Kako je Krivokapić raspodelio resore? Mandić: Načelno smo prihvatili predlog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020, 21:52

Kako je Krivokapić raspodelio resore? Mandić: Načelno smo prihvatili predlog

Mandatar za formiranje nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić podelio je resore strankama vladajuće većine, a prema dostavljenom predlogu, listi Za budućnost Crne Gore (ZBCG) ponuđeno je devet resora i jedno potpredsedničko mesto, platformi Crno na bijelo tri ministarstva i jedno potpredsedničko mesto, a preostali resori su ponuđeni koaliciji Mir je naša nacija.

Prema saznanjima podgoričkih Vijesti, Krivokapić je platformi Crno na bijelo Dritana Abazovića ponudio sektor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednosti i ministarstva za ljudska i manjinska prava, poljoprivredu i odbranu, kao i jedno potpredsedničko mesto u novoj vladi.

Koaliciji Mir je naša nacija Alekse Bečića ponuđeno je ministarstva pravde, kulture, održivog razvoja (drugi deo MORT-a), kao i preostali resori.

Vodećem Demokratskom frontu i strankama okupljenim u okviru liste ZBCG, ponuđeno je devet resora i jedno potpredsedničko mesto.

Krivokapić je listi ZBCG ponudio mesto potpredsednika vlade i ministarstva unutrašnjih poslova, za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podelom MORT-a), te resori saobraćaja, prosvete, zdravlja, nauke, javne uprave i sporta.

Lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, kao i predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, kako je saopšteno ranije večeras, načelno su prihvatili ponudu Krivokapića.

Nema informacija da li su preostale dve koalicije odgovorile mandataru.

Pozivajući se na svoja saznanja, Vijesti pišu da koalicije nisu dostavile imena i prezimena kandidata koji bi vodili ponuđene resore.

Rok za odgovor stranačkih lidera je bio večeras do 18 sati, a podgorički dnevnik piše da, ako odgovor na ponudu bude negativan, Krivokapić će predložiti ekspertsku vladu.

U pismu upućenom DF-u, Krivokapić je naveo da je Ministarstvo finansija izuzeto i da želi da na čelu tog resora bude rešenje koje on izabere.

Krivokapić je od DF-a tražio da vode računa o kriterijumima kao što su rodna ravnopravnosti i regionalna zastupljenost.

On je naveo da je od ključne važnosti da svi kandidati budu kompetentni, odnosno da svojom radnom i obrazovnom biografijom odgovaraju profilu ministarstva za koji se kandiduju.

Mandić: Načelno smo prihvatili predlog mandatra, osam resora za DF

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić potvrdio je večeras Tanjugu da je taj savez dobio i načelno prihvatio ponudu mandatara Zdravka Krivokapića o podeli ministarstava, koja podrazumeva da tom političkoj grupaciji pripada osam resora i jedno mesto potpredsednika u novoj vladi.

Podgorički portal Borba piše da je načelni dogovor lidera DF-a da Nova srpska demokratija, čiji je predsednik Mandić, dobije resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije i Ministarstva za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podelom MORT-a).

Pokret za promene imenovaće predstavnika za potpredsednika Vlade za demokratsku tranziciju i reforme i resor Ministarstva prosvete.

Demokratska narodna partija dobiće Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave, a Socijalistička narodna partija Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

U pismu mandataru Krivokapiću, lideri DF-a poručili su da su zajedno odlučili da vrate ponuđeno Ministarstvo nauke, kao što su mu, kako ističu, prepustili i druge dve važne funkcije u vladi - resor finansija i mesto Generalnog sekretara Vlade.

“Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mesto u vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rešenje za taj resor”, poručili su lideri DF-a Krivokapiću.

Istakli su da i ovim činom vraćanja ministarstva koje im je ponuđeno, što je, ukazuju, retkost u političkoj praksi, žele zapravo celokupnoj javnosti da poruče da im nisu važne fotelje.

Oni su ponosili da su im najvažniji principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju “jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima”.

Naveli su i da će o konačnosti ove odluke i imenima kandidata, mandatara obavestiti naknadno nakon sprovedenih obaveznih stranačkih procedura.

Abazović potvrdio susret sa ambasadorom Božovićem

Predsednik Građanske inicijative URA Dritan Abazović potvrdio je da se danas sastao sa ambasadorom Srbije u Podgorici Vladimirom Božovićem.

"Usled povećane diplomatske aktivnosti koju imam u proteklom periodu i susrete sa brojnim diplomatama, danas sam imao zadovoljstvo da razgovaram i sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem", napisao je Abazović na svom Tviter nalogu.

Ranije danas na društvenim mrežama je objavljena fotografija susreta Božovića i Abazovića u jednom restoranu.

Susret Božovića i Abazovića dogodio se u trenutku kada se u Crnoj Gori vode intenzivni razgovori o formiranju nove vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PAO DOGOVOR! DF prihvatio ponudu Zdravka Krivokapića: Poznato koja će MINISTARSKA MESTA ZAUZETI

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2020

Lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević i predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković načelno su prihvatili ponudu Krivokapića..Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić ponudio je devet ministarskih resora i jedno potpredsedničko mesto u vladi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Mandić: DF načelno prihvatio prijedlog mandatara

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2020

PODGORICA - Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić potvrdio je Tanjugu da je taj savez dobio i načelno prihvatio ponudu mandatara Zdravka Krivokapića o podjeli ministarstava, koja podrazumijeva da toj političkoj grupaciji pripada osam resora i jedno mjesto potpredsjednika u novoj ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.