Kako izbeći gubitke zbog suše?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2017, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izbeći gubitke zbog suše?

Prošlo leto bilo je jedno od najsušnijih od kada se na ovim prostorima mere temperature. Posledice su bile vidljive na svakom koraku, a mi istražujemo šta poljoprivrednici mogu, pa i moraju da urade kako bi ubuduće izbegli gubitke kakve su imali ove godine zbog visokih temperatura.

Za razliku od ranijih godina, kad su pojedinci u čaršijskim divanina za klimatske promene optuživali harp antene, svetske zaverenike i slično, ove godine je vrag je odneo šalu.

Niske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << temperature s proleća i letnje suše drastično su umanjili prinose, a nema garancija da se vrela leta neće ponavljati i u budućnosti. Kako se ne bi ponavljali i slabi prinosi, potrebno je da poljoprivrednici preduzmu određene mere, među kojima su i one koje ne zahtevaju velika ulaganja.

Među merama koje svako može primeniti su i poštovanje plodoreda, prilagođavanje mineralne ishrane uslovima i tako dalje. Ipak, ono što se ocenjuje kao pravi odgovor na sušu jesu sistemi za navodnjavanje. Spisak preporuka postoji i za voćare koji su imali gubitke ne samo zbog suše, već i zbog grada i niskih temperatura.

Koliko je važno da se što pre počne sa primenom svih ovih mera najbolje govori procena meteorologa da će prosečne temperature tokom narednih godina, ako ništa ne uradimo po pitanju smanjenja efekta staklene bašte, i dalje da rastu.

Na nacionalnom nivou se radi na adapacionim i akcionim planovima kako bi se predupredili ili bar smanjili štetni uticaji klimatskih promena, ali je jedini način da se ubuduće izbegnu ovakve situacije zajednička akcija sa ciljem smanjenja efekta staklene bašte.

A dok to ne da efekta, jedino što preostaje poljoprivrednicima jeste da se pridržavaju saveta koje im daju stručnjaci sa ciljem smanjenja šteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.