da preseče taj Gordijev čvor i jasno stavio do znaja da mu je potreban samo jedan egzekutor. Tipa kao što je Benzema i koji će biti u službi Ronalda, a nikako Ronaldo u njegovoj. Na kraju, odluka da se odrekne Di Marije, miljenika navijača posle lisabonskog finala i prihvati “mačku u džaku” Hamesa Rodrigeza iza kojeg je bilo nekoliko dobrih mundijalskih izdanja pogotovo je bila sporna. Rezultati i brojke jasno govore da je kod sve tri odluke napravio pravi izbor.

5. Murinjo je ostavio razrušenu svlačionicu, isfrustriranog Ronalda koji nije mogao da dobije bitku sa Mesijem, problem zvani Kasiljas i podelu na klanove. Ronaldov klan na jednoj, Kasiljas i njegovi novinari sa druge i Španci odani Murinju sa treće strane. Tu možda i leži razlog iznenadnog odlaska Ćabi Alonsa jer on i Arbeloa su bili faktor zbog kojeg nije bilo mira u svlačionici. Anćeloti je uspeo da eliminiše sve te podele, pumpajući igrače samopouzdanjem i prepuštajući im sve zasluge za uspehe. U svlačionici prepunoj zvezda, nije želeo da i on postane jedna od njih. Kada imitira Ronalda (ili mu se ruga?), Anćeloti pokazuje koliko mu je bitna svlačionica i odnos među igračima.

6. Ofanzivan fudbal. Ni pobede i trofeji u Realu se ne praštaju ako se to radi na manje dopadljiv način. Real mora da ima i igru i rezultate. Florentino Perez ne želi da kupuje skupocene odbrambene fudbalere, ali će uvek pokušati da pridoda nekog superstara u napad kao što je prošlog leta umalo doveo Marka Rojsa i tek posle Anćelotijevog protivljenja je odustao od te ideje. Murinjov Real je igrao terminatorskim stilom u drugoj sezoni, ali je u finišu Lige šampionma bio inferioran što Florentino ne prašta. Uostalom, Kapelo je tako dva puta “poginuo” u Realu. Anćeloti je imao samo jednu crnu rupu - u Dortmundu - ali njegov Real ne prihvata ulogu podređenog na terenu i ne prilagođava se rivalu.

7. Disciplina. Kod Murinja su igrači delovali kao banda koja će pretući svakoga ko joj se nađe na putu. Kada je doneo mir u svlačionicu, Murinjo je rešio i taj problem što se preslikalo na teren. Čak ni Pepe, ni Ramos više ne izgledaju kao siledžije iz kraja koji maltretiraju mlađe klince. Real dobija mnogo manje kartona nego pre dve godine.

8. Florentino Perez. Neko ko je radio sa Berluskonijem i Abramovičem sigurno ima dobru školu pred najzahtevnijim predsednikom u Evropi. Znao je Karleto šta Perez očekuje od njega. Ali i znao je da je onim ranijim odbijanjima samo povećao svoj kredit kod Florentina. Ono što je Perezu mnogo bitno: trener Reala se ponaša u skladu sa imidžom kluba.

9. Kasiljas. Sveti Iker je bio na pragu da doživi sudbinu Raula, ali ga je Murinjov odlazak spasao. Murinjo mu nikada nije oprostio iznošenje tajni iz svlačionice i pomirljiv odnos prema najvećim rivalima iz Katalonije jer mu je to urušavalo autoritet u svalčionici. Svetac je postao grešnik, ali Anćeloti je kao i slučaju Benzeme i Iguaina presekao ko mu je potrebniji. Iker ga je izvukao u Dortmundu, umalo ga prodao u Lisabonu, ali mu je sve oprošteno i sada je opet ljubimac navijača Reala. Navas nema pretenzije poput Lopeza da se bori za jedinicu, zna gde mu je mesto i zadovoljava se mrvicama.

10. Ronaldo. Mnogi su mislili da je tandem Murinjo - Ronaldo sila koja će pokoriti svet i na početku je to delovalo dobro. Ipak, zemljaci se nisu rastali u prijateljskim odnosima. I jedan i drugi se hrane uspesima koji su izostajali i bilo je pitanje vremena kada će sukob eskalirati. Ronaldo kod Murinja i Ronaldo kod Anćelotija deluju kao dva različita igrača. Jedna Zlatna lopta jedna je to potvrdila, a uskoro će i druga.

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Karlo Veliki i 10 zapovesti kojima je poništio Murinja

Izvor: Press, 30.Nov.2014

Četiri godine posle sramote protiv Barselone, Real izgleda kao bajka. Ko se još seća Murinja, Di Marije, Ozila, Iguaina, Alonsa? . Pre četiri godine Real je bio posramljen i obesčaćen. Skinut do gol kože i prikucan na...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.