Kako je Žeremi Matje od francuskog autsajdera postao zlatna glava Barselone! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 10.Apr.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Žeremi Matje od francuskog autsajdera postao zlatna glava Barselone! (VIDEO)

Za dobre partije francuskog defanzivca navijači i stručni štab katalonskog kluba mogu da zahvale bivšim trenerima Valensije Valverdeu i Emeriju

Ni Mesi, ni Nejmar, ni legedna kluba – Ćavi Ernandez! Navijačima Barselone vodu na usta tokom proteklog meseca puštao je vodonoša u liku francuskog defanzivca Žeremi Matjea! Iako je bivši sportski direktor Blaugrane Antonio Zubizareta bio na stubu srama posle odluke da Valensiji iskešira 20 miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kako bi obezbedio potpis nekadašnjeg člana Tuluza i Sošoa, Žeremi Matje postao je Barselonina zlatna glava.

Prvenstveni prvenac  u dresu Barselone postigao u El Klasiku, a potom je doneo tri boda na gostovan ju u Vigu zadržavši na taj način ekipu iz Katalonije na velikih plus četiri u odnosu na Real. Praćen potcenjivačkim komentarima, pričama da neko ko nije bio protagonista igre u Valensiji ne može da nosi dres Barselone, Matje je morao da se dokaže na utakmicama u kojima „gori“. Uradio je to na perfektan način i zbacio sa sebe ektiketu – rezervine rezerve. Uostalom Matje je stigao na Nou Kamp posle neuspešnih pokušaja  Antonija Zubizarete da u Barselonu dovede Markinjosa, Tjaga Silvu, Davida Luiza i Humels, koje je označio kao centralne bekove koji bi posle penzionisan ja Pujola bili idealni partneri Žeraru Pikeu.

PAKLEN TANDEM SA ALABOM

 Kako su prvi Barsini pikovi otpadali, tako su čelnici Valensije znali da savršeno blefiraju u svojevrsnoj igri živaca. Znajući da je Barseloni prostor za manevar skraćen ljudi sa Mestalje su poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka izdejstvovali obeštećenje od 2o miliona evra. Cena koju niko nikada u istoriji fudbala nije platio za defanzivca koji je ušao u četvrtu deceniju života. Međutim, Zubizareta se vodio zdravom logikom. Znao je da se Matje tokom sezona na Mestalji iskalio u španskoj fudbalskoj koridi, da pored štopera može da odgovori zadacima na poziciji desnog beka, a i da sa visinom od 192 centimetara može Barseloni da donese ravnotežu u skok igri.

Za sve što im je Matje doneo u poslednje vreme navijači i stručni štab Barselone mogu da zahvale bivšem treneru Barselone Ernestu Valverdeu. Visoki Francuz stigao je 2009.godine u redove Slepih Miševa, a prve tri sezone proveo igrajući na –krilu.  Tek u februaru 2013.godine Matje se oprobao kao centralni defanzivac i pobrao sve aplauze. Definitivno, Žeremi je imao sreću da su ga u Valensiji trenirali stručnjaci koji nisu sudili o njegovim kvalitetima na osnovu prvog utiska. Pored Valverdea koji mu je rokadom u centralni deo odbrane udahnuo novi fudbalski život, uticaj na karijeru aktulenog člana Barselone imao je i Unaj Emeri.  

„Sećam se da on za poziciju levog beka borio sa Žordijem Albom. Bio bi preveliki luksuz da jednog od njih stalno držim na klupi. Prednost je imao Alba, ali sećam se kako sam se jednom odlučio za eksperiment. Matje i Alba su igrali u tandemu na levoj strani, često su menjali mesta, i zbunili protivnika“, rekao je Emeri.

Da li iz poštovanja prema Barseloni tek Emeri nije pomenuo da je taj eksperminet prvi put primenio na meču sa Kataloncima septembra 2011.godine. Barselona se izvukla na Mestalji, a Matje je zajedno sa Albom bio jedan od ključnih igrača Valensije.

Može Matje da oscilira u formi, može i da da povoda kritičarima da je za defanzivca Barselone suviše trom i neokretan, ali na velikim utakmicama će uvek odigrati iznad svog nivoa. Tu hrabru crtu pokazivao je i prošle sezone, pošto je u dresu Valensije postigao dva gola protiv Reala. Ni zbog te činjenice nije imao popust kod katalonskih medija  koji su ga ismevali zbog strasti prema cigaretama.

„To je moja lična odluka, ali ja cigarete ne zluopotrebljavam“, rekao je Matje.





(Foto Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.