Kako bi Šarapova mogla da izbegne suspenziju

Izvor: Press, 14.Apr.2016, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako bi Šarapova mogla da izbegne suspenziju

Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je da je prihvatljivo prisustvo manje od jednog mikrograma meldonijuma u uzorcima uzetim pre 1. marta.
foto: b92.net
WADA je 1. januara stavila meldonijum na listu zabranjenih, a do sada je više od 120 sportista pozitivno na tu supstancu.
Ta organizacija je navela da bi pojedini sportisti koji su bili pozitivni na meldonijum mogli da izbegnu suspenziju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pošto nije sigurno koliko se ta supstanca zadržava u organizmu.
U saopštenju se navodi da bi suspenzije mogle da budu ukinute, ako se utvrdi da je sportista uzeo meldonijum pre 1. januara. 

Meldonijum je postao poznat početkom marta, kada je bivša prva teniserka sveta Marija Šarapova objavila da su njeni doping rezultati bili pozitivni na tu supstancu na Australijan openu u januaru. 

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrđeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji. 

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko, koji je nedavno rekao da je 40 ruskih sportista palo na doping testu zbog meldonijuma, pozdravio je odluku WADA. 

Podržavamo i pozdravljamo tu odluku jer je WADA pokazala volju da razume situaciju, pre nego da se strogo drži pravilnika. Oni su spremni da analiziraju koliko vremena je potrebno da se meldonijum izbaci iz organizma sportista. WADA je pokazala nepristrasnost i objektivnost u borbi protiv doping”, naveo je Mutko.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta očekuje ruski sport posle nove odluke o mildronatu?

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2016, 08:32

Doping skandal zbog upotrebe zabranjene supstance mildronat, u čijem se središtu našlo više od stotinu sportista iz bivših sovjetskih republika i istočne Evrope, podstakao je Svetsku antidoping agenciju da pažljivije prouči svojstva ovog preparata i da donekle ublaži zabranu njegove upotrebe,...

Nastavak na Vostok.rs...

Šarapova mora na saslušanje zbog meldonijuma

Izvor: Press, 15.Apr.2016

Rusku teniserku Mariju Šarapovu čeka saslušanje zbog pozitivnog testa na meldonijum, uprkos novom razvoju situacije. . foto: b92.net. Svetska antidoping agencija je u utorak objavila da bi sportisti koji su bili pozitivni...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.