Kako prebroditi teške trenutke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2018, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako prebroditi teške trenutke

Ovi praznični dani vreme su porodičnih i okupljanja sa dragim i bliskim osobama. Osobe koje nemaju porodicu, ili one kod kojih su narušeni ti bliski međuljudski odnosi, često se tada osećaju usamljenijim nego inače. Važno je da znaju da u tim situacijama imaju kome da se obrate, da im pomogne da prebrode teške trenutke.

Pre više od deset godina, u SBPB Dr Slavoljub Bakalović u Vršcu postojao je SOS telefon, odnosno Teleapel, ali su pozivi najmanje bili upućivani zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << onoga što je bila njegova namena, već mnogo češće zbog raznih drugih situacija i pitanja, i on je ukinut. Ipak, to ne znači da Vrščani nemaju kome da se obrate, jer u svakom trenutku, u bilo koje doba dana, mogu dobiti savet ili pomoć dežurnih lekara, i lično i telefonom.

"Za sve krizne situacije, da li su to akutne stresne reakcije, da li su to suicidalna razmišljanja, da li su to neki porodični problemi – postoji mogućnost da se nama obratite, jer, kažem, dežurna služba ovde radi 24 sata", ističe direktorka bolnice dr Tatjana Voskresenski.

Oni koji ne žele da idu do bolnice, mogu savete potražiti i u Centru za mentalno zdravlje, koji jeste njen deo ali se nalazi u samom centru grada da bi bio bliži sugrađanima. Stručni tim, koji čine psihijatri, psiholozi i medicinske sestre, edukovan je da pruži neophodnu licima sa uputom svakog radnog dana od 08 do 14h, ali i bez uputa, četvrtkom od 12 do 14h.

"Znači mogu da potraže savet inkognito, ne moraju da se jave prethodno svom izabranom lekaru da bi dobili uput, već da jednostavno dođu kod nas i dobiju savete i smernice kako da postupe dalje u tim kriznim situacijama", objašnjava psihijatar dr Sanja Milovanović.

Postoji rešenje i za one koji ne žele lično da dođu ni u Centar:

"Najčešće nam se sugrađani javljaju upravo lično, ali postoji mogućnost da to učine i putem telefona, (013)834-205, kao i putem fejsbuk stranice i društvenih mreža. To je malo ređi oblik ali polako zaživljava", dodaje dr Milovanović.

U danima praznovanja, ljudi koji se osećaju usamljenim preispituju svoj dosadašnji život i njegov smisao, i često dolaze i u iskušenje da naude sebi. Važno je da znaju da nisu sami, i da se, ukoliko žele, mogu uključiti i u ostale aktivnosti centra, zajedno sa drugim korisnicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.