Izvor: MozzartSport.com, 17.Okt.2021, 23:11

Kaliniću stojeće ovacije, nema Zvezdi pobede bez atomske odbrane! Cedeviti devet poena za četvrtinu

Holins proradio, Ivanović se oslobodio tegova, Kuzmić zatvorio reket, pa poenima iz drugog plana značajno doprineo trijumfu

Crvena zvezda sedmicu sa četiri utakmice završava uz polovičnim uspehom! Pobede nad Žalgirisom i Cedevitom Olimpijom kod kuće, porazi od Igokee i CSKA Moskve. Možda je učinak mogao da bude i pozitivan, ali vreme više ne može da se vrati i samo ono što se desilo u kasnom nedeljnom derbiju se pamti!

Pamti se pobeda Crvene zvezde >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nad Cedevitom Olimpijom rezultatom 79:64 za treću recku u Jadranskoj ligi! I ponovo je pozitivan rezultat crveno-belih imao potpis Nikole Kalinića koji je s parketa ispraćen stojećim ovacima, gromoglasnim aplauzima i skandiranjem "Kalina, Kalina, Kalina"! Posle svih turbulencija kojih je bilo na relaciji sa navijačima, Nikola Kalinić je ekspresno uradio sve što je potrebno kako bi se zaboravile neke stvari iz prošlosti i ostavile baš tamo. Ćutao je, radio krvavo, igrao najbolju košarku i doneo Crvenoj zvezdi veliku pobedu u regionalnom takmičenju. Bez mnogo priče, jer govorio je najviše na parketu!

Ponovo uz visoku minutažu, čak 31 minut na parketu proveo je Kalinić i skupio 11 poena, 12 skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte! Mnogo više od statistike, momak iz Subotice je svojom energijom, primerom, zalaganjem i bespoštednom potrošnjom za svaki poen, skok, dodavanje i odbranu učinio da povrati ugled kakav je imao godinama, da ponovo bude miljenik svih koji znaju da oproste! Još jednom se potvrdila teza da Crvena zvezda igra dobro kada i Nikola Kalinić briljira, što može da bude u neku ruku i pohvalno i zabrinjavajuće, ali to je na stručnom štabu.

Večeras je dobio asistenciju od Ostina Holinsa koji je konačno proigrao u napadu i ubacio 13 poena, 11 u prvom delu, još 13 poena upisao je Luka Mitrović, dok je Nikola Ivanović konačno pokidao okove i ponovo zaigrao svoju košarku. Njegovih 12 poena, pet skokova i četiri asistencije. Iz drugog plana vrebao je Ognjen Kuzmić koji je ponovo slabo započeo utakmicu u napadu, ali je pokupio sve lopte, čak pet u napadu od okupno 11, pa je uz još deset poena, najveći deo u poslednjem kvartalu napumpao indeks 20! Kod gostiju Jaka Blažič imao je 16, Melvin Edžam 13 poena, od čega deset u prvoj četvrtini, dok je Luka Rupnik ostao na 11 poena iz prvog poluvremena.

Nema Zvezdi pobede bez atomske odbrane! Posle 39 dozvoljenih poena u prvom poluvremenu, Zvezda je u drugom delu prepustila rivalu prihvatljivijih 25 poena, odnosno samo devet u završnih deset minuta, što je na kraju odnelo prevagu uz strašno bitne uloge Kalinića, Ivanovića i Kuzmića.

Koliko je faktor umora kao posledica ozbiljnih fizičkih napora, putovanja i manje vremena za oporavak bio izražen videlo se već na početku susreta. Teške noge i verovatno manjak elana doveli su do toga da Crvena zvezda punih osam minuta bude bez poena na šutu za dva i naređa šest promašaja pre nego što je Mitrović pogodio iz kontakta uz faul Karmajkla za dodatno slobodno bacanje. Uzdasi koji su mogli da se čuju sa tribina najbolje su pokazali koliko je gotovo svaki pokušaj bio blizu dna mrežice. Ni svi ti promašaji, dva faula Holinsa već posle četiri minuta, činjenica da je do vezanih trojki Davidovca šut iz igre bio 1/10, uz meku ruku protivnika i ranih deset poena razlike (14:4) nisu pokolebali crveno-bele. Ulascima upravo Mitrovića i Davidovca Zvezda je dobila potrebnu sigurnost u napadu, koji su zapravo bili protivteža raspucanom Edžamu. Dvocifren je bio već u prvoj deonici, uz perfektnih 4/4 i dva dalekometna hica kojim je budio nervozu kod publike. Pogotovo jer je drugim pogotkom digao razliku na opipljivih 11 poena (24:13) uz minut i po na semaforu.

Videlo se zapravo na tim primerima koliko su igrači Cedevite Olimpije odmorniji, zbog čega su lakše prelazili distancu od koša do koša, dok ih je lopta “slušala“. Tako su gosti iz Ljubljane sebi dozvolile luksuz da u ranoj fazi utakmice ima čak sedam različitih strelaca, od toga dvojicu dvocifrenih – Rupnika i Edžama. Poređenja radi, Zvezda ih je do vezanih pogodaka Holinsa na polovini druge četvrtine imala samo trojicu na toj listi! Mitrovića, Davidovca i Voltersa. Zvezda je za deset minuta dozvolila 24 poena, po tri manje nego Žalgirisu i Makabiju za celo poluvreme...

I sve je to, a pogotovo 37 primljenih poena za petnaest i po minuta, dodavalo pritisask na leđa košarkaša Zvezde, do te mere da su mnogi počeli već da zamišljaju scene od pre sedam dana. Nije tako mislio i Nikola Kalinić. Vođstvo Cedevite Olimpije od 15 razlike posle serije 10:3 kao da je probudilo dodatnu motivaciju kod reprezentativca Srbije i nateralo ga da preuzme stvari u svoje ruke. Zaigra je s atomskom energijom u oba smera, nije davao Edžamu da diše, da bi potom ubacio jednu, pa drugu trojku i doveo emocije na tribinama to tačke eksplozije. Čak i kada je dobio tehničku od sudije Igora Dragojevića, s kojim se “gledao“ od uvodnih minuta utakmice, nije izgubio momentum. Pogodio je dva slobodna bacanja koja je zaradio posle ofanzivnog faula Edžama i dobio zaslužene ovacije navijača.

U završna četiri i po minuta Kalinić je vezao osam poena, pokupio je i četiri skoka, po dva na oba koša uz tri razigravanja i jednu ukradenu loptu čime je pokazao saigračima kako treba da izgleda borba do poslednje kapi znoja. Treba ipak priznati da je veliku podršku u napadu za preokret dobio od Holinsa. Upravo je pomalo osporavani Amerikanac pokrenuo Zvezdu prvom od tri uzastopne trojke koje su usledile u rasponu od jednog minuta, da bi iskusno izvukao i faul od Blažiča za još tri penala pred sam kraj poluvremena kojim je okrenuo rezultat. Od 22:37, Crvena zvezda je serijom 18:2 stigla do 40:39 i prvog vođstva još od uvodnih 4:2.

Najbitnije od svega za Crvenu zvezdu bilo je to što su Edžam i Rupnik konačno usporili ritam posle snažnog početka, a osim Blažiča niko drugi nije imao poene u rukama. Ni Pulen, ni Ogust, Karmajkl, Kin, Murić... Svi zajedno 10 poena posle dvadeset minuta. Blažič sam šest. Kod Zvezde osim po dva poena Mitrovića i Voltersa, Kalinić i Holins su osam, odnosno jedanaest poena upisali sve u drugom kvartalu!

I na početku drugog poluvremena Zvezda je plaćala ceh slabom šutu i manjku energije u fazi odbrane. Za pet minuta ponovo 1/10 iz igre, što je dovelo do toga da je malo ko osim Kalinića i Ivanovića uopšte smeo da se oslobodi, preuzme odgovornost i pogodi. Odmah se to osetilo i u rezultatu, pošto je Cedevita nanizala devet poena preko Blažiča, Ogusta i Edžama, gde se ponovo osetila nervoza u domaćim redovima. Pokušavao je trener Radonjić kraj aut-linije na sve moguće načine da motiviše i animira igrače, da razgali publiku da pruži još veću podršku, čestim rotacijama tražio je dobitnu kombinaciju.

Na centru se bez Kuzmića nije moglo, jer uprkos dotad slabom napadačkom učinku radio je strašan posao na zagrađivanju, dok se Dobrić iskristalisao kao jedina validna opcija na polovini gostiju, sve dok Ivanović trojkom pre zvuka sirene nije digao celu halu na noge. Koliko mu je značio taj prvi pogodak iz igre posle pet vezanih promašaja, odnosno trojka posle tri ćorka, videlo se po njegovoj reakciji. Skočio je energično i pustio krik kojim se valjda oslobodio pritiska pred odlučujućih deset minuta. Zbog toga je posle realizovanog ulaza uz faul za dodatno slobodno bacanje i prvo dvocifreno vođstvo Zvezde na pet minuta do kraja utakmice (71:61) eksplodirao! Okrenuo se ka publici, svestan koliko može energija s tribinama da mu pomogne, nahranio se istom, pogodio šut s penala i dobio ovacije: "Džoni, Džoni, Džoni..."

Kada je bilo najvažnije proigrao je i Kuzmić! Poput senke šunjao se iza leđa svojih direktnih čuvara i kada je konačno pronašao sebe, počeo je da ubacuje važne koševe iz reketa. Zakucavanje, pa jedno slobodno bacanje, pa "ispravka" Ivanovićevog polaganja novim prikucavanjem lopte, prvih pet poena u poslednjoj četvrtini bilo je njegovo. U nastavku je granitna odbrana ponovo odradila svoj deo posla, pa je Crvena zvezda stigla do treće pobede u Jadranskoj ligi.

USKORO OPŠIRNIJE...

ABA LIGA - 4. KOLO

Petak

Cibona - Partizan 61:79

/Prkačin 14 - Ledej 24/

Subota

Budućnost - Igokea 81:68

/Sili 21 - Robinson 13/

Nedelja

Split - Studentski centar 94:101

/Žganec 18 - Vinjales 37/

Krka - Zadar 80:66

/Stavrov 20 - Vuković 15/

Borac - Mega 80:68

/Hejl 26 - Simanić 17/

FMP - Mornar 83:81

/Džons 27 - Gordić 21/

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 79:64

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.