Izvor: RTS, 05.Jul.2020, 18:53

Kapernik o Danu nezavisnosti: Odbijamo da učestvujemo u proslavi bele nadmoći

Kolin Kapernik, nekadašnja zvezda NFL lige, podelio je na druptvenim mrežama video, u kojem glumac Džejms Erl Džons recituje govor Frederika Daglasa - "Šta je za roba četvrti jul".
Kapernik je za praznik (Dan nezavisnosti) rekao da je "proslava bele nadmoći". 

Uz glas čuvenog glumca, smenjuju se slike i snimci robova, članova Kju Kluks klana, policijske brutalnosti i linčovanja crnaca... 
Kapernik je u opisu video klipa napisao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da su "crnci vekovima dehumanizovani, kriminalizovani i terorisani od strane Amerike".
"Očekujete da se pridružimo obeležavanju 'nezavisnosti', a vi ste porobili naše pretke. Odbijamo vašu proslavu bele nadmoći i jedva čekamo oslobođenje", napisao je Kapernik.
Kapernik se godinama bori protiv rasne nejednakost, i pokrenuo je, 2016. godine, talas klečanja tokom intoniranja nacionalne himne.  
Njegova dobrotvorna organizacija Know Your Rights Camp, pokrenula je akciju sakupljanja pomoći za plaćanje advokata i sudskih procesa za sve uhapšene tokom protesta i okupljanja Black Lives Matter.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.