Izvor: RTS, 22.Apr.2021, 17:03

Kako je Čeferin ugasio snove o Superligi za samo 48 sati

Samo dva dana trebalo je Uefi da ugasi fudbalski puč – pokušaj 12 velikih evropskih klubova na naprave novo takmičenje pod imenom Superliga. Glavnu ulogu imao je predsednik Evropske kuće fudbala Aleksander Čeferin.
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin izašao je kao pobednik u duelu sa "pučistima", 12 klubova koji su želeli da osnuju Superligu, elitno fudbalsko takmičenje.

Jasno je da bi novo takmičenje u potpunosti bacilo u zapećak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ligu šampiona, najkvalitetniji i najplodonosniji Uefin projekat, a Evropska kuća fudbala to nikako nije smela da dozvoli.
Slovenac je za samo 48 sati, zahvaljujući burnim reakcijama navijača, igrača, trenera, fudbalskih i političkih funkcionera, a posebno medija, uspeo da, ako ne zauvek, onda makar na neko vreme, suspenduje odluku o formiranju novog elitnog takmičenja.
Mančester siti je "povukao nogu", sledio ga je Čelsi, a onda su munjevitom brzinom izašli svi premijerligaši. Kada su i timovi iz Serije A (Inter i Milan) saopštili da se povlače, ugašene nade Florentina Pereza i Andree Anjelija.
Čeferin, nekadašnji advokat, koji je karijeru izgradio na zastupanju klubova i profesionalnih sportista, uneo je stabilnost posle godina afera koje su potresale Evropsku kuću fudbala.
"Ljudi kažu da je Uefa korumpirana i da sve radimo isključivo zbog novca. Bivši predsednici i jesu bili, zato sam se ja i kandidovao da promenim to i sada sam prvi čovek Uefe", rekao je Čeferin za slovenački 24ur.
Drž'te lopova!Ipak, Uefa je daleko od organizacije koja uliva poverenje ljubiteljima fudbala, a još dalje od institucije koja bi trebalo da drži moralne pridike o bogaćenju i raspodeli novca.
Glavna zamerka osnivačima Superlige bila je pohlepa, kako su zbog sopstvenog bogaćenja "objavili rat fudbalu". Ali, baš u vreme kada se Čeferin borio "za spas evropskog fudbala", objavljena je njegova zarada.
A do tih podataka uošte nije lako doći.
Italijanski časopis Kalčo i Financa objavio je da je prvi čovek Uefe u kriznoj 2020. godini, kada se fudbal održao na staklenim nogama zbog pandemije koronavirusa, zaradio bruto 2,19 miliona evra.
To je povećanje od čak 450.000 evra u odnosu na prethodnu godinu.
Uefi se na teret stavlja i veliko finansijsko polarizovanje u evropskom fudbalu, gde je elita namenjena najbogatijim klubovima iz "liga petice", dok ostatak Evrope na kašičicu dobija priliku da bude deo najjačeg klupskog takmičenja na svetu.
Ima li kazne za pučisteBitka protiv "pohlepnih" je dobijena, videćemo da li i rat. Čeferin je najavio kazne za prestupnike.

"Prvo moramo da obavimo razgovor sa našim advokatima. Imaćemo na umu da su uputili izvinjenje navijačima, ali ćemo se postarati da se ovo više nikada ne ponovi. Sledeće sedmice ćemo videti kakve će posledice biti prema klubovima", rekao je predsednik Uefe.
Pored Čeferinom i Uefom su dalji izazovi – predstoji završnica Lige šampiona, a od četiri kluba koja su se plasirala u polufinale, tri su želela da "pobegnu" u Superligu.
A onda, na leto, sledi organizacija Evropskog prvenstva, koje je zbog pandemije koronavirusa odloženo za ovu godinu.
Čeferin se, za sada, uspešno bori sa svim izazovima sa kojima se susreće Uefa i čini se da na svojoj strani ima podršku velikog dela evropskle fudbalske javnosti.
Ali, "lopta je okrugla" i najmanja greška dozvoliće protivniku da vas kazni. A posle ukidanja Superlige, Čeferin ima protivnike na sve strane.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.