Izvor: MozzartSport.com, 23.Jan.2021, 23:57

Kafanska "tuča", prva runda

Klubovi nastali u istom lokalu u Montevideu 1914. godine, u bratskim odnosima - Sud Amerika i Rampla Juniors - noćas igraju finale plej-ofa za promociju u najviši rang. Revanš kroz pet dana

Za poslednje mesto i članstvo u eliti urugvajskog fudbala za predstojeću sezonu, sukobiće se dva stara poznanika, Sud Amerika i Rampla Juniors. Noćas, 15 minuta posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, u prvom susretu finala plej-ofa drugoligaškog takmičenja Urugvaja, Industrijalci >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << će pokušati da načine prvi korak ka povratku u najjaču kategoriju, nakon samo godinu dana provedenih u Drugoj diviziji.

U predstojeća dva duela, domaćin i gost, postojaće samo formalno, jer noćašnji kao i susret koji je na programu 29. januara, održaće se na starom zdanju stadiona Čarua u Montevideu.

Prvo mesto u ovosezonskom izdanju drugog po jačini klupskog takmičenja u Urugvaju zauzela je Sportivo Serita, dok se na drugoj poziciji, koja takođe direktno vodi u viši rang, našla Vilja Espanjola. Treći učesnik elitne kategorije definisaće se kroz doigravanje, koje uključuje timove rangirane od trećeg do šestog mesta na tabeli iz ligaškog dela takmičenja.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Amerika, kao tim sa poslednje pozicije koje vodi u plej-of, do finala je dospela posle pobede nad Huventudom, dok su Juniorsi kao trećeplasirani u ligaškom delu, mesto za odlučujuću borbu obezbedili preko Rasinga iz Montevidea.

Oba kluba osnovana su iste 1914. godine i nekadašnji su učesnici Primere, s tim što Rampla Juniorsi poseduju jednu titulu nacionalnog šampiona, za razliku od Amerike, koja je sa druge strane klub koji je najviše puta osvajao trenutnu kategoriju takmičenja, čak sedam puta.

Jedan od najtradicionalnijih urugvajskih klubova, Rampla Juniors, prvi i jedini put poneo je titulu nacionalnog prvaka 1927. upravo one godine kada je Sud Amerika prvi put učestvovala u najvišem rangu. Tokom prve polovine 20. veka počeo je da se smatra trećim velikim klubom u državi, iako su mu sportske performanse kasnije opale, ovaj klub i dalje ima veliki broj navijača među stanovnicima prestonice. Postao je tek drugi sastav, posle Vonderersa, koji je uspeo da naruši kontinuitet dva velikana, Nasionala i Penjarola. Težina osvojene titule, ogleda se u najvećem do danas organizovanom prvenstvu, koje je te 1927. godine sadržalo čak 20 ekipa.

Rampla Juniors je nastao u carinskom području luke u Montevideu. Priča kaže da su boje kluba, zelena i crvena protkane belim detaljima, usvojene pošto su čelnici ugledali zastavu na jednom italijanskom trgovačkom brodu koji je pristajao u luku. Slična priča poput one vezane za boje Boke Juniors.

Čudno ime Rampla, potiče iz ulice koja dobila naziv iz naroda i ne može se sa sigurnošću utvrditi na šta se ona tačno odnosi, a nekada se nalazila u blizini dokova, gde se najčešće okupljala omladina koja je kasnije osnovala klub. Pored jedne šampionske titule, Juniorsi su čak šest puta poneli epitet vicešampiona. Klub popularno nazivaju Industrijalci, zbog nekadašnje veze sa industrijom za preradu mesa, a čiji su radnici u jednom trenutku činili veći deo igrača iz sastava Juniorsa.

Ekipa broji čak 71 sezonu nastupanja u najjačem rangu, koji je poslednji put napustila 2019. godine kada je u generalnom plasmanu završila kao 14. od 16. učesnika.

Sa druge strane, Sud Amerika ne može da se pohvali uspesima poput onoh koji je ostvario njihov bratski klub, pa makar to bilo pre gotovo jednog veka, ali tituli se u zube ne gleda. Ne samo što su Narandžasti osnovani kad i Rampla Juniorsi, već su koreni oba kluba stvoreni u istoj kafani, na dokovima luke u Montevideu, te su tako uvek postojali prijateljski odnosi između njih.

Ime kluba dodeljeno je u znak počasti kontinentu koji je primio veliki broj migranata iz Španije i Italije, a koji su, pak, činili veći deo osnivačkog društva. Boje kluba, kao što se to dogodilo kod mnogih institucija u Južnoj Americi, nastale su potpuno slučajno. Za prvobitnu boju, usvojena je crvena. Međutim, po dolasku u krojačku radnju, na raspolaganju u većim količinama bila im je samo narandžasta, što su na kraju i prihvatili. Upravo po novim bojama, klub je dobio nadimak Pomorandže, a jedan o interesantnijih nadimaka, koji se zadržao do danas, jeste Poštanski sandučići, aludirajući ponovo na boju košulje i sandučića za odlaganje pošte.

Najbolju kampanju u savremeno doba, klub pamti iz 1995. kada se našao u popularnoj Ligilji za Kopa Libertadores, na čije je pravo tada imao osvajač B Kategorije, što je bilo u njegovom slučaju. Međutim, u prvoj rundi kvalifikacija Sud Amerika eliminisana je od Porongos de Floresa. Ali i posle ispadanja, klub je ostvario učešće u Kupu KONMEBOL, koje je tada predstavljalo drugo po jačini klupsko takmičenje na tlu Južne Amerike.

U osmini finala pomenutog kontinentalnog takmičenja, Amerika je napravila jedno od najvećih iznenađenje te sezone. Nakon što je izgubila sa 1:0 od Himnasije u La Plati, na svom Parke Artigas stadionu, napravila je pravi podvig i ubedljivo sabvladala argentinsku ekipu sa čak 4:0. Kasnije, u četvrtfinalu, eliminisana je od paragvajskog Atletiko Kolegijalesa, tek nakon jedanaesteraca sa 4:3. Bio je to najveći uspeh u dosadašnjem postojanju kluba.

Posle ispadanja 1996. godine, Amerika se u drugoj kategoriji uzastopno takmičila narednih 16 sezona, postajući tako tim sa najdužim stažom u ovom rangu takmičenja. Na stogodišnjicu, 15. februara 2014. godine, Poštanski sandučići konačno uspevaju da se kao šampioni Druge divizije, sedmi put, vrate u najjače društvo.

U Primeri su se zadržali naredne četiri sezone, kada se 2018. godine ponovo spuštaju u Segundu, gde se nalaze i danas, sa željom da ponovo izbore promociju preko bratskog kluba.

Iako su Rampla Juniorsi zauzeli treće mesto u generalnom plasmanu, Amerika je bila uspešnija u ovosezonskim međusobnim okršajima. Upravo pobedom u poslednjem 22. kolu na strani sa 3:1, Narandžasti su obezbedili mesto u plej-ofu, dok je prvi suret završen podelom bodova u okviru 9. kola. Pre toga ove dve ekipe sastale su se 2017. godine u rangu za koji počinju da se bore večeras, i oba puta susret je završen bez pobednika. Na prvi pogled, reklo bi se da imaju baš lepu saradnju, dok se ne sastanu oči u oči.

URUGVAJ 2, PLEJ-OF ZA PROMOCIJU - FINALE (PRVI MEČ)

Nedelja

00.15: (2,85) Sud Amerika (3,10) Rampla Juniors (2,45)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Prštalo u kafanskom derbiju: Pet golova, dva crvena kartona i Amerika na korak od elite

Izvor: MozzartSport.com, 24.Jan.2021, 03:59

U prvom meču plej-ofa za plasman u prvu urugvajsku ligu slavili su fudbaleri Sud Amerike - 3:2..Prva runda starih kafanskih prijatelja pripala je ekipi Sud Amerike. Slavili su Narandžasti protiv Rampla Juniorsa (3:2), u duelu klubova koji su nastali u istom lokalu još 1914. godine u Montevideu. Iako...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.