Karcinom dojke: Samopregled sa 20, a mamografija već sa 30 godina (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2021, 10:38

Karcinom dojke: Samopregled sa 20, a mamografija već sa 30 godina (AUDIO)

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, a iz godine u godinu statistika sve više poražava. U ovom trenutku svaka osma žena oboli od karcinoma dojke, a prema analizama, ukoliko se takav trend nastavi, za dve decenije svaka druga ženska osoba biće pogođena ovom bolešću.

Jedini način da se postigne kontrola nad karcinomom dojke je preventivni pregled. Zahvaljujući ranoj dijagnostici, novinarka naše kuće Tamara Srijemac je zdrava žena. Kaže da joj život >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije bio narušen dugotrajnim lečenjem od karcinoma dojke. "Kada je tumor "uhvaćen" do 1 cm, može se govoriti o potpunom izlečenju" rekla je Srijemac, između ostalog.

Izlečivost karcionoma dojke kod žena je 98 odsto ukoliko ta bolest bude otkrivena na vreme, poručuje doktorka Dragana Bogdanović Stojanović, specijalista radiologije. Dodaje da bi svaka mlada žena već sa 20 godina života trebalo da obavi samopregled.

"Od 30. godine je neophodno da se kreće sa ultrazvučnim pregledima, sa 40 godina potrebno je uraditi baznu mamografiju na digitalnom aparatu" savetuje doktorka.

Mamografija se obavlja na dve, odnosno tri godine, dok se ultrazvučni pregledi preporučuju na godišnjem nivou, objašnjava doktorka. Takvim ritmom pregleda žena je bezbedna, odnosno karcinom dojke postaje izlečiva bolest.

Doktorka Bogdanović Stojanović kaže da u ovom trenutku broj žena koje su bile na skriningu ranog otkrivanja karcionoma dojke ne prelazi 20 odsto, što je nedovoljno, ako se uporedimo, kako kaže, sa zemljama zapadne Evrope gde je taj broj od 80 procenata. Dodaje da se svest kod žena u poslednjih 15 godina promenila i da su primetni pomaci u redovnosti preventivnih pregleda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.