Izvor: Blic, 12.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalu bira između brata i Van Bastena

Kalu bira između brata i Van Bastena

U svetu svakojakih apsurda pa i fudbalskih, može se dogoditi da na Mondijalu u Nemačkoj zaigraju jedan protiv drugog - dva brata!

Solomon i Bonaventur Kalu su rođeni u Obali Slonovače, ali ih je fudbalski put doveo do tačke kada će jedan, savim sigurno, igrati za Obalu Slonovače, a drugi, sva je prilika, za Holandiju.

Marko van Basten, kreator novog 'narandžastog talasa' koji je kroz kvalifikacije preplavio Evropu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << namerava da mladog fudbalera Fejenorda, Solomona Kalua, ragistruje da može da nosi dres Holandije.

Braća Kalu odrasli su u Oumeu (Obala Slonovače). Prošli su kroz istu fudbalsku školu u Abidžanu i njihova prva evropska stanica bila je upravo Holandija. Dok je napadač Bonaventur (27) veran reprezentaciji svoje zemlje, sedam godina mlađi Solomon, nalazi se na raskrsnici. Voljom žreba Obala Slonovače i Holandije nalaze se u istoj grupi C, u kojoj su i Argentina i SCG.

- Prijatelji mi kažu da je u meni krv naroda Obale Slonovače. Svi oni koji me vole su tamo, ali fudbal je čudna stvar i vidite šta sve može da se dogodi - kaže Solomon.

Problem koji imaju Holanđani koji po svaku cenu žele da ga vide u dresu svoje reprezentacije je - zakon. Vlasti su proteklih godina pooštrile politiku za imigraciju i zahtevaju da stranac može da dobije njihovo državljanstvo samo ako pet godina živi u Holandiji. Mlađi Kalu je debitovao za Fejenord 2003. godine sa 17 godina. U pokušaj da mu se 'preko noći' dodeli državljanstvo uključila se i ministarka za imigraciona pitanja Rita Verdonk, koja je po hitnom postupku tražila da mu se daju papiri pre početka Mondijala u Nemačkoj.

Sud je odbio njen zahtev, a Solomon tada nije bio u sudnici.

- Sudija nije ubeđen da su stavovi ministra dovoljno argumentovani i zato su tražili reviziju celog slučaja. Po novim pravilima vreme za žalbu je šest nedelja - kaži izvori iz holandske palate pravde.

Srcem Obali Slonovače, fizički u Holandiji koja ga plaća, Solomonu u narednih šest meseci neće biti lako. Možda će mu biti bolje ako sud odbije zahtev fudbalskih autoriteta iz 'zemlje lala' i on ostane u prilici da nosi dres Obale Slonovače. Barem bi bio uz brata i ne bi morao da igra protiv zemljaka na najvećoj smotri planetarnog fudbala... Z. Kecman

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.